Menu

Historické akce ve středních Čechách

10. 05. 2022

O oblibě historických akcí nejen ve středočeských městech svědčí mimo jiné fakt, že mnohé z nich se konají pravidelně už celé roky. Snad k tomu vybízí i historický náboj našich královských měst, které slavnostem propůjčují jedinečnou nezaměnitelnou kulisu. Mnohé ze středočeských historických akcí připomínají zdejší významné historické milníky, události a osobnosti. Ty nejbližší se odehrají ve Slaném a v Kolíně či ve Velvarech. Následovat bude královský pochod z Králova Dvora přes Beroun na Tetín, Slavnost královny Johanky v Rožmitále pod Třemšínem, Středověká Okoř anebo připomínková akce bitvy císařských a pruských vojsk u Křečhoře. O prázdninách se uskuteční Středověký festival u tvrze v obci Mrač, Historické slavnosti ve Zruči nad Sázavou a následně v září také Příbramská svatohorská šalmaj.

Dobové kostýmy, řinčení zbraní, hluk na jarmarku, tanec do rytmu dobové hudby, kejklíři a dobrá nálada. Historické akce na sebe nenechávají dlouho čekat. Některé letos již proběhly, řada dalších se chystá. V sobotu 21. 5. se například odehrají Husitské slavnosti ve Slaném a na stejný dne si skupina historického šermu Páni z Kolína na kolínské jízdárně připravila Válku růží. Další královské město Velvary si při celodenních slavnostech s bohatým programem, rytířským turnajem na koních i hostině dne 29. 5. připomene výročí 540 let od svého povýšení na královské město roku 1482.




Přestože se v roce 2022 neuskuteční oblíbený průvod císaře Karla IV. z Radotína na Karlštejn, chybět v letošním seznamu historických akcí nebude druhá větev průvodu, nazvaná Poselstvo vévody bavorského, která proběhne ve dnech 4.-5. 6. Oblíbená Slavnost královny Johanky v Rožmitále pod Třemšínem se letos uskuteční 18. 6. Přinese královnin velkolepý průvod, jarmark, divadlo, hry pro děti, večerní koncerty a mnoho dalšího. Královské stříbření Kutné Hory bylo naopak pro letošní rok zrušeno a uskuteční se opět až v roce 2023. Na 11. 6. se chystá také celodenní akce Královská Okoř anebo ve dnech 17.-19. 6. připomínková akce k výročí bitvy u Křečhoře nedaleko Kolína, kde se 18. 6. 1757 střetla císařská a pruská vojska, což mělo hluboký historický dopad i na evropské dějiny.

Středověký festival u tvrze v obci Mrač letos 30. 7. opět přinese hned dvě zuřivé bitvy – jednu husitskou a druhou ze třicetileté války. Zámecký park ve Zruči nad Sázavou již tradičně ožije letos dvaadvacátým ročníkem Historických slavností, stane se tak 6. 8. Následovat bude, kromě jiných akcí, dne 10. 9. Příbramská svatohorská šalmaj: den plný dobové hudby, tance, divadla a řemesel.








Historické akce jsou velmi oblíbené a vzbuzují stále větší zájem účastníků všech věkových kategorií o českou historii. „Chcete-li se v minulosti přenést ještě dál než do středověku, navštivte 20. května Nové Strašecí. Pořádá se tam Den s Kelty, který každoročně připomíná výročí nálezu slavné opukové hlavy Kelta z Mšeckých Žehrovic, letos se slaví již 79. výročí,“ radí Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu.  
Připravila Linda Dlouhá.

www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia
 



Archiv