Menu

Divadlo Spejbla a Hurvínka baví a vzdělává

13. 01. 2019

Vedle již legendárních divadelních představení, která českou loutkovou scénu proslavila po celém světě, nabízí nově Divadlo Spejbla a Hurvínka v rámci svého programu také zážitkové workshopy pro děti školního a předškolního věku a speciální semináře pro učitele. Ty se zaměří především na možnosti využití dramatické výchovy ve výuce. Spolupráci s pedagogy podpoří divadlo také edicí pracovních a metodických listů, které pomohou učitelům dále pracovat se shlédnutým divadelním představením.
„Divadlo Spejbla a Hurvínka se těší již několik desítek let oblibě mezi dětmi nejrůznějšího věku. Toho chceme využít, proto jsme naše školní představení rozšířili o nabídku zážitkových workshopů pro děti a přicházíme také s pracovními a metodickými listy pro učitele, pro které jsme připravili i speciální semináře.“ říká Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

hurvinkova_cesta_do_tramtarie_-_kopie

Semináře pro učitele
Semináře určené pro učitele základních škol mají především přiblížit možnosti dramatické výchovy ve výuce a poradit, jak v další práci s dětmi využít výstupů z připravovaných workshopů pro školy, které Divadlo Spejbla a Hurvínka rovněž pořádá. Semináře pomohou především se zpracováním aktuálních témat a problémů, například vztah k přírodě, čtenářská gramotnost, šikana ve školách, potřeba vzdělávání či vztahy v rodině.

Zážitkové workshopy pro školy a mateřské školky
Zatímco připravované semináře cílí především na učitele, zážitkové workshopy Divadla Spejbla a Hurvínka pracují s dětmi, doplňují vybraná představení, na která navazují a prohlubují u malých diváků jejich prožitek. Workshopy trvají zhruba hodinu a vede je v duchu dramatické výchovy odborně vzdělaný lektor. Jsou připravovány jak pro děti ze základních, tak i z mateřských škol. Dětí se v tomto případě ujmou dvě lektorky. V průběhu jarních měsíců je naplánováno celkem sedm termínů workshopů pro školy, každý až pro padesát dětí. Ty budou navazovat na sedm konkrétních představení:
20. března 2019 – Hurvínek v Hajanech
17. dubna 2019 – Hurvínkovo přání
24. dubna 2019 – Pohádky pro Hurvínka
15. května 2019
Hurvínkova Nebesíčka
22. května 2019 – Hurvínkova cesta do Tramtárie
29. května 2019 – Hurvínek mezi osly
12. června 2019 – Jak s Máničkou šili všichni čerti

Workshopy navazují na představení a trvají 45-60 minut.
Začátek představení – 10.00
Začátek workshopu – 12.00


Pracovní listy
Setkávání s učiteli nás vedlo k přípravě pracovních a metodických listů, které pomáhají v další práci se shlédnutým představením. Na jejich přípravě divadlo spolupracuje s pedagogicky vzdělanými odborníky. Pracovní listy jsou k dispozici ke stažení na internetových stránkách Divadla Spejbla a Hurvínka nebo mohou být na vyžádání zaslány. Jsou určeny především pro pedagogy, ale využít je mohou také rodiče s dětmi.
„Nejen jako příspěvková organizace hl. města Prahy, ale především jako kulturní instituce, která má vliv na vývoj dětí, cítíme smysl ve spolupráci divadla a školy a vidíme v ní i budoucnost jejich kulturního vyžití,“ doplňuje k připravovaným aktivitám pro školy Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.
Připravila Darina Miklovičová.

www.spejbl-hurvinek.cz

www.facebook.com/DivadloSH
www.instagram.com/divadlosh
twitter.com/HurvinekSpejbl



Archiv