Menu

Fenomén Igráček se vrací do regionů, nově zavítá do Kralup nad Vltavou

07. 04. 2022

Městské muzeum v Kralupech nad Vltavou ve spolupráci s firmou EFKO-karton, s. r. o., Inspirací Zlín a Technickým muzeem v Brně zvou na výstavu pro celou rodinu s názvem Fenomén Igráček. Zajímavým prvkem výstavy se stanou neprodejné unikáty Igráčků v podobě Jaroslava Seiferta, jediného českého držitele Nobelovy ceny za literaturu a šikovatele Jana Vaňka, postavy z románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Výstava se uskuteční ve dnech od 5. května do 2. června tohoto roku. Poslední den výstavy bude zároveň součástí slavností DNŮ KRALUP 2022, a také jedním z programů 15. MUZEJNÍ NOCI S PŘEKVAPENÍM v Městském muzeu v Kralupech nad Vltavou.

„V kralupském muzeu jsme na výstavu FENOMÉN IGRÁČEK měli políčeno již několik let. Podivná doba s epidemií ale přispěla tomu, že výstava s Igráčkem k nám doputuje až letos v květnu,“ uvádí Mgr. Iveta Bendíková z Městského muzea v Kralupech nad Vltavou. „Jsme malé městské muzeum se zaměřením na regionální historii Kralupska a krátkodobé výstavy s různými tématy. A také jako jediné muzeum v Česku máme pro návštěvníky stálou Pamětní síň básníka Jaroslava Seiferta. Již dvacet let se snažíme obohacovat témata výstav programy určenými pro žáky a mládež základních a středních škol, různé dětské skupiny a rodiny s dětmi. A tak se částečně na odbornou po stránce historie výroby figurek, ale především názornou a hravou výstavu moc těšíme. Kdo z nás dospělých by neznal báječné figurky různých Igráčků, jak pro kluky, tak i pro holky,“ dodává Iveta Bendíková.

„Mám rád všechny varianty originálních Igráčků, které pro výstavy Fenomén Igráček speciálně ztvárňuje náš dvorní modelář a historik pan Miroslav Svoboda,“ uvádí Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO. „V případě postavy z mého oblíbeného románu o Švejkovi od Jaroslava Haška se moje radost násobí. Jsem přesvědčen, že takto zpracované postavičky Igráčka napomohly a stále napomáhají k vysoké návštěvnosti těchto výstav a jejich oblibě. Pomáháme tak představit historii a současnost tradiční hračkářské výroby: Jako přidanou hodnotu navíc zábavně představujeme naši českou historii. To vše prostřednictvím postav osobností, které pro Českou republiku mnoho vykonaly, a na které se mnohdy zapomíná,” dodává
Drogista Vaněk z Kralup s básníkem Jaroslavem Seifertem.                                                                              Miroslav Kotík.

Návštěvníci výstavy se mohou těšit kromě ukázky Igráčků ze 70. a 80. let také na jeho novinky. Velkým lákadlem bude bezpochyby i možnost vyzkoušet si zazávodit na české autodráze Ites, jejíž výrobu v roce 2019 vzal pod svá křídla Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO.

Básník Jaroslav Seifert se v roce 1901 narodil v Praze na Žižkově. Avšak velice rád od mládí navštěvoval v Kralupech babičku a dědu Borutových - rodiče maminky Marie Borutové, později Seifertové. Básník zde měl přátele i kamarády a kralupské motivy se objevují v jeho básnických sbírkách např. Maminka, Býti básníkem nebo kniha vzpomínek Všecky krásy světa. Jaroslav Seifert si přál být pochován do rodinného hrobu v Kralupech. Kralupáci jsou pyšní, že jediný český držitel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1984, si vybral místo posledního odpočinku právě ve městě Kralupy nad Vltavou.

Román „Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války" je českým bestsellerem a patří do skupiny TOP 20 nejvýznačnějších literárních děl. Ve světě se dnes již nachází celkem 13 soch Josefa Švejka, avšak v Česku byla doposud jediná, a to v obci Putim. Z tohoto důvodu byl dne 23. 4. 2014 na základě iniciativy občanů s podporou města slavnostně založen „Spolek pro instalaci sochy Josefa Švejka v Kralupech". Jméno města se v románu vyskytuje celkem sedm krát, avšak nejčastější je níže uvedená věta, která nechybí ani na pamětní desce u druhé Švejkovy sochy, tentokráte již v Kralupech nad Vltavou. "Já jsem takto drogista Vaněk z Kralup". Tuto odpověď dal Švejkovi na jeho otázku, co dělá v civilu, účetní šikovatel Jan Vaněk. Dům, ve kterém měl Jan Vaněk drogerii, se v Kralupech stále nachází a drogerie je zde dodnes. A právě proto došlo v roce 2017 ke slavnostnímu odhalení sochy Josefa Švejka v Kralupech nad Vltavou.
Připravila Kateřina Goroškov Řeháková.

www.efko.cz
http://muzeumkralupy.cz/



Archiv
for kids