Menu

Euro Live Carving Cup a Dýňový Šampionát 2017

24. 11. 2017

V rámci 15. ročníku „Dýňovýho Šampionátu“, měla premiéru soutěž – Euro Live Carving Cup. Šampionát se uskutečnil v Českých Budějovicích v rámci Gastrofestu, jenž tam proběhl 9. až 11. listopadu 2017. Soutěžící absolvovali ve dvou dnech celkem téměř 10 hodin živého řezání v 5-ti disciplínách.
První den za 4 hodiny museli zvládnout poloplastiku na dýni, za 30 minut dva kusy ovoce v thajském stylu a na ozdobu na dva dané drinky měli 15 minut. Druhý den je čekala květinová kompozice a ptačí svět. Obě disciplíny po 150 minutách. Za tři náročnější kategorie byly body od 1 do 100, za dvě méně časově náročné maximálně po 60 bodech. Do této zkoušky se přihlásilo celkem 12 řezbářů z Česka, Slovenska, Francie, Švýcarska a Polska. Od první disciplíny vedení držel Čech Václav Mužikovský, vítěz několika posledních našich soutěží. Na dalších místech se očekávaně drželi finalisté světové kuchařské olympiády v live carvingu Dominika Sadowská, Vojtěch Petržela a Pawel Sztenderski. Škoda jen, že po třetí disciplíně ztratil třetí příčku Petržela a přeskočil ho právě polský řezbář. Na Mužikovského se při druhé a třetí disciplíně polské duo dotahovalo, ale druhý den opět zvyšoval náskok a stal se tak historicky prvním vítězem nejvšestrannější carvingové soutěže v Evropě. A dle řady kolegů, ani ve světě podobná soutěž není. Někteří to nazvali carvingovou „Tour de France“ nebo „carvingovým peklem“. Na pátou příčku se nakonec z 11. místa po první disciplíně prodral Švýcar Joeffrey Lacroix. 6. místo obsadila  Zuzana Hamalová ze Slovenska.
Soutěž zpestřila soutěž týmů /2-3 řezbáři/ a očekával se především souboj českého a polského týmu. Bodovalo se podobně jako při Laver Cupu v tenise, kde následující den získávaly týmy více bodů. Drama to bylo opravdu velké. Po prvním dnu oba favorizované týmy měli po 15 bodech. Čtvrtou disciplínu o jediný bod vyhráli Poláci a Češi museli vyhrát poslední část, což se podařilo. A opět byl stejný počet bodů 49:49. Rozhodnout muselo tzv. „Super finále na 15 minut“. Do něho nastoupili vždy dva řezbáři z týmu a řezali máslovou dýni. Polský tým dal dva květy, Češi zvolili jemný květ a hlavu draka. Duel vrcholil hodnocením na pódiu, kde  komisaři rozdělovali už jen po bodu. A každý byl z jiné země, včetně zástupce diváků, takže vše bylo férové. Přestože bodově Češi pořád dotahovali z 0:1,pak z 1:2, tak dva závěrečně body byly umístěny u jejich práce. Nemohlo být dramatičtější koncovky. Třetí místo v týmech nakonec díky poslední disciplíně o jediný bod získala švýcarsko-francouzská dvojice. Tento zajímavý způsob hodnocení, který navázal na pražský Melounový Festival 2008-9, byl velmi kladně hodnocen. Všichni se zároveň bavili včetně návštěvníků. Tým musel nominovat vždy svého zástupce do dané disciplíny, takže v tom byl i kus taktiky koho na jakou část hodnocení vyslat.
První den byly vystavené práce i z dalších kategorií, jenž soutěžící připravovali předem. V kategoriiB – dekorativní dýně na téma „báseň“ zvítězil Sztenderski Pawel, ve strašidelné dýni v kategorie C Dominika Sadowská. Ta si navíc veze domů i putovní pohár Dýňového Šampionátu – soutěž kategorie B první disciplíny live carvingu. Mezi nováčky v kategorii D uspěl Lubomír Staňák ze Slovenska. Zároveň si získal velký respekt  tím, že i když  krátkou dobu řeže, vrhl do hlavní soutěže a celkově obsadil 7. místo. Na další příčky odsunul několik zkušenějších kolegů a jeho práce je příslibem do budoucna. Každopádně letošní netradiční soutěž se líbila všem. Ale pro svoji náročnost a zároveň vyjímečnost je záměr organizovat Euro Live Carving Cup 1x za 2 roky.
Soutěž organizovalo Czech Carving Studio s.r.o. ve spolupráci s Czech-Slovak Carving Teamem a gastronomickou agenturou Vladimíra Tůmy (pořadatel Gastrofestu). Hlavním partnerem byla společnost ČEROZFRUCHT s.r.o. a Hotel Záviš z Falkenštejn v Hluboké nad Vltavou. Dalšími partnery byly GASTROJOBS.CZ, Bonduelle, Premium Gastro, ORS – Nože.cz a FOMI. Předsedou komise byl Milan Sahánek, dalšími členy Olivier Herbomel /Francie/, Vitalii Lapinkyi /Ukrajina/ a Mariusz Gromek /Polsko/. Soutěž moderoval Michal Malý z Česka - Vysočiny.
Připravil Luděk Procházka.

www.carving-studio.eu 

 

skinny brunette undressing strip unclothed desi bhabhi Perverted Stepdad Fucks Stepdaughter April Reid Wearing Mini Dress indian priya papa kitchen fuck in hindi


Související články


Vzdělávání Gastro

Jak chutná Znojemská vinařská podoblast

Maturitní projekt? Není to žádná procházka růžovým sadem. Splnit ho musí každý žák z oboru Hotelnictví a turismus.

09. 12. 2018

číst dál


Gastro Mice

Mikulov přitahuje návštěvníky i v dešti, během Pálavského vinobraní jej navštívilo čtyřicet tři tisíc lidí

Uplynulé tři dny patřily v Mikulově Pálavskému vinobraní. Na celkem šesti hudebních scénách vystoupily desítky umělců. Deštivé...

09. 09. 2019

číst dál


Archiv
Ingnis Brunensis 3
Festival labutí ve sklárně Koulier
Bernard Fest 2025