Menu

Národní Geopark Ralsko představí stezku s virtuální realitou

16. 09. 2021

Zcela nový turistický produkt představí Geopark Ralsko v pátek 1.10. na zámku v Doksech. Jedná se o virtuální stezku, která využívá prvky rozšířené reality. Název stezky Za železným pokladem naznačuje, že hlavním tématem je těžba železné rudy, která v regionu probíhala především na konci 18. století. Každý se tak může vydat na cestu časem a ponořit se do místních historických příběhů!

Virtuální stezka je vlastně kombinací moderních technologií a průzkumu v terénu. Nejdříve si každý musí stáhnout aplikaci do svého mobilu, kde najde mapu se čtyřmi okruhy. Pak může vyrazit do terénu, najít konkrétní místo označené tabulí a pomocí QR kódu spustit danou vizualizaci. „Pro správné fungování vizualizací je potřeba telefon s podporou AR (rozšířené reality). Pokud jej však nemáte, nevadí, přesto si budete moci projít stezku, objevit místa se skrytým příběhem a využít naučné tabule s texty a obrázky,“ vysvětluje ředitelka geoparku Lenka Mrázová, jak bude stezka fungovat po spuštění.

Tématem stezky je historická těžba železné rudy. Geopark však toto téma pojal jako setkání s historickými postavami, které železnorudné podnikání v kraji ovlivnily. Návštěvník se tak skrze aplikaci může setkat s hrabětem Vladštejnem, Hartigem nebo Karlem z Biberštejna. Dokonce se s nimi může i vyfotit. I takové věci aplikace umí. Z jejich vyprávění se pak dozví o tom, jak takové hornické podnikání dříve vypadalo. „Zároveň jsme se na některých zastaveních pokusili zrekonstruovat podobu dobových zařízení, například vysoké pece nebo drtírny železné rudy. Návštěvníkovi se spustí vizualizace na místech, kde zařízení opravdu stála na konci 18. století,“ doplňuje Mrázová.

Vše bude spuštěno v pátek 1.10. na zámku v Doksech. Na celé odpoledne připravil geopark pestrý program - účastníci si mohou vyzkoušet rozšířenou realitou pomocí VR brýlí nebo rýžovat české granáty, jsou připraveny tvořivé dílny pro děti na téma zkamenělin, fotografická výstava a soutěže se skvělými cenami. Geopark mimo jiné představí také nový videospot.

plkplakat

Virtuální stezka vznikla ve spolupráci s německým partnerem projektu Globálním geoparkem UNESCO Mužakovský vrásový oblouk a byla podpořena Evropskou unií v rámci programu spolupráce Česká republika-Sasko.
Připravila Lenka Mrázová.


www.visitralsko.com/virtualni-stezka/



Nepřehlédněte


Mice Z domova

CzechTourism spouští kampaň ke sta letům česko – slovenské vzájemnosti

Česká republika zve na velkolepé oslavy. U příležitosti stého výročí vzniku Československa i ostatních zásadních milníků uplynulého století pořádá desítky...

19. 05. 2018

číst dál


Ze světa

Thajsko zakazuje kouření na plážích

Jedna z celosvětově nejpopulárnějších turistických destinací zavádí od 1. listopadu 2017 zákaz kouření na vybraných plážích.

17. 10. 2017

číst dál


Archiv