Menu

Jindřichohradecký pedál

10. 09. 2018

Letošní mimořádně slunečnou a horkou hlavní turistickou sezónu v okolí města nad Vajgarem ukončí v sobotu 15. září v Jindřichově Hradci už tradiční cyklistický výšlap Přes kopec na Hradec, aneb Jindřichohradecký pedál. Oblíbenou akci, se startem i cílem na hřišti pod Gymnáziem Vítězslava Nováka, si spolu s příznivci cyklistiky užijí samozřejmě také pěší turisté. Jindřichohradecký pedál se tentokrát uskuteční za podpory Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) v rámci přeshraničního projektu „Kultura a příroda na zeleném pásu“, ATCZ74, který má za cíl propagaci dálkové cyklotrasy Eurovelo13 na území Jižních Čech a Jižní Moravy na české straně, na území Rakouska pak vede destinací Waldviertel a Weinviertel.

sttn_hrad_a_zmek_jindichv_hradec

„Připraveny budou dvě trasy pro cyklisty a jedna pro pěší. Ti, kteří se rozhodnou absolvovat nejdelší trasu, odtud vyrazí úderem 13. hodiny, o půl hodiny později odstartují účastníci na střední a krátkou trasu,“ uvedla vedoucí oddělení cestovního ruchu a marketingu Městského úřadu v Jindřichově Hradci Zuzana Bedrnová.
Delší z cyklistických okruhů měří cirka 44 kilometrů a účastníky povede z Jindřichova Hradce po cyklotrase č. 32 - Greenway Praha – Vídeň směrem na Malíkov nad Nežárkou, Novou Ves, Peršlák, Nový Vojířov, Sedlo, opět na Novou Ves a dále na Lásenici, Vydří, Políkno a zpět do Jindřichova Hradce. Kratší cyklistická trasa měří zhruba 17 kilometrů a vede z Jindřichova Hradce směrem na Políkno, Polště, Stajku, Buk a zpět do Hradce. Nejkratší, přibližně devět kilometrů dlouhý úsek, je určen pro méně zdatné cyklisty, děti, seniory a pěší. Z Jindřichova Hradce vyrazí účastníci k Lišnému dvoru, odtud směrem na Políkno, Buk a zpět.
Chybět nebude bohatý doprovodný program, „Návštěvníky čeká například malování na obličej, airbrush tetování, fotokoutek, střelba z luku, praková střelnice, skákací boty nebo ukázka první pomoci. Občerstvení zajistí jindřichohradečtí dobrovolní hasiči, o hudbu a mluvené slovo se postará moderátor Michal Arnošt,“ poznamenala referentka jindřichohradeckého městského infocentra Jana Říhová. Zhruba v 16.30 hodin budou slosovány účastnické diplomy. Hlavní cenou bude jízdní kolo.

cyklo2


Evropský zelený pás podél Železné opony nabízí unikátní kulturní a přírodní zážitky
Zvýšení povědomí o cyklotrase Eurovelo 13 a o přírodním a kulturním dědictví rozléhajícím se na evropském zeleném pásu podél Železné opony a to jak mezi cyklistickou, tak i širokou veřejností, je cílem unijního přeshraničního projektu, který bude v Jindřichově Hradci prezentovat Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR).
Železná opona představovala unikátně dlouhý pás „území nikoho“ mezi Východem a Západem, který byl i několik kilometrů široký. Vstup do tohoto hraničního pásma byl bez zvláštního povolení zcela zakázán, hospodářské aktivity byly silně omezeny. Paradoxně tak byl vytvořen unikátní zelený pás napříč celou Evropou, jenž byl ušetřen větších negativních zásahů lidské činnosti. Krátce po pádu železné opony a následném zpřístupnění pro veřejnost začaly nejcennější přírodní lokality zeleného pásu získávat ochranu jednotlivých států v podobě národních či přírodních parků, biosférických rezervací a podobně. 
„V současné době jsou tato zcela unikátní území ideálním prostorem především pro rozvoj cykloturistiky a ta je, vzhledem k vynikajícím terénním a geografickým podmínkám regionu a stále kvalitnější nabídce služeb, jedním z hlavních segmentů turistického ruchu na jihu Čech,“ konstatoval ředitel JCCR Jaromír Polášek.
EuroVelo 13  - Stezka železné opony je dálkovou cyklistickou trasou měřící bezmála 10 tisíc kilometrů. Stezka začíná v Norsku u Barentsova moře a  končí na břehu Černého moře v Bulharsku za městem Rezovo. V České Republice vstupuje na naše území v oblasti Trojmezí u Ašského výběžku a kopíruje hranici s Německem a Rakouskem až opouští naše území u Břeclavi nedaleko soutoku dvou největších řek regionu – Moravy a Dyje.
„Tato cyklistická linie vede po již existující jihočeské části EV13, která se od šumavské obce Modrava vine více či méně v kontaktu s hraniční linií nejen územím Jihočeského kraje, ale zavítá i na území Bavorska a Horního a Dolního Rakouska. Cyklotrasa, která jí v délce 315 kilometrů  prochází, směřuje napříč Šumavou, oblastí Lipenska a Vyšebrodska přes Novohradské hory a Českou Kanadu,“ doplnila za JCCR manažerka projektu „Kultura a příroda na zeleném pásu“, ATCZ74  Pavla Drunecká.

Šlápněte do pedálů, tentokrát i za Jonáše
Společný zářijový výšlap bude mít tentokrát navíc i charitativní podtext. Celkem 100 korun za každého zaregistrovaného účastníka akce poputuje z Nadačního fondu rozvoje města Jonáši Kešnarovi z Jindřichova Hradce. Student Ekonomického lycea se narodil s vrozenou vývojovou vadou pravé horní končetiny. I přes tento handicap se již řadu let velmi úspěšně věnuje svému největšímu životnímu koníčku, kterým je plavání. Jonášovým snem je účast na letní paralympiádě 2020 v Tokiu.


Trasy: 
44 km: https://mapy.cz/s/2VMAh
17 km: https://mapy.cz/s/2VMpn
  9 km: https://mapy.cz/s/2VMG5


jh_pedal_2018

Připravil Ondřej Flemr.

www.infocentrum.jh.cz
www.jccr.cz
www.jiznicechy.cz



Archiv