Menu

Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov po dvouměsíční pauze

11. 05. 2020

Hlavní pozornost pracovníků Muzea rekordů a kuriozit Pelhřimov se nyní upíná k obnovenému provozu jeho tří expozic (muzeum ve věži, expozice Zlaté české ručičky a zahrada s obřími exponáty). Připravili jsme vše, aby návštěvníci byli spokojeni tak, jako doposud a přitom abychom dodrželi nařízení ministerstva zdravotnictví (včetně dezinfekce u vstupů) a lidé se u nás cítili bezpečně. Co se týče omezení počtu návštěvníků, v tom u nás problém nenastane, jsme schopni přijmout i celý autobusový zájezd.

A co nás potěšilo nejvíce? Máme už objednané první dva zájezdy na květen a červen. Jsou to první vlaštovky, ale jsme nadšeni, že vše snad opět půjde dobře. Budeme rádi, podpoří-li nás v tento nelehký čas kdokoliv, a to nejspíš jedinou možnou cestou: přijďte se do našich expozic na unikátní česká NEJ... podívat. Byla by škoda 30letou tradici zahodit. Vždyť město rekordů není nikde jinde na světě a Muzeum rekordů a kuriozit je ojedinělé v celé střední Evropě. Děkujeme už dopředu za podporu. V prostorách zahrady Muzea rekordů a kuriozit, které po dvouměsíční pauze vynucené pandemií koronaviru, otevírá dnes 11. května, bude v červnu nově vytvořena velká venkovní výstava „30 let pelhřimovských rekordů". 

Letos již poosmnácté jsou v Pelhřimově – městě rekordů vyhlašovány výroční rekordmanské ceny REKORDMAN ROKU (ve více kategoriích) a také prestižní nadčasové ceny SVĚTOVÉ UNIKÁTY Z ČESKÉ KNIHY REKORDŮ a REKORDMANSKÁ SÍŇ SLÁVY.

Do ní byly kromě Karla Gotta (nejvíc cen popularity) či hokejisty Jiřího Holíka (nejvíc zápasů v národním dresu) uvedeny na festivalu Pelhřimov – město rekordů významné osobnosti a instituce: Martina Sáblíková, cestovatelé Hanzelka-Zikmund, manželé Zátopkovi, Divadlo Spejbla a Hurvínka... 

Ovšem letošní předání výročních cen Rekordman roku proběhne vzhledem k pandemii jinak, a to průběžně v několika etapách a při různých příležitostech. Hned při té první, při znovuotevření Muzea rekordů a kuriozit byla do Rekordmanské síně slávy uvedena legendární atletka s nejdéle platným světovým rekordem v dějinách lehké atletiky, paní Jarmila Kratochvílová. Dvojnásobná mistryně světa v běhu na 800 a 400 metrů (Helsinky, 1983), držitelka stříbrné olympijské medaile (Moskva, 1980), mnohonásobná medailistka z mistrovství Evropy a držitelka státního vyznamenání (medaile Za zásluhy), dokázala 26. července 1983 zaběhnout v Mnichově 800 metrů za 1:53,28 min. Tento výkon je historicky nejdéle platným světovým rekordem v oficiálních disciplínách pod širým nebem v dějinách ženské atletiky.

Kromě toho drží Jarmila Kratochvílová halový světový rekord v běhu na 400 metrů časem 49,59 s (Milán, 7. březen 1982) a je dodnes českou rekordmankou v bězích na 100 m, 200 m, 400 m i 800 m. V letech 1981 a 1983 byla vyhlášena Sportovcem roku ČSSR a v roce 1983 byla zvolena nejlepším sportovcem Evropy.

Pokusů o zápis do České knihy rekordů a Databanky českých a světových NEJ... zaznamenala pelhřimovská Agentura Dobrý den vydávající Českou knihu rekordů v uplynulém roce téměř tři stovky. Z nich mnohé vskutku pozoruhodné.


Titul Kolektivní rekord roku od pelhřimovského Muzea rekordů získal Spolek přátel dělostřelby z Jihlavy za "Největší salvu z vlastních historických dělostřeleckých zbraní".

Jihlavští dělostřelci uspořádali přehlídku originálů a replik historických zbraní, v rámci které byla prostřednictvím výstřelů prokázána stoprocentní funkčnost všech 64 jejich hlavní. Představeny a prakticky vyzkoušeny byly tyto exempláře: ruční zbraně (muškety, píšťaly, hákovnice, ručnice), lehká děla (vícehlavňové „varhany", lodní kanón, tarasnice, rychlice), těžká děla (barokní plukovní dělo, náměrová houfnice, těžká houfnice, hradní dělo, pevnostní dělo) a 13 moždířů včetně 3 originálů ze 16. století, tedy zbraně mající původ mezi lety 1380 až 1800. Jejich ráže jsou od 8 do 88 milimetrů. Střelba byla provedena pod velením dělmistra Davida Kočky.

Členové Spolku přátel dělostřelby také při příležitosti znovuotevření Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově, uvedení paní Jarmily Kratochvílové do Rekordmanské síně slávy a na oslavu získání titulu Rekordman roku vypálili v zahradě expozice Zlaté české ručičky slavnostní salvu z historických mušket.

Připravil Miroslav Marek.

www.muzeumrekorduakuriozit.cz
www.dobryden.cz
  

 



Archiv