Menu

Středočeská centrála cestovního ruchu přináší tipy na tři impozantní místa

22. 01. 2021

pc240248

Zimní ani mrazivé počasí určitě nemusí znamenat konec výletům a poznávání nových míst.  Středočeská centrála cestovního ruchu vám přináší tipy na tři impozantní místa, která jsou pro zimní výlety ideální.


Zřícenina hradu Zbořený Kostelec
Vydejte se do přírodní rezervace u řeky Sázavy a navštivte zříceninu gotické stavby královského hradu Zbořený Kostelec, která je volně přístupná. V minulém století zbytky hradu často navštěvovali romantici, umělci i zájemci o českou historii. Když Posázavím putoval Karel Hynek Mácha, nakreslil si zříceninu do svého památníku. Hrad je přístupný po zeleně značené turistické trase, která na něj vede z Čakovic, dále po červené trase, která vede údolím Sázavy z Nespek nebo po modře značené trase z Týnce nad Sázavou. Pod hradem je také autobusová zastávka pražské linky č. 339 a menší parkoviště. Nově spojuje oba břehy řeky 143m unikátní visutá lávka pro pěší a cyklisty, otevřená v červenci 2015, kterou nechal postavit Středočeský kraj.

Vydejte se na Posázavskou stezku
U Posázaví ještě chvíli zůstaneme. Vykročit totiž můžete i na romantickou naučnou stezku, která je dlouhá přibližně jedenáct kilometrů je považována za trempskou klasiku. Vede z Petrova u Prahy do Kamenného Přívozu, a pokud nemáte dost, můžete se odtud vydat zpět do Petrova pěšky, ti méně zdatní či rodiny s dětmi vlakem. Ideálním výchozím místem je železniční stanice Petrov u Prahy, odkud sejdete k řece Sázavě a vydáte se podél jejího toku. Stezka vede kolem trempské osady Pikovice, okolo vrchu Medník, stoupá i klesá, vede lesní pěšinou, po šotolině nebo kamenných schodech, některé její části jsou vytesané ve skále. Na trase se můžete kochat pohledy do malebného kraje i na údolí řeky sevřené z obou stran skalnatými útesy. Nezapomenutelný zážitek nabízejí např. vyhlídky Klimentova, která patří k nejznámějším a je pojmenována po Josefu Klimentovi (1858–1938), dlouholetém pracovníkovi Klubu českých turistů a „objeviteli“ této stezky, nebo Raisova, nesoucí název po spisovateli Karlu Václavu Raisovi (1859–1926), který ji rád navštěvoval. Ze Žampašské vyhlídky je zase krásný výhled na pozoruhodný železniční viadukt z roku 1900. Dál musíte pěšky dojít až do Kamenného Přívozu a zde můžete zhruba jedenáctikilometrový výlet ukončit, případně se otočit a vyrazit zpět pěšky, nebo se po druhé straně řeky vrátit do výchozího bodu vlakem.

Výlet k Bubovickým vodopádům
Bubovický potok je sice po většinu roku vyschlý, ale právě v zimě, když zamrznou, je ideální čas na návštěvu jeho vodopádů. Díky mrazivému údolí zde led vydrží poměrně dlouho. Vodopády na Bubovickém potoce patří k nejkrásnějším místům na Karlštejnsku. Jsou tvořeny až dvoumetrovými vápencovými schody pokrytými mechem a řasami. Vodopády jsou dobře přístupné po turistické značce z vesnice Srbsko.  Vodopády jsou jedním z nejznámějších a turisticky nejdéle zpřístupněných míst v NPR Karlštejn. Před vodopády se Bubovický potok vynořuje a za nimi se pomalu opět noří na dno suťového údolí mezi Doutnáčem a Velkou horou, kterým teče až do Berounky. Po povrchu teče pouze v jarních měsících a do Srbska dotéká jen v případě velmi vlhkých zim. Vodopády jsou dobře přístupné po turistické značce z vesnice Srbsko (po modré značce), nebo z Karlštejna či Svatého Jana pod Skalou (červená značka).
Připravila Linda Dlouhá.

www.strednicechy.cz
www.facebook.com/destinacestrednicechy/    
#VisitCentralBohemia

 



Archiv
for kids