Související články
Mezi nejlepšími
31. 05. 2025
14. května se uskutečnil 23. ročník soutěže Birell Cup, která každoročně prověřuje odborné dovednosti žáků gastronomických škol v čepování a servisu piva
a v přípravě míchaných nápojů na bázi piva. Do soutěže se zapojilo 48 soutěžících z 12 škol v kategorii čepování piva. Střední školu společného stravování v Ostravě-Hrabůvce reprezentovalo pět žáků 1. ročníku – Adéla Piekařová, Valentýna Wolfová, David Riedl
a dva žáci 2. ročníku – Timotej René Naňák a Václav Šácha z oboru Hotelový a restaurační provoz.
V první disciplíně – čepování
a servis piva – museli soutěžící během 3 minut načepovat dva půllitry – jeden do tenkostěnného skla metodou „na dvakrát“ a druhý „na hladinku“ do tradičního krýglu, přičemž každý s použitím jiného výčepního kohoutu. Hodnotila se čistota a teplota skla, kvalita pěny, správná míra, technika čepování i celkový dojem a komunikace. Timotej René Naňák zaujal nejen svým výkonem, ale i klidným a rozvážným přístupem, který v soutěžním prostředí působil velmi profesionálně. I díky tomu si odnesl skvělé 3. místo.
Druhá část soutěže se zaměřila na míchané nápoje s pivem. Každý z deseti soutěžících měl 4 minuty na přípravu dvou identických long drinků s povinným použitím nealkoholického piva Birell a minimálně 1 cl sirupu ze série Pure by MONIN bez přidaného cukru. Porota hodnotila chuť, vůni, vzhled, techniku přípravy i prezentaci. Václav Šácha si v této disciplíně vybojoval pěkné 4. místo, a navíc porotu potěšil chutí svého zlatého drinku s pálivým dotekem i způsobem prezentace. Za to si odnesl zvláštní cenu poroty.
Soutěž byla pro žáky Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce skvělou příležitostí ukázat, co umí, a zároveň získat nové zkušenosti v praxi. Všem pěti děkujeme za vzornou reprezentaci a gratulujeme k výborným výsledkům!
Míchaný nápoj s pivem
Golden heat – Beefeater London dry gin, Bacardi carta Blanca, Monin Mango, Pure by Monin – mango passion, Monin Winter spice, Radegast Birell; dekorace kousky manga, citrusová spirála a chilli paprička.
Připravila Hana Schwarzová.
www.ssss.cz
Nepřehlédněte
Příjmy generované cestovním ruchem jsou v Česku obrovské
Rozhovor s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou.
19. 11. 2019
Památky NPÚ ve Středočeském kraji zahajují sezonu 2018
Sezona 2018 je ve znamení šlechtické diplomacie a Století republiky.
29. 03. 2018















