Menu

Masožravou láčkovku pěstuje jenom jediná botanická zahrada na světě. Ta liberecká

05. 02. 2022

Láčkovka rádža. Tak se jmenuje masožravá rostlina, která je k vidění v nejstarší botanické zahradě v Česku, v liberecké botanické zahradě, jako v jediné na světě. Zhlédnout ji lze v pavilonu D. Také v přírodě se tato rostlina vyskytuje pouze na jediném místě – na hoře Kinabalu na Borneu.

„Budeme rádi, když budou návštěvníci v mnohem větším počtu objevovat unikáty liberecké botanické zahrady. Už jenom to, že máte doslova za rohem příležitost vidět rostlinu, která v jiné zahradě na světě není, je něco, co slibuje mimořádný zážitek,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Rostlinu popsal v roce 1859 botanik a ředitel Královské botanické zahrady v Kew u Londýna Joseph Dalton Hooker. Vzpomněl při tom na svého přítele, britského dobrodruha jménem James Brooke, jenž se stal prvním bílým rádžou ze Sarawaku.

Láčkovka si živiny doplňuje lapáním kořisti pomocí konvicovitých láček. Její obvyklou potravou je hmyz, výjimečně i drobní obratlovci. Má zvláštní vztah s malými savci: poskytuje jim nektar na sladkém víčku láčky a oni při jeho olizování vypouští do láčky své exkrementy, bohaté na dusík a fosfor. V noci láčky navštěvuje tana horská, malý všežravý savec, ve dne ji střídá krysa baluská.
„Láčkovka rádža je kriticky ohrožená a je chráněna mezinárodní konvencí. Nebezpečí pro ni představuje ilegální sběr rostlin, ztráta přirozeného prostředí či jev El Niño. Její pěstování je jedno z nejobtížnějších,“ dodal Miloslav Studnička, ředitel Botanické zahrady Liberec.
Připravil Jan Mikulička.

www.botaniliberec.cz
www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv