Související články
Champagne Météyer
Historie rodinného vinařství vinařského domu Champagne Météyer Pere & Fils ve Vallée de la Marne se datuje od roku 1860.
22. 06. 2019
05. 03. 2021
Autorka Danka Šárková shromáždila recepty od krkonošských hospodyněk, které nazývá kouzelnicemi, jelikož ze základních potravin jako jsou brambory, mouka, zelí, mléko, vejce, houby, jablka apod. dokázaly zasytit celou rodinu včetně čeledínů. Stovku receptů společně s celým týmem osobně vyzkoušela, ochutnala a část z nich najdete v kuchařce s podrobnými návody a fotkami. Dnes tato KRKONOŠSKÁ regionální kuchařka nabírá opět na oblíbenosti, jelikož mnoho z nás chce vařit ze surovin, které jsou u nás v Česku vypěstované. Zkuste si připravit typické kyselo, hladkou ančku, hubovec nebo upéct rozcuchanou nevěstu. Hodně receptů je vegetariánských, protože maso bylo vzácné. Zajímavý je též finanční rozpočet, kdy z jistíte, že za relativně málo peněz se dá velice chutně uvařit.
"Dovolíme si vás všechny pozvat do chalup, statků, horských bud a restaurací, které dodnes vaří krkonošské kyselo, hladkouančku, hubovec, žida, muziku nebo třeba rozcuchanou nevěstu. Jsem o generaci starší než holky, co se na knize podílely, a tak jsem moc ráda, že i mladší generace chce zachovat krkonošské tradice a hlavně recepty. Jsou nejenom chutné, ale většinou i levné a hodně je jich díky nedostatku masa v dobách dávno minulých i vegetariánských," říká autorka publikace Danka Šárková.
Připravil svazek měst a obcí Krkonoše.
www.krkonose.eu
www.rozvoj.krkonose.eu
www.svazek.krkonose.eu
www.dankasarkova.cz
Související články
Historie rodinného vinařství vinařského domu Champagne Météyer Pere & Fils ve Vallée de la Marne se datuje od roku 1860.
22. 06. 2019
Nepřehlédněte