Menu

Mobilní laboratoř Curiosity Cube poprvé v Česku, a na dva dny udělala z žáků vědce

21. 10. 2023

Curiosity Cube, mobilní vědecká laboratoř, se v roce 2023 vydala na své páté mezinárodní turné, aby znovu rozvíjela zájem dětí školního věku o vědu, technologie, inženýrství a matematiku (STEM). Letošní turné mělo nedávno zastávku také v Praze, kde se
z 281 žáků ze škol na Jižním Městě na jeden den stali vědci, kteří se pohroužili do současných vědeckých témat a prováděli praktické pokusy.


Uvnitř Curiosity Cube se žáci setkali s nejmodernějšími technologiemi, jako je virtuální realita (VR), a s dalším vědeckým vybavením. Učení bylo zábavné a poutavé. Žáci zkoumali například přítomnost kontaminace v různých vzorcích a poznávali způsoby, jakými se ochránci přírody pokoušejí zmírnit negativní dopady znečištění na životní prostředí. Také pracovali s virtuální realitou, aby zjistili, jaké kontaminující látky se běžně vyskytují na površích ve třídě, a dokázali zamezit jejich šíření.

„Děti, které jsme tu měli, nadšeně sledovaly experimenty, měly mnoho otázek a předaly nám spoustu své energie. Náš tým byl skvělý, vše bylo perfektně zorganizováno a připraveno. Všem mým kolegům doporučuji využít tuto možnost a strávit dobrovolnický den v Curiosity Cube,“ říká Hana Wiesnerová ze společnosti Merck, která se přihlásila jako dobrovolník do Curiosity Cube.

Žáci navázali kontakt se skutečnými vědci
Přestavěný přepravní kontejner o rozměrech 7 × 2,5 metru, Curiosity Cube, započal svou misi v roce 2017 a slouží jako platforma, která má mladé lidi zábavnou a nezapomenutelnou formou vtáhnout do oblasti STEM. Její dopad sahá daleko za hranice školních tříd. Oslovuje nejen mnoho žáků, ale i jejich rodiny, a to ve školách a na veřejných akcích. Všechny experimenty vedou pracovníci ze společnosti Merck, což návštěvníkům umožňuje navázat kontakt se skutečnými vědci, klást jim otázky a přímo se seznámit se sílou kariéry v oblasti STEM.

Odborníků v oblasti STEM je celosvětově nedostatek, protože růst profesí v oblasti STEM převyšuje růst profesí v ostatních oblastech. Podle Evropské komise bude do roku 2030 na celém světě 50 milionů volných pracovních míst na pozicích vyžadujících dovednosti v oblasti STEM. Vzhledem k rozšiřující se pracovní síle, jejíž naplnění vyžaduje více absolventů, je zcela zásadní oslovovat děti školního věku a ukázat jim vzrušující práci, možnosti a význam STEM.

„Jak učitelé, tak hlavně děti byli z návštěvy laboratoře nadšení. Oceňujeme program, organizaci a v neposlední řadě i skvělý přístup celého týmu. Už se těšíme na příští rok,“ hodnotila návštěvu Curiosity Cube paní učitelka Martina Pletichová ze ZŠ Květnového vítězství.

V Evropě letos Curiosity Cube navštíví až 11 zemí
Do letošního mezinárodního turné by se mělo zapojit až 45 000 návštěvníků ve školách a na veřejných prostranstvích prostřednictvím 250 akcí napříč 13 zeměmi v Evropě a Severní Americe. V Evropě se Curiosity Cube zastaví v Belgii, České republice, Francii, Německu, Irsku, Itálii, Lichtenštejnsku, Nizozemsku, Španělsku, Švýcarsku nebo Spojeném království.  

Merck, přední vědecká a technologická společnost,
působí v oblasti přírodních věd, zdravotnictví a elektroniky. Více než 64 tisíc zaměstnanců se každodenně snaží pozitivně ovlivňovat životy milionů lidí tím, že vytváří příjemnější a udržitelnější způsob života. Od poskytování produktů a služeb, které urychlují vývoj a výrobu léků, stejně jako objevování jedinečných způsobů léčby nejtěžších onemocnění, až po umožnění inteligence zařízení; společnost je všude. V roce 2022 dosáhla společnost Merck v 66 zemích obratu 22,2 miliardy eur.  Klíčem k vědeckému pokroku společnosti Merck je vědecké bádání a odpovědné podnikání. Takto se společnosti Merck daří od jejího založení v roce 1668. Rodina zakladatelů je i nadále většinovým vlastníkem této veřejně obchodované společnosti. Společnost Merck vlastní celosvětová práva na jméno a značku Merck. Jedinými výjimkami jsou Spojené státy a Kanada, kde obchodní sektory společnosti Merck působí jako MilliporeSigma v oblasti přírodních věd, EMD Serono v oblasti zdravotnictví a EMD Electronics v oblasti elektroniky.
Připravila Anna Soldátová.

https://thecuriositycube.com/



Archiv