Menu

Muzea v přírodě zahajují o víkendu adventní a vánoční pořady

24. 11. 2022

Už o tomto víkendu začínají ve dvou muzeích spadajících pod Národní muzeum v přírodě adventní a vánoční pořady. V sobotu 26. 11. mohou návštěvníci Hanáckého muzea v přírodě prožít atmosféru hanáckých Vánoc jako za starých časů. A Muzeum v přírodě Vysočina připravuje od soboty 26. listopadu do neděle 4. prosince výstavu Vánoce na Veselém Kopci spojenou s doprovodným programem.

V sobotu 26.11. zve Hanácké muzeum v přírodě na pořad Hanácké Vánoce. „Návštěvníci zažijí adventní a vánoční lidové zvyky a obyčeje v autentickém prostředí hanáckého gruntu. Připraven bude hanácký štědrovečerní stůl a malí i velcí hosté si v případě zájmu vyzkouší pečení a zdobení perníčků, házení střevícem nebo pouštění lodiček. Na 14.00 je připraveno vystoupení pěveckého národopisného souboru Pantla, který zazpívá koledy, provede nás adventním obdobím a předvede některé adventní a vánoční zvyky,“ pozval do Hanáckého muzea v přírodě jeho vedoucí Petr Vodešil. Plakát na akci zde.

Svátečně vyzdobené roubenky přiblíží atmosféru příprav i oslavy Štědrého večera v období od poloviny 19. století do poloviny 20. století také v Muzeu v přírodě Vysočina. „V sobotu 26. 11. zahájíme v areálu na Veselém Kopci výstavu Vánoce na Veselém Kopci spojenou s bohatým doprovodným programem. Všichni, kteří k nám  v období od 26.11.  do  4.12. zamíří, se seznámí s tím, jak vypadala oslava Štědrého večera v minulosti, kdy se jeho součástí stal i ozdobený stromeček nebo co nesmělo chybět na štědrovečerním stole a na co se dříve děti nejvíce těšily,“ popsala obsah výstavy  odborná pracovnice muzea Ilona Vojancová. „Připraven máme také doprovodný program, ve kterém v sobotu 26. listopadu vystoupí Staročeští koledníci z Plzně. 27. listopadu zahraje koledy dechový kvintet Mrákotínka
z Mrákotína. 3. prosince se uskuteční Mikulášská obchůzka a 4. prosince písničkami potěší Pouličníci z Tábora. O víkendu 3. a 4. prosince program nabídne i zdobení skleněných ozdob. V neděli 4.12. proběhne tradiční Vánoční jarmark na Veselém Kopci,“
doplnila ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Magda Křivanová s tím, že součástí akce bude také předvádění výroby vánočních předmětů. Od 7. prosince do 8. ledna 2023 ožijí atmosférou vánočních svátků i vyzdobené roubenky v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku. Vystaveny budou i lidové betlémy, mezi nimi mechanický betlém Rudolfa Frinty. Po celou dobu budou mít návštěvníci možnost nakoupit si různé tradiční vánoční dárky. Plakát na akci: Vánoce na Veselém Kopci a Vánoce na Betlémě.

Ve dvou zbývajících muzeích v přírodě začnou vánoční pořady v následujících dnech. V sobotu 10. a v neděli 11. prosince zveme do Muzea v přírodě Zubrnice, kde si návštěvníci připomenou adventní a vánoční zvyky, které byly běžné na přelomu 19. a 20. století v pořadu Vánoce v Zubrnicích. „Čerstvě upečená vánočka v kachlovém sporáku provoní světničku a všichni se necháme inspirovat tradiční výzdobou mikulášskými čertíky, polazy, vrkoči, stromečkem ozdobeným jablíčky, oříšky a perníčky. Dětem zpestříme prohlídku úkoly na vánoční stezce, mohou si také v dílnách vyrobit malou drobnost,“ pozvala na pořad ředitelka muzea Věra Kmoníčková. Víkendovému programu v Muzeu v přírodě Zubrnice budou ve dnech 6. – 15. prosince předcházet tematicky zaměřené prohlídky Advent a vánoční zvyky, které jsou určené školním skupinám. Informace k akci zde.

Rožnovské Valašské muzeum v přírodě připravuje na pondělí 5. prosince prohlídku areálu Valašská dědina spojenou s mikulášskou nadílkou. Mikulášský podvečer začíná ve 14.00 „Následovat pak bude Vánoční jarmark (10.- 11. 12. 2022), Živý betlém (17. a 18. 12.) a 26.12. pak Štěpánská koleda,“ doplnil výčet adventních a vánočních pořadů v jednotlivých muzeích Národního muzea v přírodě generální ředitel Jindřich Ondruš.
Připravila Petra Valíčková.

www.nmvp.cz



Archiv