Menu

Kuchařská soutěž o nejlepší menzu 2019

23. 04. 2019

 

MAKRO akademie Stodůlky, Jeremiášova 1247/7, Praha 5 - Stodůlky 21. května 2019 od 13 do 19 hodin

Soutěžní menu hodnocené porotou
1. moderní pokrm – jehněčí hřebínek (hlavní surovina)
2. moderní chutný bezmasý pokrm s chřestem (hlavní surovina)
3. bezlepkový dezert obsahující bílý jogurt

Soutěžní jídlo hodnocené veřejností:
zapečený bramborový pokrm


S ředitelem Kolejí a menzy Univerzity Karlovy v Praze Jiřím Macounem se potkáváme k chystané Kuchařské soutěži o nejlepší menzu 2019. Pane řediteli, kolikátý to bude ročník?
Pátý. Úplný začátek soutěže vyplynul ze záměru držet kvalitu gastronomických služeb našich menz na co nejvyšší úrovni. První aktivitou, od které se vyhlášení soutěže odvinulo, byl vzdělávací program pro pracovníky našich gastronomických provozů, který jsme realizovali ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. V rámci praktických seminářů členové národní reprezentace kuchařů a cukrářů a další špičkoví odborníci kuchaře Univerzity Karlovy seznamovali s aktuálními a nastupujícími světovými trendy, s novými způsoby zpracování surovin, s přípravou a servírováním pokrmů tak, aby jídlo bylo i esteticky přitažlivé. Když jsme měli vzdělávací cyklus za sebou, tak mi přišlo škoda nedat gastronomickým týmům našich menz šanci se předvést. První ročník soutěže tak byl interní záležitostí v rámci Univerzity Karlovy. Tento formát byl úspěšný. Zájem zúčastnit se naší soutěže projevili partneři se Studentwerk Dresden. Zrovna tak menza Technické univerzity v Košicích. Následující ročníky soutěže tak už byly mezinárodní, a zájem vysokoškolských menz konfrontovat um svých kuchařů a cukrářů s obdobně specializovanými týmy dál rostl. Loni se tak soutěže zúčastnil také tým menzy Žilinské univerzity v Žilině, a letos se bude účastnit i menza Univerzity Komenského v Bratislavě. Letošní ročník tak bude obsazen třemi soutěžními týmy ze Slovenska, jedním z Německa, týmem menzy Technické univerzity v Liberci a třemi týmy Univerzity Karlovy, protože naše máme menzy v Hradci Králové, Plzni a Praze.
Soutěž je přístupná divácké veřejnosti. Budeme velice rádi, pokud se co nejvíc lidí přijde podívat na nejnovější trendy, které vysokoškolské menzy razí.
Informace o soutěži: marek.lukas@kam.cuni.cz

www.kam.cuni.cz



Archiv