Menu

Cyklotrasou roku 2021 se stala Stezka železné opony

03. 05. 2021

log_13_iron

Společný, zhruba 400 kilometrů dlouhý, česko-rakousko-slovenský úsek Stezky železné opony na mezinárodní trase EuroVelo 13 mezi Gmündem / Českými Velenicemi a Bratislavou, na české straně hranic procházející například také Slavonicemi či Mikulovem, ocenila odborná porota v rámci online cykloveletrhu „Fiets en Wandelbeurs“ v Holandsku titulem Cyklostezka roku 2021. Partnerem Stezky železné opony v České republice je mimo jiné Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR).


„Zisk prestižního ocenění Cyklostezka roku 2021 chápeme nejen jako ocenění činnosti JCCR v rámci rozvoje přeshraničních projektů v tomto případě dálkové cyklotrasy EV 13, ale také jako potvrzení výborných vztahů a kvalitní spolupráce s našimi zahraničními i domácími partnery. Získaná cena bude mít také nepochybně významný marketingový přínos, který do oblasti jižních Čech přiláká nové návštěvníky z tuzemska i ze zahraničí. Pro rozvoj cestovního ruchu v daných regionech mají podobná ocenění mimořádný význam,“ uvedl ředitel JCCR Jaromír Polášek.

Česko-rakousko-slovenský úsek Stezky železné opony – EuroVelo 13 se prosadil v silné konkurenci například nizozemské Stezky na pobřeží Severního moře, Oranžské cyklostezky či Stezky kolem Zuiderzee rovněž v Nizozemsku.

Česko-rakousko-slovenský úsek Stezky železné opony – EuroVelo 13 začíná v dvouměstí České Velenice / Gmünd a pravidelně kličkuje mezi územím obou států jižními Čechami a jižní Moravou a rakouskými regiony Waldviertel a Weinviertel až do Bratislavy. Nabízí fascinující putování historií a kulturou všech tří zemí a jejich přírodními atrakcemi. Návštěvníky stezka mimo jiné provede malebnými městečky, ukáže ojedinělou architekturu, zachovalé pohraniční opevnění, přeshraniční Národní park Podyjí / Thayatal či Lednicko-Valtický areál pod ochranou UNESCO.

„Unikátní příroda a památky, připomínky tradiční kultury i pohnuté historie česko – rakouského pohraničí jsou také cílem přeshraničního projektu Kultura a příroda na Zeleném pásu, ATCZ74 je propagace dálkové cyklotrasy EuroVelo13 na území jižních Čech a jižní Moravy, na druhé straně hranice pak v oblasti destinací Waldviertel na severozápadě dolního a Weinviertel
na severovýchodě dolního Rakouska,“ poznamenala Pavla Drunecká, manažerka projektu Kultura a příroda na Zeleném pásu JCCR.

Evropský zelený pás podél Železné opony nabízí unikátní kulturní a přírodní zážitky
Cyklotrasa EuroVelo 13 v současné době jedinečným způsobem mapuje přírodní a kulturní dědictví rozléhajícím se na evropském Zeleném pásu podél Železné opony. Ta představovala svého času mimořádně dlouhý pás „území nikoho“ mezi Východem a Západem, který byl i několik kilometrů široký. Vstup do tohoto hraničního pásma byl bez zvláštního povolení zcela zakázán, hospodářské aktivity byly silně omezeny. Paradoxně tak byl vytvořen unikátní zelený pás napříč celou Evropou, jenž byl ušetřen větších negativních zásahů lidské činnosti.

Krátce po pádu železné opony a následném zpřístupnění pro veřejnost začaly nejcennější přírodní lokality zeleného pásu získávat ochranu jednotlivých států v podobě národních či přírodních parků, biosférických rezervací a podobně. 

„V současnosti jsou tato zcela unikátní území ideálním prostorem především pro rozvoj cykloturistiky a ta je, vzhledem k vynikajícím terénním a geografickým podmínkám regionu a stále kvalitnější nabídce služeb, jedním z hlavních segmentů turistického ruchu na jihu Čech,“ konstatoval Polášek.

EuroVelo 13
Stezka železné opony je dálkovou cyklistickou trasou měřící zhruba 10 tisíc kilometrů. Stezka začíná v Norsku u Barentsova moře a  končí na břehu Černého moře v Bulharsku za městem Rezovo. V České Republice vstupuje na naše území v oblasti Trojmezí u Ašského výběžku a kopíruje hranici s Německem a Rakouskem až opouští naše území u Břeclavi nedaleko soutoku dvou největších řek regionu – Moravy a Dyje.

„Tato cyklistická linie vede po již existující jihočeské části EV13, která se od šumavské obce Modrava vine více či méně v kontaktu s hraniční linií nejen územím Jihočeského kraje, ale zavítá i na území Bavorska a Horního a Dolního Rakouska. Cyklotrasa, procházející v délce 315 kilometrů jihočeskou částí EV13, směřuje napříč Šumavou, oblastí Lipenska a Vyšebrodska přes Novohradské hory a Českou Kanadu,“ dodala Drunecká.
Připravila Jana Píchová.

https://en.eurovelo.com/ev13

www.waldviertel.at/cs
www.weinviertel.at
www.jiznicechy.cz

www.jccr.cz
www.vysocinatourism.cz
www.ccrjm.cz
www.south-moravia.com
https://bratislavaregion.travel/
www.trnava-vuc.sk
www.cykloklub.sk
www.nadacepartnerstvi.cz



Archiv