Menu

Jak si nepokazit návrat z dovolené? Pozor na suvenýry z cest

15. 06. 2023

Pokud jedete na dovolenou, přivezte si zážitky, nikoliv problém v podobě zakoupených suvenýrů. Na co je třeba si dát pozor? Ne všechny z nich jsou dovolené a mohou vám způsobit komplikace při vašem návratu.

Mezi nejčastější suvenýry, které jsou obvykle zakázané vyvážet, patří lastury – mušle, korály a písek, slonovina, kožešiny, ale také volně zakoupené rostliny a malá zvířata, nejčastěji se jedná o želvy či různé chameleony.

„Na co by si turisté však měli dát pozor, tak jsou však i výrobky z některých rostlin a živočichů, například ze slonoviny, želvoviny, ale také kožešiny a z nich vyrobené suvenýry. Problematické tak mohou být kabáty, kabelky a tašky z krokodýlí kůže, výrobky z peří vzácného ptactva, séra a masti živočišného původu a léky, či části ze zvířat, ale také šupiny a kosti, či šperky z nich vyrobené,“ upozorňuje Jan Papež, místopředseda pro vnější vztahy ACK ČR.

Nedovolený vývoz vám může zkomplikovat návrat jak při odletu z destinace, tak i při samotném přistání v Česku. Zavazadla cestujících jsou kontrolována a mohou být v určitých situacích otevřena a zboží zabaveno. V horších případech vedou kontroly nejen k pokutě, ale i ke zmeškání letu. Pokud váš suvenýr porušuje úmluvu CITES, která chrání na 40 tisíc druhů živočichů a rostlin, nelze vyloučit i zadržení. Ke kontrole dochází však i při návratu, pokud s sebou vezete věci, které jsou zakázané, či vyžadují vývozní povolení do zemí EU nebo dovozní povolení České republiky.

Česká inspekce životního prostředí připravila přehledný leták, ve kterém představuje nejčastější problematické suvenýry z cest dle destinace, odkud turisté cestují.  

ploha_cites-suvenyry-z-dovolene_0

Ačkoliv část problematických suvenýrů je zabavena a pokutována v zahraničí v místě odletu, Česká inspekce životního prostředí uložila za poslední rok pokuty v rozmezí od 100 do 15 000 Kč. „Největší byla za dovoz přípravků tradiční asijské medicíny. Pokuta 10 000 Kč byla uložena za dovoz šesti preparovaných exotických motýlů, v jiném případě za dovoz 74 sušených mořských koníků,“ dodává Miriam Loužecká, zástupkyně tiskového mluvčího za Českou inspekci životního prostředí. Zákon umožňuje uložit pokutu i fyzickým osobám až do výše 1,5 mil. Kč, v závažných případech je případ řešen dle trestního zákona, tedy může skončit i odnětím svobody.
Připravil Jan Papež.

www.ackcr.cz
www.facebook.com/ACKCR1/



Archiv