Menu

Kultura během korony 2. část

12. 11. 2020

Doba koronavirová přesouvá běžnou mezilidskou komunikaci do online prostředí. Výjimkou nejsou ani jednotlivé oblasti středních Čech, které zůstávají v kontaktu s turisty pomocí virtuálního světa nebo hledají jiné cesty, jak své návštěvníky uspokojit a zavést je do prostředí svého kraje. Prostřednictvím Středočeské centrály cestovního ruchu, která přináší zajímavé tipy, se tak můžete na chvíli přenést třeba do Kraje blanických rytířů na jihovýchodě středních Čech.

00
Podle pověsti v hoře Blaník spí svatováclavské vojsko. 
Foto: Pavel Jakubův, zdroj: Kraj blanických rytířů.


Kraj blanických rytířů: krajina protkaná pověstmi a legendami
Ještě, než si podzim podá ruku se zimou a poletující zlaté listí vystřídají sněhové vločky, vyrazte načerpat energii do přírody. Kraj blanických rytířů je nejmenší chráněná oblast v Česku, z jejíhož středu se nad okolní krajinu tyčí legendární Blaník, hraje na podzim všemi barvami.  Navzdory kouzelné přírodě a atraktivním návštěvnickým střediskům patří Kraj blanických rytířů k oblastem, které turisté teprve začínají objevovat. I proto tu nepotkáte davy, což je nyní – v době koronavirové – nespornou výhodou.

 01
Se 40 km2 je CHKO Blaník nejmenší chráněnou krajinou oblastí v Česku. Jejím nejvyšším bodem je s 638 m n. m. hora Blaník.
Foto: Michal Kozel, zdroj: Kraj blanických rytířů.


Najděte všechny poklady blanických rytířů
Rodinný výlet do přírody můžete spojit s hledáním kešek. Kraj blanických rytířů nabízí hned dvě geocachingové hry – Lesní poklady blanických rytířů a Kamenné poklady blanických rytířů. Díky nim zjistíte, že poklady nemusí být zlaté nebo stříbrné, ale že tím nejcennějším pokladem je příroda. Navíc se podíváte do lokalit, které zůstávají „běžným” turistům často skryté – do Roudného u Zvěstova, kdysi nejvýnosnějšího zlatodolu Rakouska–Uherska nebo za Velkým Mnichem, památným stromem, který roste uprostřed zříceniny kaple sv. Máří Magdalény na Malém Blaníku.

Díky geocachingovým hrám můžete I vy najít všechny poklady Kraje blanických rytířů.
Foto: Vít Švajcr, zdroj: Kraj blanických rytířů.

Dům přírody Blaníku, rozhledna, naučná stezka Po stopách blanických rytířů a louňovické muzeum
3D model Blanické brázdy, venkovní geologická expozice a možnost nahlédnout do nitra hory Blaník – to jsou hlavní lákadla Domu přírody Blaníku, malebné roubenky, stojící na úpatí Velkého Blaníku u Kondrace. Od Domu přírody Blaníku, přes rozhlednu ve tvaru husitské hlásky na vrcholu památné hory až na parkoviště u Louňovic pod Blaníkem vás dovede čtyřkilometrová naučná stezka S rytířem na Blaník. Na informačních panelech si můžete přečíst také o archeologických nálezech na Blanících. Část z nich ukazuje muzejní expozice v Louňovicích pod Blaníkem.

04
Venkovní Geologická expozice hornin Podblanicka u Domu přírody Blaníku.
Foto: Vít Švajcr, zdroj: Kraj blanických rytířů.


Vlašim – zámek a park
Vlašimský zámecký je považován za klenot mezi českými romantickými parky. Přírodně krajinářským parkem s množstvím romantických staveb a zákoutí se vine 4,5 kilometru dlouhá naučná stezka, která vás provede kolem Čínského pavilonu, Starého hradu, novogotických vstupních bran a vlašimského zámku. Ten je sídlem Muzea Podblanicka, které seznamuje s historií zámku i parku, který si můžete virtuálně prohlédnout. Expozice S přesnou muškou připomíná tradici střelectví i historii firmy Sellier & Bellot, Zrcadlo minulosti vám přiblíží život obyvatel na Podblanicku. Za návštěvu stojí zámecké sklepení, kaple a věž, sloužící jako rozhledna.

Expozice Auerspergové na zámku ve Vlašimi přibližuje rod posledních majitelů zámku.
Foto: Veronika Hanusová, zdroj: Kraj blanických rytířů.

05
Čínský pavilon patří k nejfotografovanějším stavbám vlašimského zámeckého parku.
Foto: Martin Špoula, zdroj: Kraj blanických rytířů.
Připravila Linda Dlouhá.

www.blanik.net
www.muzeumpodblanicka.cz  
www.dumprirody.cz/blanik/

www.centralbohemia.cz
#VisitCentralBohemia
www.facebook.com/centralbohemia/  



Archiv
for kids