Související články
Plzeňský Prazdroj navštívil rekordní počet turistů
Atraktivní prohlídkové trasy a další akce v pivovaru Plzeňský Prazdroj a nově také v pivovaru Gambrinus si vloni nenechalo ujít 762...
05. 02. 2018
17. 02. 2020
Jihočeský kraj loni zaznamenal rekordní, historicky nejvyšší návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení (HUV). Vyplývá to z výsledků čerstvě zveřejněné analýzy návštěvnosti regionu zpracované Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Jejím rozborem se už podrobně zabývá také Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR), která získaná data využije pro cílené směřování nové turistické nabídky na konkrétní návštěvnické skupiny.
„Podle předběžných výsledků vykázala v loňském roce jihočeská hromadná ubytovací zařízení (HUZ), čili hotely, penziony, kempy a podobně, meziroční nárůst hostů a jejich přenocování o zhruba tři procenta a ustavila tím nový rekord v návštěvnosti kraje,“ konstatovali statistici. V reálných číslech to znamená, že se na jihu Čech ubytovalo loni bezmála 1,8 miliónu hostů na téměř 4,5 miliónu nocí.
„Oproti roku 2018 se v HUZ Jihočeského kraje ubytovalo o 61 tisíc hostů více a počet přenocování se zvýšil o 123 tisíc nocí. Na jednoho hosta připadalo v průměru 2,5 přenocování, přičemž průměrný host z ČR přespal třikrát a průměrný host ze zahraničí 1,7 krát. Průměrná doba pobytu činila 3,5 dne a zůstala tak, stejně jako průměrný počet přenocování, meziročně prakticky nezměněna,“ uvedl analytik JCCR Michal Šindelíř.
V jižních Čechách se loni ubytovalo téměř 1,2 miliónu hostů z tuzemska a více než 636 tisíc ze zahraničí, což představuje procentuální skóre 64 / 36 ve prospěch domácích návštěvníků. Bilance Češi / cizinci v počtu přenocování loni činila v procentech 76 / 24. Více než polovinu všech zahraničních hostů regionu loni tvořili Asiaté.
„Asijských hostů je sice více, než ostatních, ale stráví v kraji méně času a tudíž zde utratí méně. Evropských turistů přijíždí méně, zůstávají zde ovšem delší dobu a více tak utratí. Pro nás z toho plyne, že se musíme zaměřit na udržení evropských turistů a přilákat jich k nám více. Asiaty se musíme pokusit u nás pozdržet déle,“ konstatoval ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.
Více návštěvníků = vyšší příjmy pro firmy a do veřejných rozpočtů
JCCR má důvod ke spokojenosti. „Růst návštěvnosti regionu a její historicky nejlepší statistická bilance je zřejmým výsledkem pozornosti, kterou Jihočeský kraj aktivitám spojeným s podporou a rozvojem cestovního ruchu věnuje. A důvod, proč o toto odvětví musíme pečovat, je více než zřejmý,“ reagoval Polášek. Turismus je totiž se svým tříprocentním podílem na hrubém domácím produktu (HDP) významnou součástí příjmů tuzemské ekonomiky. „Tedy i příjmů kraje, měst a obcí, ale i tisíců soukromých firem a desetitisíců konkrétních lidí v roli jejich zaměstnanců. Informace o růstu návštěvnosti je tak současně důležitou informací o zvyšování příjmů z cestovního ruchu,“ doplnil.
Objem příjmů z cestovního ruchu, což je souhrnný ukazatel výdajů všech návštěvníků, kteří trávili svou dovolenou v Česku, dosáhl například už v roce 2016 celkem 272 miliard korun. Zahraniční turisté se na tom podíleli 58 procenty, tedy 157 miliardami korun.
Pozn.: HUZ = zařízení poskytující přechodné ubytování hostů s minimálně pěti pokoji a nejméně 10 lůžky.
Ve srovnání 14 krajů ČR podle počtu ubytovaných hostů obsadil Jihočeský kraj v roce 2019 stejně jako v předchozích letech třetí místo za hlavním městem Prahou a Jihomoravským krajem. Podle počtu tuzemských hostů se umístil rovněž na třetím místě a podle počtu zahraničních hostů na místě čtvrtém. Celkovým počtem přenocování se Jihočeský kraj zařadil na čtvrté místo za hlavní město Prahu, Karlovarský a Královéhradecký kraj. Podle počtu přenocování domácích hostů se Jihočeský kraj umístil na druhém místě za Královéhradeckým krajem. V počtu přenocování zahraničních hostů si udržel čtvrté místo.
www.jiznicechy.cz
www.jccr.cz
Související články
Atraktivní prohlídkové trasy a další akce v pivovaru Plzeňský Prazdroj a nově také v pivovaru Gambrinus si vloni nenechalo ujít 762...
05. 02. 2018
Nepřehlédněte
Některé úhelné receptury české kuchyně v oblasti pečených mas mají jedno pojítko. Ať jde o vepřovou pečeni, drůbež – s výjimkou kuřete – zabíjačku nebo...
24. 09. 2019