Menu

Národní přírodní památka Swamp

05. 09. 2020

Bažina nebo močál. Takový je v angličtině význam slova swamp. Stejně tak se jmenuje národní přírodní památka vyhlášená roku 1972 v Doksech. Je jí unikátní rašeliniště s četnými tůňkami, které vzniklo na písčitých náplavách v zátoce na jihovýchodním břehu Máchova jezera poté, co se při jeho založení zvedla hladina podzemní vody.

Vyskytuje se tu řada různých druhů řas a vzácných severských druhů brouků. Zajímavé je také společenstvo ptáků zastoupené bukačem velkým, motákem pochopem či ledňáčkem říčním. Výjimečnost této oblasti potvrdily průzkumy v posledních letech: vyskytuje se zde více než 170 druhů řas a popsány byly desítky nových druhů.


„Máchovo jezero není jen místem na koupání a vodní sporty. Jeho okolí je zajímavé i pro milovníky a znalce přírody. Výlet na tato místa pak doporučuji zakončit v nově opraveném zámku v Doksech,“
uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V roce 2010 byla kolem Máchova jezera vybudována
naučná stezka Swamp, která seznamuje s chráněnými a kriticky ohroženými živočichy, rostlinami a rybníkářstvím Máchova jezera. Čítá šest naučných panelů s tématikou ochrany životního prostředí. Celková délka trasy z Doks přes Břehyni zpět do Doks činí 15 kilometrů a je vhodná pro pěší turisty.

Naučná stezka není v terénu označena, vede však po značených turistických cestách; převážně po žluté. Mapka s popisem trasy a dalšími informacemi o naučné stezce je k mání v informačním centru v Doksech.
Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz



Archiv