Menu

Jan Horal, zakladatel Bohemia Properties, by 23. února 2023 oslavil 100. narozeniny

07. 02. 2023

Podnikatel. Válečný veterán. Iniciátor kulturního života. Mecenáš vědy
i umění. Filantrop. Tím vším byl Jan Horal, který by se 23. února dožil
100 let. Při vzpomínkové akci v pražském Hotelu Duo, který Jan Horal vybudoval a ze kterého se stal jeden z největších hotelů v Česku,
si připomene jeho památku rodina, přátelé, bývalí kolegové i současní zaměstnanci společnosti.

Rozhovor s Janem Horalem
z prosince 2001, v němž mimo jiné říká: „Pyramida postavená na hlavu: Po druhé světové válce jsme byli zemí, která měla největší předpoklady stát se nejbohatší a nejúspěšnější v Evropě, jenomže ti nejprimitivnější převzali vedení našich národů a zodpovědnost za jejich budoucnost. Postavili společenskou pyramidu na hlavu. Nahoře byli ti, kteří měli být dole.“

Jan Horal se narodil 23. února 1923 ve Stráži při Čope. Na své rodiště nikdy nezapomněl, rád se tam vracel, podporoval tamní krajanské spolky i občanské sdružení Společnost přátel Podkarpatské Rusi, kterého byl členem. Na počátku 2. světové války opustil svou rodnou zemi a odešel do Palestiny. Za války působil v britských a československých jednotkách na Blízkém východě a později se jako příslušník Československé samostatné obrněné brigády podílel na osvobozování Evropy. Po únorových událostech v r. 1948 emigroval do Švédska, kde se vypracoval z dělníka v továrně až na úspěšného podnikatele. Po sametové revoluci se vrátil zpět do Československa a ve svých 71 letech začal nově podnikat v hotelovém průmyslu.

V Praze otevřel v roce 1994 svůj první hotel - Hotel Duo. V něm založil tzv. Letecký klub věnovaný připomínce čs. pilotů ve službách Britského královského letectva (RAF), za navrácení jejichž práv a důstojnosti celý život aktivně bojoval. V Hotelu Duo se pravidelně setkávali čeští i zahraniční váleční veteráni a konaly se zde sněmy Terezínské iniciativy. Jan Horal byl členem Židovské obce v Praze a Rotary klubu Praha – Staré Město. Sponzoroval sochu prezidenta Edvarda Beneše na Loretánském náměstí v Praze a zasloužil se o jeho pomník v Brně. V r. 2006 se stal čestným občanem městské části Praha 18. V Letňanech je po něm pojmenovaná ulice.

Jeho společnost Bohemia Properties expandovala a dnes vlastní a provozuje další čtyři hotely v České republice – Hotel Carol a Hotel Leonardo v Praze, v Českém Krumlově pak slavný Hotel Růže a nedávno zrekonstruovaný Hotel OLDINN.

Jan Horal získal za svůj podnikatelský záměr a hlavně za vytvoření mnoha pracovních míst Cenu města Český Krumlov za rok 2000. Inicioval rovněž setkání podnikatelů a založení Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov v r. 2009. Byl dlouholetým sponzorem Nadačního fondu Festivalu komorní hudby Český Krumlov a členem festivalového výboru. Celkově významně přispěl k rozvoji cestovního ruchu v jihočeském regionu. V roce 2022 byl posmrtně vyznamenán prezidentem Zemanem za zásluhy o Českou republiku.

Ing. Jan Horal, MBE zemřel 3. listopadu 2011 ve věku 88 let. Za svou houževnatost, všestrannost, bojové nasazení, charitativní činnost i inspirativní přístup k životu získal řadu ocenění:
►Řád britského impéria (MBE)
►Francouzský Řád čestné legie
►Britské kampaňové vyznamenání, Africká hvězda (Africa Star)
►Československý válečný kříž a Československá medaile Za chrabrost před nepřítelem
►Záslužný kříž I. stupně
►Státní vyznamenání medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti kultury)

Rodina Horalových se sídlem ve Švédsku
vlastní společnost Bohemia Properties a. s. a řídí skupinu JAN HOTELS v Česku. Společnost založil v roce 1994 Jan Horal. Hotel Duo, jeden z největších hotelů v Česku s 654 pokoji a kongresovým zázemím, byl prvním z hotelů provozovaných společností. Ta se rozrostla o dva další hotely v Českém Krumlově; Hotel Růže byl otevřen v roce 1999 a Hotel OLDINN v roce 2001. Oba se staly významnými hotely v regionu. JAN HOTELS neustále investuje do dalšího rozvoje s cílem držet krok s nejnovějšími trendy v oblasti cestovního ruchu a hotelnictví a současně poskytovat zaměstnancům příležitosti pro kariérní rozvoj a klientům nadstandardní služby.

Portfolio hotelů JAN HOTELS
Hotel Duo a Hotel OLDINN prošly kompletní rekonstrukcí. V r. 2018 společnost koupila a začala provozovat pražský Hotel Leonardo, který se nachází jen pár kroků od Karlova mostu. Nedávno v hotelu proběhla první etapa rekonstrukce, která bude kompletně dokončena v r. 2024. Hotel se zařadil k předním hotelům v Praze. V plánu je také projekt na kompletní renovaci Hotelu Růže v Českém Krumlově. V roce 2020 společnost úspěšně rozšířila své portfolio hotelů a získala Hotel Carol v těsné blízkosti O2 areny. Každý z hotelů má svůj osobitý půvab a vypráví svůj jedinečný příběh. JAN HOTELS kombinuje moderní, historické a butikové hotely. Jejich cílem je poskytovat co nejvyšší úroveň služeb a usilovat o to, aby vždy předčila očekávání klientů.
Připravila Jana Rišková.

www.janhotels.cz



Archiv