Menu

Letiště Praha získalo 8. zlatou medaili za svůj med

05. 11. 2021

Letiště Praha má již 8. zlatou medaili za med květový. V rámci každoroční soutěže Český med 2021 získalo také certifikát prokazující splnění přísných podmínek normy Český med. Letiště rovněž využívá již druhým rokem moderní online monitoring včelstev.

Letiště Praha se každoročně účastní soutěže Český med a již 8. rok za sebou získalo Zlatou medaili. Letos dosáhlo 100 procent hodnocení v parametrech jako je obsah vody, sacharózy, elektrické vodivosti, správnost údajů na etiketách a estetický dojem z celého balení medu.

„Chov včel probíhá na Letišti Praha od listopadu 2011 za účelem biomonitoringu, neboli k vyhodnocení vlivů letecké dopravy na kvalitu životního prostředí. Rozbory pylu a medu zadáváme akreditované laboratoři Vysoké školy chemickotechnologické. Monitoring pomocí včel je pouze malou výsečí z celkového monitoringu životního prostředí, v rámci kterého letiště sleduje zhruba 40 parametrů nad rámec legislativních povinností,“ uvedla Soňa Hykyšová, ředitelka ochrany životního prostředí Letiště Praha.

High-tech sledování včel
Letiště Praha již druhým rokem sleduje včely pomocí systému pro elektronické monitorování včelstev - ProBee. Sleduje se hmotnost úlů, teplota ve včelím chomáči a zvukové projevy včelstva. Sledování hmotnosti napoví včelařům, kdy je nutné přidávat nástavky, kdy se pustit do vytáčení medu nebo zda mají včely dostatečné zásoby na zimu. Oproti tomu sledování teploty pomáhá určit vhodné načasování podzimního ošetření proti varroáze. Včely vydávají zvuky různých frekvencí, z čehož se dá poznat, zda například nedostatek zásob nebo naopak významná snůška, přehřátí včelstva, nemoc nebo rojová nálada apod. Systém ProBee je napojen na výkonné počítačové centrum IBM, kde se akustická měření analyzují.
Připravila Klára Divíšková.

www.prg.aero

 


Nepřehlédněte


Lázeňství Z domova

Luhačovice, základna pro poznávání Valašska, Slovácka a Hané

Lázně Luhačovice jsou krásné, malebné a léčivé v každé roční době. Vždy znovu a znovu okouzlují návštěvníky rozmanitou architekturou, krásným okolím a...

15. 08. 2017

číst dál


Gastro

Zelí přichází s podzimem

Některé úhelné receptury české kuchyně v oblasti pečených mas mají jedno pojítko. Ať jde o vepřovou pečeni, drůbež – s výjimkou kuřete – zabíjačku nebo...

24. 09. 2019

číst dál


Czt