Maďarské restaurace si úspěšně udržely své michelinské hvězdy a doporučení a na seznam loňských oceněných restaurací přibyly nové. V novém vydání maďarského průvodce MICHELIN jsou stále dvě restaurace oceněné dvěma michelinskými hvězdami a sedm restaurací oceněných jednou michelinskou hvězdou, přičemž 59 restaurací obdrželo michelinské doporučení, což je o 14 více než v loňském roce. Zvýšil se také počet restaurací oceněných Bib Gourmand a zelenou hvězdou. V celé zemi bylo letos do francouzského průvodce zařazeno 75 restaurací. Nedávný mezinárodní úspěch dále posiluje pozici Maďarska jako přední kulinářské destinace ve střední Evropě a vysílá do světa signál, že maďarská gastronomie stojí za návštěvu.
V Maďarsku přibývá restaurací, které používají místní a sezónní suroviny, a to jak v hlavním městě, tak na venkově. Jsou pilíři základní infrastruktury cestovního ruchu a při dodržení kvalitativních standardů mohou fungovat i jako samostatné atrakce. Potvrzuje to i loňský historicky první seznam restaurací pro celou zemi, který vydal průvodce MICHELIN a díky němuž se gastronomická nabídka země dostala na kulinářskou mapu návštěvníků z celého světa. Ve druhém národním žebříčku získalo 28 restaurací v Budapešti a 47 restaurací na venkově ještě více ocenění než loni.
Letošní výběr zahrnuje všechny restaurace, které v loňském roce získaly michelinskou hvězdu nebo doporučení, a můžeme se také radovat z úspěchu 14 nových restaurací. Na základě posudků inspektorů, kteří hodnocení provádějí, se nyní bude michelinskými hvězdičkami pyšnit dalších 8 restaurací v Budapešti a 6 restaurací na venkově. Tato další uznání potvrzují obrovský pokrok, kterého regionální gastronomie v posledních letech dosáhla. Díky tomuto vývoji překonal počet podniků oceněných michelinskou hvězdičkou všechny dosavadní rekordy a v letošním roce získalo toto ocenění celkem 59 restaurací. Kromě toho byla restaurace Morzsa v Pécsi poprvé oceněna cenou Bib Gourmand, která představuje restaurace s vynikajícím poměrem ceny a kvality, čímž se celkový počet restaurací v zemi zvýšil na 7.
Udržitelnost se v cestovním ruchu stává stále důležitějším heslem, a proto stojí za zmínku, že počet pohostinských zařízení oceněných zelenou hvězdou oproti loňskému roku stále roste. Letos se tímto označením pyšní celkem 5 restaurací po celé zemi. Mezi nováčky v loňském žebříčku patří Villa Kabala v Szigligetu. Zelená hvězda MICHELIN oceňuje všechny aspekty práce kuchyně a restaurace, od získávání surovin přes používání místních a sezónních produktů až po nakládání s odpady. Díky těmto mnoha hodnocením se Maďarsko stalo jedním z hlavních středoevropských kulinářských center.
Hvězdičky a doporučení jsou zářným důkazem špičkového kulinářského umění a kvalitní maďarské pohostinnosti. Gastronomie je jedním z nejčastějších faktorů, které ovlivňují rozhodování o výběru destinace. Kvalitní maďarská gastronomie je hlavním lákadlem pro mnoho klíčových zdrojových trhů. Počet jednodenních návštěvníků zaznamenal velkolepý nárůst, přičemž destinace s restauracemi uvedenými v tomto prestižním kulinářském průvodci často zaznamenávají dvouciferný růst.
Restaurace Gourmet Platan v Tata, první restaurace oceněná dvěma michelinskými hvězdičkami mimo hlavní město, zaznamenala v uplynulém roce nejen výrazný nárůst počtu strávníků, ale přilákala také otevřenější a dobrodružnější publikum, které často navštěvuje město právě kvůli restauraci. Balíčky programů, které nabízejí ve spolupráci s místními a regionálními poskytovateli a atrakcemi, také oživily místní podniky.
Vliv těchto prestižních mezinárodních ocenění na zvýšení návštěvnosti potvrzují i zkušenosti budapešťského stánku, který v loňském roce získal 2 michelinské hvězdičky. Podle majitele jsou nyní rezervace dostupné jen několik týdnů předem.
Rostoucí počet michelinských hvězdiček a talířů spolu s označením Bib Gourmand je důležitým signálem pro začínající mladé domácí kulinářské talenty a pro ty, kteří uvažují o kariéře v oboru. Zdůrazňuje, že jejich profesní rozvoj je v Maďarsku zajištěn a že odvětví cestovního ruchu pro ně z dlouhodobého hlediska nabízí atraktivní profesní výzvy.
Kategorie ocenění průvodce Michelin Kromě hvězdičkového hodnocení, které bylo zavedeno v roce 1936, hodnotí průvodce Michelin restaurace také v několika dalších kategoriích. Známá hvězdička označuje vynikající kuchyni, na kterou se vyplatí zajít, pokud jste v okolí. Hvězdička ** je udělována restauracím, které stojí za delší zajížďku, zatímco hvězdička *** je vyhrazena pro výjimečně dobrou kuchyni, která je sama o sobě cílem a důvodem k výjimečnému výletu. Kromě toho se ocenění BIB Gourmand uděluje restauracím, které nabízejí vynikající poměr ceny a kvality a kde si můžete vychutnat vysoce kvalitní jídlo za mírné ceny. Obvykle sem patří vynikající bistra nebo rodinné restaurace. Talíř (Assiette) se uděluje restauracím, které nabízejí pečlivě připravená jídla dobré kvality, a Zelená hvězda oceňuje úsilí restaurace o udržitelný rozvoj.
Průvodce francouzskými restauracemi MICHELIN se pyšní více než stoletou historií. Od svého vzniku hodnotil více než 30 000 podniků ve více než 40 destinacích po celém světě a kladl velký důraz na výjimečnou kvalitu. Díky tomuto dědictví patří i dnes k nejprestižnějším oceněním v kulinářském světě.
Vítězové národního výběru průvodce MICHELIN Guide Maďarsko 2023
Dvě hvězdičky MICHELIN: Platán Gourmet, Tata Stand, Budapest
Jedna hvězdička MICHELIN: Babel, Budapest Borkonyha Winekitchen, Budapest Costes, Budapest essência, Budapest Rumour, Budapest Salt, Budapest 42, Esztergom
BIB Gourmand: Anyukám Mondta, Encs Casa Christa, Balatonszőlős Kistücsök, Balatonszemes Macok, Eger Morzsa, Pécs (nová) Mór24, Balatonfüred Sparhelt, Balatonfüred
Zelená hvězda: Almalomb, Hosszúhetény Graefl Major Kétútköz, Poroszló Onyx Mühely, Budapest Salt, Budapest Villa Kabala, Szigliget (nová)
Zvláštní ceny: Uvítání a ocenění za služby: Petra Terjék a Péter Fölföldi (Villa Kabala, Szigliget) Ocenění someliér: Rácz Imre (Spago by Wolfgang Puck, Budapest) Ocenení mladý kuchař: Zaida Zincenco (Zincenco Kitchen, Budapest)
Doporučené restaurace (Tanier): Restaurace doporučené poprvé: Bobajka, Tarcal Botanica, Dánszentmiklós Csopaki Resti by Laurel, Csopak FLAVA, Budapest Fricska 2.0, Budapest GÓRÉ, Kisharsány MoszkvaTéЯ Bistro, Budapest NOON, Balatonfüred Piac 42, Esztergom SHO, Budapest Solid, Budapest Tati, Budapest White Salon, Budapest Zincenco Kitchen, Budapest
Restaurace, které si zachovaly doporučení: 67 Sigma, Székesfehérvár 84 Bisztró, Kapolcs A Konyhám Stúdió 365, Fonyód Alabárdos, Szeged Alkimista Kulináris Műhely, Szeged Almalomb, Hosszúhetény Arany Kaviár, Budapest Avalon, Miskolc Clarisse, Tura Costes Downtown, Budapest FELIX Kitchen & Bar, Budapest füge, Tihany Graefl Major Kétútköz, Poroszló Hoppá! Bistro, Budapest Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök Hosszú Tányér, Hosszúhetény IKON, Debrecen Kővirág, Köveskál Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely LAMAREDA, Győr Laurel, Budapest Lokal47, Kéthely Mák, Budapest Morzsa, Pécs Natura Hill, Zebegény Neked Főztem, Zánka Nobu Budapest, Budapest Onyx Műhely, Budapest Öreg Prés, Mór Pajta, Őriszentpéter Pasztell, Budapest Platán Bisztró, Tata Rézmozsár, Kiskunhalas Rókusfalvy Fogadó, Etyek Rutin, Budaörs Sauska 48, Villány Spago by Wolfgang Puck, Budapest St. Andrea, Budapest Stand25 Bisztró, Budapest Textúra, Budapest Tihanyi Vinarius, Tihany Umo, Budapest Végállomás Bistro&Wine, Miskolc Víg Molnár Csárda, Csopak Villa Kabala, Szigliget Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred Zip’s, Miskolc Připravil Luděk Hladiš.