Menu

Budapešť slaví 150. výročí

17. 11. 2023

Budapešť 17. listopadu oslaví své 150. narozeniny. V tento den, v roce 1873 se totiž sloučila tři tamní osídlení: Budín, Pešť a Starý Budín (Óbuda). Od té doby se z Budapešti vyvinula výjimečná a populární metropole, s bohatou historií a architekturou, vibrující kulturní scénou a nesčetnými atrakcemi. Při příležitosti svého důležitého výročí nabídne Budapešť řadu speciálních výstav a akcí, které představí živou minulost, přítomnost a budoucnost města, mezi jinými i výstavu v Lumina Parku, která vás po světelné cestě provede stopadesátiletou historií Budapešti, a výstavu TechnoCool, na které se můžete podívat na nové trendy v maďarském umění v devadesátých letech.














Lumina Park
v Budapešti zve návštěvníky objevovat stopadesátiletou historii Budapešti prostřednictvím světelných instalací na Markétině ostrově na výstavě, která bude otevřena až do 4. března 2024. Lumina Park je rozdělen na různé oblasti, které v chronologickém pořadí představují nejdůležitější období dějin Budapešti. Zároveň odhaluje formující události a tajemství hlavního města. Nachází se na krásném Margitiny ostrově, proto návštěvu světelné show můžete spojit s procházkou po ostrově. Lumina Park již otevřel své brány pro návštěvníky a je otevřen denně od 18 do 21 hodin.



Od 15. listopadu je pro fanoušky Vánoc k dispozici také speciální verze Lumina Parku:
Lumina Christmas Park. Jak už název napovídá, tato speciální světelná instalace je zaměřena na Vánoce a jejím cílem je vytvořit pro návštěvníky sváteční atmosféru. Najdete zde svítící vánoční vesnici, ledový svět, lesy vánočních stromků, a dokonce i rekonstrukci polární záře.















Výstava s názvem
TechnoCool, kterou otevřeli v Maďarské národní galerii koncem října, zkoumá způsob myšlení generace umělců, kteří zahájili svou kariéru v 90. letech a kteří se po změně politického systému cítili osvobozeni ekonomicko-kulturní otevřeností. Revoluční duch elektronické hudby, dýdžejská kultura a nová vizualita nočního života Budapešti posloužily jako klíčová inspirace, která se projevuje ve vizuálním jazyce děl a v otázkách, které řeší. Vystavená díla více než padesáti umělců prezentují vývoj různých médií – malby, readymades, fotografie, grafiky, videa a v menší míře počítačového umění – v devadesátých letech. Maďarskou národní galerii najdete v úžasném prostředí Budínské hradní čtvrti, zapsané na seznamu UNESCO spolu s úžasným panoramatem 150leté Budapešti, která se z ní naskýtá.

I když jste možná Budapešť navštívili mnohokrát, vyplatí se vrátit, protože vždy dokáže nabídnout něco nového, a právě návštěva Budapešti během oslav jejího 150. výročí je příležitostí vidět město v jeho nejživější a nejzajímavější podobě. Historická hloubka, kulturní bohatství a nefalšovaná srdečnost lidí spolu vytvářejí nezapomenutelný zážitek, který se natrvalo zapíše do vašich cestovatelských vzpomínek.







Připravil Luděk Hladiš.


https://visithungary.com/cs
https://www.facebook.com/visithungary
Ihttps://www.instagram.com/visithungary/
https://www.tiktok.com/@visit_hungary

www.mojemadarsko.eu
www.cmok.eu
 



Archiv