Menu

Martin Vogeltanz flairovým Barmanem roku 2022

17. 01. 2023

Českým flairovým Barmanem roku 2022 je Martin Vogeltanz. Rozhodlo o tom nedělní finále Czech Flair League, které bylo zlatým hřebem programu Abzac Bartenders Party v brněnském centru Abzac.

Event pořádající Česká barmanská asociace tituluje jako vánoční večírek pro všechny kolegy z oboru gastronomie, v neděli 15. ledna 2023 šlo o čtvrtý ročník. Za celý večer centrum Abzac navštívilo odhadem více než 250 účastníků. „Velký sál se hezky zaplnil, soutěže se odehrávaly v důstojné atmosféře. Akce tak splnila svůj účel, kdy jsme chtěli dát všem barmanům a dalším kolegům z gastra možnost se potkat na pěkném místě a se sklenkou dobrého drinku,“ okomentoval zájem o Abzac Bartenders Party prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

Pozdně odpolední předehrou finále Czech Flair League byla juniorská flairová soutěž pětice studentů gastronomických škol. Ti měli za úkol připravit gin tonik z ginu Beefeater a toniku Schweppes metodou working flair a volný fancy koktejl založený na rumu Havana Club metodou exhibition flair. Vítězem juniorské soutěže se stal Matěj Nováček z Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí. Na druhém místě skončil Daniel Zuzčák z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně a na bronzové pozici se umístil Nikolai Fomin z baru Vzorkovna.

V následném finále Czech Flair League startovalo šest nejlepších flairových barmanů uplynulého ročníku dle získaných bodů. Zvítězil Martin Vogeltanz před Štěpánem Šimánkem a Tomášem Bielčíkem. Mimo medailové pozice skončili Tomáš Vančura, Dominik Buchta a David Sedlák. V osmičlenné hodnotící komisi nechyběli Václav Abraham, David Neumann, Milan Bukovský nebo Tomáš Kubíček. Vloženou soutěž Beefeater Biggest Move o nejzajímavější working flair trik vyhrál David Sedlák.

„Soutěž juniorů měla dobrou úroveň a byla vyrovnaná. V kategorii profesionálů na tom také byla minimálně první trojice docela podobně, ale Martin Vogeltanz přece jen u hodnotitelů nasbíral nejvíc bodů. Všichni kluci měli do pěti pádů, což je na téhle úrovni super výsledek. A třeba Tomáš Vančura zajel sestavu úplně bez pádu, i když nepoužil tak obtížné a originální prvky,“ zhodnotil obě soutěže vedoucí Czech Flair Teamu Václav Abraham. Podle něj se formát Czech Flair League osvědčil a Czech Flair Team se letos pokusí uspořádat tři flairové soutěže opět zakončené finálovým soubojem buď na konci tohoto, nebo na začátku příštího roku.



Nový flairový Barman roku 2022 Martin Vogeltanz byl po měření sil s ostatními adepty na titul sebekritický. „Povedla se mi show pro lidi, první polovina sestavy byla čistá. Potom se mi ale spousta triků nepovedla, takže výkon se nehodnotí dobře. Věděl jsem, že v komisi zasednou zkušení mixologové, proto jsem se hodně zaměřil na chuť drinku. Viva Havana je možná twistem na Negroni – rumovým, kouřovým, meruňkovým a lehce kyselým,“ uvedl. Sotva se tak loni v listopadu zúčastnil koktejlového mistrovství světa na Kubě, může se těšit na další reprezentaci tuzemské barové scény. Tentokrát bude šampionát hostit mnohem bližší destinace, a sice italská metropole Řím. „Pravděpodobně to bude moje poslední soutěž na této úrovni, takže přípravu určitě neodfláknu. Už mi ale na flair nezbývá tolik času jako barmanům z úplné špičky, kteří tréninkem stráví šest až osm hodin denně,“ přiznává jednačtyřicetiletý Martin Vogeltanz.

Abzac Bartenders Party nabídla také mimosoutěžní program. Několik desítek návštěvníků se poměřilo ve speed challenge koktejlu Beton. Český národní koktejl v nejrychlejším čase 16,06 sekundy namíchal Jan Liška. Pro všechny byly k dispozici koktejly za přátelských 80 korun na partnerském Monin Paragon Baru a Beefeater Baru, proudem tekl i hořký brněnský ležák a vhod přišla také grilovaná žebra za dobrovolný příspěvek.

Soutěžní ani společenská část eventu by se nemohla uskutečnit bez podpory partnerů České barmanské asociace, společností a značek Mattoni 1873 a.s., Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s, RATIONAL Czech Republic s.r.o., Bidfood Czech Republic s.r.o., HEINEKEN Česká republika, a.s., Zanzibar Trade s.r.o. a Monin.
Připravil Michael Lapčík.

www.cbanet.cz
www.iba-world.com



Archiv
for kids