Menu

Do prvního burčáku chybí už jen týdny

29. 08. 2021

Slovácko se už připravuje na blížící se období vinobraní spojené nejen s velkým objemem práce vinařů, ale i se slavnostmi vína a ochutnáváním burčáku. Kvůli pandemickým opatřením se bohužel letos neuskuteční masově navštěvované říjnové burčákové pochody. Už v září ale začne maraton slavností vinobraní s pestrou nabídkou zábavy.

Jaro, léto, burčák, zima. Tak někdy s humorem označují lidé roční období na jihu či východě Moravy. Slovácko se skutečně už bedlivě připravuje na blížící se období vinobraní spojené nejen s velkým objemem práce vinařů, ale i se slavnostmi a ochutnáváním burčáku. Kvůli počasí je letos úroda o něco opožděná, ale podle vinařů je už nyní jisté, že ještě v první polovině září už burčák bude.

Kvůli pandemickým opatřením se bohužel letos neuskuteční masově navštěvované říjnové burčákové pochody v Hodoníně a v Mutěnicích, ani jejich menší odnož v Miloticích. Už v září ale začne maraton slavností vinobraní s pestrou nabídkou zábavy. Ne u všech je jasné, jak přesně se budou odehrávat, což ale nebrání tomu naplánovat si jejich návštěvu.

11. a 12. září jsou v plánu Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti(více
ZDE). V sobotu 11. září se koná také Strážnické vinobraní (více ZDE). Další víkend je to 17. a 18.9. oblíbené Bzenecké krojované vinobraní (více ZDE) a 18.9. také Svátek vína v Hodoníně.

Za burčákem dokonce budete moci vyrazit na kole 2. října při akci Nadace Partnerství Krajem vína – Tour de burčák po vinařských stezkách Kyjovska (více
ZDE). Pokud nemůžete, hned následující sobotu 9.října vyrazit na podobnou akci do Uherského Hradiště: Krajem vína – Na kole vinohrady Uherskohradišťska (více ZDE).

A to jsou jen ty největší z podzimních vinařských akcí na Slovácku. Konají se i menší, komornější a vy si můžete dokonce připravit i vlastní, když oslovíte svého vinaře na Slovácku (hledejte třeba
ZDE) a naplánujete si třeba jen víkendový pobyt v době kouzelného ročního období – burčáku.
Připravil Zdeněk Šmýd.


www.slovacko.cz
www.vinarske.stezky.cz

 
 


Archiv