Menu

Vánoční recepty inspirované Valašskem

09. 12. 2020

Vánoce jsou obdobím pohody, klidu, štěstí a radosti, které trávíme se svými nejbližšími. Vánoce nás provázejí celým našim životem. Už jako malí píšeme dopis Ježíškovi a jako dospělí se pak tato přání snažíme plnit dětem a všem, které máme rádi. Vánoce to není jenom Štědrý den a večer, a následující svátky. Vánoce začínají už v období první adventní neděle a končí až v lednu na Tři krále a jsou spojeny s dobrým jídlem. Každá rodina se pyšní svými tradičními recepty, které se dědí z generace na generaci, ale je řada těch, kdo rád své pokrmy obohatí a odlehčí. Mlékárna Valašské Meziříčí připravila tipy, jak připravit lehčí verzi štědrovečerní večeře.

„Protože bylo v letošním roce až příliš mnoho změn, bude se snažit řada lidí zachovat a řádně si vychutnat všechny tradice spojené s adventem, Štědrým dnem i koncem roku. Tak zvaně se ukotvit v neukotvené době.  V letošním roce budou Vánoce trošku jiné, ale přesto si je budeme chtít všichni užít se svými nejbližšími. Mlékárna Valašské Meziříčí připravila tip na to, jak si připravit bramborový salát a kapra trošku jinak, a přitom se neodklonit od toho, co máme rádi," říká Radka Benešová Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Při přípravě těchto receptů jsme použili dva naše výborné jogurty Bílý jogurt z Valašska a Smetanový jogurt z Valašska," dodává Radka Benešová.

Bramborový sálat s Bílým jogurtem z Valašska
Suroviny:
1 Bílý jogurt z Valašska
1 majonéza
1 lžíce hořčice
4 kg brambory ve slupce
2 ks cibule
1/2 celeru
4 mrkve
sterilovaný hrášek
4 nakládané okurky
4 vejce natvrdo
2 ks petržele
kari
pepř mletý
sůl

Postup přípravy:
Dáme vařit brambory ve slupce a poté necháme zchladit. Mezitím nachystáme všechny ingredience na salát. Studené brambory na vánoční bramborový salát oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme nadrobno nakrájené vejce a na kostičky nakrájené nakládané okurky. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě do poloměkka. Na drobno nakrájenou cibuli můžeme spařit horkou vodou, aby nebyla tak ostrá. Hrášek scedíme.  Přidáme Bílý jogurt z Valašska, majonézu, osolíme a opepříme dle chuti. Vše důkladně promícháme, je-li bramborový salát málo pikantní, zakapeme citronovou šťávou.

Kapr v Smetanovém jogurtu z Valašska
Suroviny:
1 Smetanový bílý jogurt z Valašska
1 kapr
špetka soli
strouhanka
rostlinný olej

Postup přípravy:
Kapra nakrájíme na porce, vysušíme hadříkem a osolíme. Do misky dáme Smetanový bílý jogurt z Valašska a naporcovaného kapra do něj na 24 hodin naložíme. Druhý den ho vyjmeme a obalíme ve strouhance. Pečeme na oleji.
Připravila Kateřina Gorškov Řeháková.

www.mlekarna-valmez.cz





Související články


Gastro

Nejlepší hudební drink namíchal Tomáš Nyári

Vytvořit fancy koktejl inspirovaný hudbou. Stručné, ale pro někoho možná obtížné zadání měl čtvrtý ročník barmanské soutěže...

28. 11. 2018

číst dál


Rozhovory Gastro Hotelnictví

Rekordně úspěšný Česko-slovenský husí pochod.

Na to, čím se Česko-slovenský husí pochod letos liší od předešlých, jsme se ptali výkonného ředitele SIVEK HOTELS Viliama Siveka...

25. 11. 2020

číst dál


Czt
Side VSH