Menu

Návštěvnost jižních Čech v prvním čtvrtletí znovu vzrostla

17. 05. 2018

V jihočeských hotelech, penzionech a dalších hromadných ubytovacích zařízeních (HUZ), se v letošním 1. čtvrtletí ubytovalo celkem 234 tisíc turistů. To bylo o 15,5 procenta více než ve stejném období loňského roku. Zahraničních turistů sice dorazilo méně než domácích, v meziročním srovnání ovšem jejich počet vzrostl o 21,9 procenta. Domácích hostů přibylo 11,7 procenta.
„Z čerstvě zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) také vyplývá, že návštěvnost Jihočeského kraje roste nepřetržitě už celé čtyři roky,“ konstatoval ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek a poznamenal, jižní Čech zaznamenali v prvním čtvrtletí po Plzeňském kraji druhou nejvyšší dynamiku růstu v rámci celé České republiky. Podle odborníků na cestovní ruch, kteří se zúčastnili nedávné konference Travelcon v Českých Budějovicích, je zařazení jižních Čech do elitní skupiny TOP českých destinací výsledkem funkční krajské koncepce rozvoje cestovního ruchu a aktivní podpory jeho jednotlivých segmentů a aktivit. Vysoce oceňovaná je také spolupráce organizací působících v cestovním ruchu napříč celým regionem, zastřešená JCCR.
Zahraničních turistů přijelo na jih Čech za první tři měsíce letošního roku celkem 91 tisíc, nejvíc z Číny, přibližně 16 tisíc, což bylo o bezmála 71 procent více než loni. Druhá příčka patřila Němcům, kterých se ubytovalo 14 tisíc, tedy o 20,6 procenta více než v 1. čtvrtletí 2017. Třetí nejpočetnější mezi ubytovanými hosty byli návštěvníci z Tchaj-wanu. V lednu, únoru a březnu jich do regionu přijelo 12,6 tisíce, což představovalo meziroční nárůst o 4,8 procenta.
„V Jihočeském kraji se oproti prvnímu čtvrtletí 2017 ubytovalo o 31 tisíc osob více. Na tomto přírůstku se podíleli téměř stejnou měrou hosté z tuzemska i ze zahraniční. Domácích návštěvníků přibylo meziročně 15 a zahraničních 16 tisíc,“ uvedli statistici.
Mezi zahraničními návštěvníky přibyli především Asiaté, v porovnání s loňskem o 37 procent, přičemž se zvýšil především zájem hostů z Číny, Jižní Koreje a Japonska. Hostů ze starého kontinentu se v regionu ubytovalo meziročně o devět procent více, vzrostl zejména zájem hostů z Maďarska, a to o více než 80 procent.
„Naším cílem nadále zůstává snaha o udržení návštěvníků v naší oblasti co nejdéle. Tedy změnit poměr mezi jednodenními a vícedenními návštěvníky ve prospěch dlouhodobějších pobytů,“ zdůraznil Polášek.
V prvním čtvrtletí letošního roku navštívilo kraj celkem už zmíněných 234 tisíc hostů, kteří se zde ubytovali na 617 tisíc nocí. To bylo o 12 procent a v absolutním vyjádření o 66 tisíc nocí více než ve stejném období loni. Průměrný počet přenocování návštěvníků z tuzemska se ve srovnání s minulým rokem prakticky nezměnil, u hostů z ciziny se mírně zkrátil. Jeho hodnota dosáhla 2,5 přenocování na jednoho návštěvníka.
Tisková zpráva byl zpracována podle aktuálních dat Českého statistického úřadu.
Připravil Ondřej Flemr.

www.jccr.cz
www.jiznicechy.cz

 



Archiv
for kids