Menu

Méně kontroverze, více Brna – to je čtvrtý průvodce TO JE BRNO IV.

02. 04. 2023

brrr_4

Knižní průvodce po městě jako moderní publikace, která podává osobitou výpověď o poměrech, architektuře, historických souvislostech či obyčejných lidech. To je již čtvrtý díl autentického průvodce TO JE BRNO, který vydalo TIC BRNO 1. dubna. Tentokrát se v něm podíváme na oblíbené komentované prohlídky přímo se samotnými průvodci.

Autoři a kapitoly:
Zdeňka Pitrunová a Jana Čuprová: Za vším hledej ženu
Marina Sedláková: Kuriozity a vnady
Zbyněk Rederer: Legendární místa brněnského sportu
Petra Svobodová: Židovský, německý a romský Cejl
Zdeňka Pitrunová a Jana Čuprová: Smrt a rozklad v Brně
Martin Reiner: Městská galerie v Bronxu
Michal Doležel: Archeologie romantická?
Kristýna Burianová: Dělnické kolonie
Jakub Sochor: Od lilie ke čtverci – secesní skvosty v centru
Jakub Kříž: Podzim středověku
Martin Koplík: BVV – přehlídka prvotřídní architektury

„Brno, to je krása i ošklivost, unikáty i všednodennost, zábava i nuda, a často také humor až bizarnost. Jedenáct autorů z řad našich průvodců v nové publikaci přibližuje své srdcové záležitosti. Představují místa a lidi, kteří formovali dnešní tvář Brna. Některé znáte, o některých jste dost možná nikdy neslyšeli. A o některých by standardně uvažující infocentrum ani nikdy nemluvilo. Od prvního dílu, který rozpoutal bouři zájmu, nadšených emocí o odmítání, nadále pokračujeme v objevování a reflektování tohoto svérázného města. Autentický průvodce není povinně kontroverzní, ale má nám pomáhat objevovat vlastní pravdy. Může to být méně zábavné a výbušné, ale nám to nevadí,” říká o knize Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.

Právě autentický přístup k objevování města je při propagaci Brna pro TIC BRNO stěžejním a prolíná se všemi jeho projekty. Na autentických komentovaných prohlídkách potkáte průvodce, kteří zde opravdu žijí. Podávají pravdu vlastníma očima a sdílejí s vámi jedinečnou atmosféru města. Bez obalu, bez příkras, takové, jaké je. A takoví jsou také knižní průvodci TO JE BRNO. Každý díl přinesl jiný pohled na město. Protože kolik lidí, tolik chutí a tolik různorodých (cestovatelských) zážitků. První díl vzbudil bouřlivé reakce na téma, jak propagovat destinaci. Druhý díl pokračoval v rozvíjení autorských témat plných brněnského svérázu. Třetí se zaměřil monotematicky na industriální historii i současnost. Ten poslední propojuje aktivity TIC BRNO – publikační činnost a průvodcovské trasy.

Tvůrčí kolektiv v čele s editorkou a spisovatelkou Kamilou Hladkou vybral 11 procházek, které běžně můžete zažít pouze přímo v ulicích. Každá je zcela jiná a každá je originální nejen tématem, ale i osobním vkladem samotného autora-průvodce. Poznáte tak například Kuriozity a vnady města Brna, Dělnické kolonie, Legendární místa brněnského sportu, Městská galerie v Bronxu, nebo Židovský, německý a romský Cejl. Když budete pozorně číst, dozvíte se, kdo byla Virpirka, kde leží klášter voršilek, na kterém domě je street-artové vyobrazení Václava Havla, nebo kde se našel pravděpodobný hrob šamana.  

Autorské texty, které jsou přeloženy i do anglického jazyka, doplňují fotografie a orientační mapy. Můžete si tak přečíst o místech, která možná denně míjíte, případně si je projít sami s knihou v ruce. Pokud budete chtít vědět ale ještě víc, stále tu jsou průvodci TIC BRNO a jejich autentické prohlídky.

Knihu zakoupíte na www.darkyzbrna.cz nebo v brněnském infocentru na Panenské 1. Po celý duben si navíc můžete koupit balíček tří dostupných publikací TO JE BRNO II., III. a IV. za výhodnou cenu.
Připravila Hana Novosadová, foto TIC Brno a Edit MRu.

www.ticbrno.cz
www.darkyzbrna.cz

 



Archiv