Menu

Michal Krysta získal jako první Čech stříbro v závodu Globe 5.80 Transat

26. 01. 2022


Závod Globe 5.80 Transat na vlastnoručně vyrobených sportovních jachtách se konal vůbec poprvé v historii. Přihlášeno bylo okolo 30 závodníků, většina z nich však nestihla loď včas dokončit. Extrémní plavbu tak odstartovalo 6 jachtařů, ke kterým se připojil i hlavní organizátor závodu, Australan Don Mclntyre. Jako první do cíle dorazil třiatřicetiletý Švýcar Etienne Messikommer a 24 námořních mil za ním Čech Michal Krysta, který tím obsadil stříbrnou příčku.

Michal Krysta patří už několik let k všestranným sportovcům českého outdooru. Jachtingu se věnuje od šesti let. „Úspěch v závodu pro mě znamená splnění jednoho z největších klukovských snů. Velký dík ale patří také hlavnímu sponzoru akce, společnosti NaturaMed a zejména mé partnerce, Kláře, pro kterou to bylo náročné období,“ říká Michal Krysta. Závod odstartoval 17. listopadu v portugalském Lagosu a do svého cíle na karibském ostrově Antiqua dorazil reprezentant teamu ProMan Plus 14. prosince, tedy po 26 dnech. Účast v závodu, včetně startovného na jednotlivých úsecích, vyšla sportovce na cca 2 mil. korun.

Mezinárodní úspěch v extrémních podmínkách
Během závodu ujel Krysta denně v průměru 222 km při rychlosti 9,3 km/hod., přičemž maximální dosažená rychlost činila 31 km/hod. Kromě extrémních povětrnostních podmínek se dobrodruh potýkal také s nedostatkem jídla a spánku. Denně měl k dispozici pouhých 500 g potravin a průměrný čas tvrdého spánku se pohyboval jen okolo 30 minut, což je téměř na hranici fyzických, ale i psychických sil. Nejdéle byl Krysta beze spánku 96 hodin, tedy 4 dny. Nelze se ničemu divit. Na otevřeném moři, kde vlny v určitých úsecích dosahovaly až 5 metrů a vítr okolo 45 km/s mohou o přežití rozhodovat doslova vteřiny. Závodník musel být neustále na pozoru.


Atlantik pokořil na lodi z překližky

Třída lodí Globe 5.80 je zhotovena z překližky a závodníci si jachty vyrábějí svépomocí. Jachtu jménem Menawan stavěl Krysta v pronajaté dílně na Moravě, odkud pochází. Výsledkem bylo plavidlo o délce 5,7 m a šířce 2,24 m. V povětrnostních podmínkách Atlantského oceánu je téměř nepředstavitelné, že si loď na větších vlnách nebo při vyšších poryvech větru zachovala stabilitu. Krysta navíc závod absolvoval sólo, tedy bez podpůrného plavidla.
Připravila Erika Daňková.

www.acrossthehorizon.cz



Archiv