Menu

Počet regionálních produktů na Hradecku už atakuje dvacítku

21. 09. 2019

Na začátku proběhla exkurze a ochutnávka pražené kávy LAMCAFÉ. Pod značkou Lamcafé najdete několik druhů vybrané kávy, která je sbírána výhradně ručně a pražena na 1,5 crack přímo v pražírně v historickém centru Hradce Králové. Tato exkurze byla doplněna ochutnávkou čokolády JORDIS, která je vyráběna podle tradiční receptury bez jakýchkoliv nadbytečných složek – vybrané kakaové boby jsou upraženy, zbaveny slupky a rozemlety na konzistenci ideální pro výrobu čokolády. V nabídce najdete i 100 % čokoládu bez jakýchkoliv příměsí nebo čokolády hořké s třtinovým cukrem a doplněné kandovaným ovocem, mléčné a další.

Gastronomickým zážitkem se dá bez uzardění nazvat obědová zastávka v Restaurantu Vnuk v Nepasicích, kde si zakládají na kvalitní gastronomii a surovinách výhradně z regionu. Například vepřové berou přímo z místní farmy, hovězí pak dováží z biofarem a nechávají vyzrát v boxu přímo v restauraci. Všechny suroviny jsou pak kvalitně kuchařsky zpracovány a výsledek je opravdu požitkem.

Jak se dříve pekl chleba, jsme mohli na vlastní oči vidět a zkusit v Podorlickém skanzenu v Krňovicích, kde pečou chleba v peci v bývalé škole ze Všestar. Chléb se připravuje z pšeničné a žitné chlebové mouky z Mlýnů Voženílek z Předměřic nad Labem. Pec se roztápí několik hodin, aby bylo možné upéct 2 várky – tedy 24 bochníků chleba. Ve skanzenu jsme si prohlédli také nadstandardně vybavený apartmán, který nabízí ubytování pro 2-6 osob.



V rámci návštěvy Krňovic proběhla také prezentace produktů Atelieru Chaloupka z Třebechovic pod Orebem – jejich malované betlémy s tematikou Třebechovicka a okolí a také kreppanenky, které se vyrábí podobně jako panenky z kukuřičného šustí, ale krepový papír nabízí daleko širší škálu barev a vzorů, takže každý kus je originální. Menším vybočením z tématu regionálních produktů byla návštěva letošní hlavní novinky na Hradecku, kterou je Muzeum hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově. Sběratelé manželé Stuchlíkovi tu od letošní turistické sezony provozují muzeum, které nabízí množství exponátů historických hraček z období 19. - 20. století. Za prohlídku stojí také část věnovaná betlémům.

Ubytování bylo připraveno v Apartmánech u Novačky v Lubně nedaleko Nechanic. Stylové prostředí statku, kde jsou ubytovací prostory vybaveny starožitným nábytkem i doplňky, dokresluje také Muzeum pod hvězdami, které je volně přístupné a jeho expozice se tematicky obměňuje podle ročních období. Spolek Vejměnek má certifikaci na specifické služby v cestovním ruchu, protože kromě uvedeného se dvakrát ročně stará o provoz kavárny v prostorách zámecké kuchyně na zámku Hrádek u Nechanic, kde během vánočního a velikonočního období můžete ochutnat výrobky regionálních producentů i domácí výroby.

foto_vroba_2

Druhý den po vydatné snídani čekala účastníky tripu návštěva Poctivého grundu, kde manželé Plasovi vyrábí poctivé sušené maso typu biltong. Maso je vyráběno z kvalitního masa výhradně z českých chovů. Je sušeno vzduchem a dochuceno pouze solí a kořením. Nenajdete v něm tedy žádná „éčka“ ani zbytkovou vodu, jako je to například u sušeného masa typu jerky.

V programu pak následovala krásná a poučná exkurze do společnosti Ing. Pavla Cvrčka, která se zabývá výrobou široké škály produktů z rakytníku. Rakytník je obrovským zdrojem vitamínu C a dalších blahodárných prvků, které zůstávají zachovány i při jeho zpracování. Protože je jeho chuť poněkud specifická, a ne každý ji snese v syrové podobě, u Cvrčků vyrábí z rakytníku, na co si vzpomenete, včetně želé bonbonů, lízátek, vína, směsí na horký nápoj, pomazánek, rakytníku v medu, sirupu, sušených a kandovaných plodů, ale i výborné rakytníkové zmrzliny. Po návštěvě místního obchůdku určitě přežijete chřipková období bez úhony.



Bohatý program byl završen návštěvou Pivovaru Beránek ve Stěžerách, kde v prostorách bývalého harrachovského špýcharu vaří výborné pivo a také provozují restauraci s kvalitní gastronomií. Počet regionálních produktů na Hradecku už atakuje dvacítku, takže se určitě budete moci těšit na pokračování při příští poznávací cestě.
Připravila Martina Saláková Šafková.

www.hradecko.eu

Image result for hradecko logo



Archiv