Menu

11. ročník kultovního Festivalu výtvarného umění v Ras Al Khaimah zahájí 3. února 2023

27. 01. 2023

artboard_14_copy_2

Ve vesničce Al Jazeera Al Hamra Heritage Village, která byla historickým sídlem starobylého kmene Al Za'ab a v 17. století centrem obchodu s perlami – se v pátek 3. února 2023 ve 21 hodin oficiálně otevře veřejnosti 11. ročník Festivalu výtvarného umění v Ras Al Khaimah (RAKFAF). Letošní ročník se koná pod záštitou Jeho Výsosti šejka Saúda bin Sakra Al Kasimiho, člena Nejvyšší rady SAE a vládce státu Ras Al Khaimah, představí svůj talent více než 120 domácích a mezinárodních umělců z více než 35 zemí na téma Příroda. Jedenáctý ročník festivalu RAKFAF pořádá Ras Al Khaimah Tourism Development Authority (RAKTDA) za podpory partnerů, mezi něž patří Stevin Rock LLC, RAK Ports, RAK Economic Zone, Waldorf Astoria Ras Al Khaimah, VOX Cinemas, RAK Transportation Authority, RAK Hospitality Holding, Accenture Song a MonViso. Téma festivalu má za cíl posounout hranice vnímání a ukázat interpretaci přírody zprostředkovanou smysly umělců s důrazem na tvůrčí um malířů, sochařů, designérů, filmařů a fotografů, kteří tak vytvoří jedinečný zážitek pro všechny diváky.

RAKFAF přiláká návštěvníky prostřednictvím rozmanitých kulturních a tvůrčích zážitků – od přednášek o umění až po přednášky o památkách, akce zaměřené na domácí zvířata, tematické víkendové programy, umělecké workshopy, hudební vystoupení, filmové projekce a mnoho dalšího. Kurátor festivalu a umělecký ředitel RAKFAF Alfio Tommasini uvedl: „Vnímání přírody kolem nás vždy začíná cestou, která vychází z nás samých. Ti, kteří ji umělěcky přetvářejí, se s námi dělí o osobní vnímavost a podněcují tak naši zvědavost a ukazují nám rozmanitost jejího ztvárnění. Ras Al Khaimah jako region sám o sobě je okouzlující pouští, k níž patří i bohaté dědictví vesnice Al Hamra Heritage - místo vytesané z hlíny, písku a korálů.  RAKFAF je významným styčným bodem pro světové umělce, kteří se zde mohou setkávat, komunikovat a prezentovat své jedinečné umění zobrazující přírodu v různých podobách.“

11. ročník Festivalu výtvarného umění v Ras Al Khaimah je hrdý na to, že může jako první hostit i gastronomický zážitek v podobě kulinářské cesty na Blízký východ, kterou připravili šéfkuchaři Paolo a Kelly Picarazziovi z oceňované australské restaurace Antica Australis. Inspirováni ekologickými farmami v Ras Al Khaimah a místní flórou připraví speciální čtyřchodové italsko-emirátské fusion menu. Tento jedinečný a exkluzivní způsob stolování spojený s vyprávěním příběhů proběhne v Al Jazeera Al Hamra Heritage Village od 10. do 11. února. Je to akce, kterou si nesmí nechat ujít žádný  kulturní nadšenec a milovník jídla.




Na festivalu bude také uvedena blízkovýchodní premiéra dokumentárního filmu Čokoládová válka režiséra Mikiho Mistratiho. Po filmu bude následovat panelová diskuse vedená právníkem v oblasti lidských práv Terrym Collingsworthem, která osvětlí etické získávání kakaa a výrobu čokolády. Účastníci si budou moci shlédnout i další venkovní projekce zahraničních filmů, které pořádá kino VOX Cinemas s filmy z Generálního konzulátu Korejské republiky v Dubaji, Velvyslanectví a Generálního konzulátu Francie ve Spojených arabských emirátech a Francouzského institutu.

Letos RAKFAF ve spolupráci se svými kulturními partnery představí celkem šest speciálních výstav. Mezi partnery se řadí Nadace Marinko Sudac, Mise USA v SAE, Velvyslanectví Nizozemského království v Abú Zabí, Generální konzulát Korejské republiky v Dubaji, Generální konzulát Francie v Dubaji a FLICK Camera. Na oslavu jednoty a rozmanitosti bude každý bayt (což v arabštině znamená "dům") sloužit jako vyhrazený prostor pro tyto partnery, aby mohli interpretovat a definovat přírodu svým vlastním způsobem. Hlavním bodem festivalu jsou mimo jiné i avantgardní umělecká díla ze střední a východní Evropy, která v rámci Nadace Marinko Sudac a skupiny Gorgona Group představuje chorvatský kurátor a sběratel umění Marinko Sudac. Výstava s názvem "Osamělost myšlenky" bude zahrnovat díla různých umělců, včetně renomovaných představitelů jakými jsou Marko Pogacnik a David Neze. Pogacnikův "Portál míru", stálá instalace vytvořená pro RAKFAF 2023, představuje jeho filozofický výklad vztahu mezi člověkem a biosférou. Tuto stálou instalaci umožnila společnost Stevin Rock LLC.

Suqrat bin Bisher, ředitel festivalu výtvarného umění v Ras Al Khaimah, před zahájením festival uvedl: „Jsme nesmírně potěšeni, že můžeme hostit 11. ročník festivalu výtvarného umění v Ras Al Khaimah, který posílí přítomnost našeho emirátu v srdci umělecké a kulturní scény SAE. Letošní ročník festivalu inspirovaný naším regionálním pokladem, arabskou mandloní, nás vyzývá k tomu, abychom přehodnotili náš vlastní vztah k přírodnímu prostředí, jeho vliv na náš život a co můžeme udělat pro jeho zachování pro budoucí generace. Jsem hrdý na to, že mohu vidět vynalézavost tolika talentovaných umělcůa jejich kreativní vnímání přírody prostřednictvím řady moderních uměleckých forem. Těšíme se, že na této obrovské akci přivítáme všechny návštěvníky, místní i mezinárodní.“
Připravili Luděk Hladiš a Kateřina Lamačová.

www.rakfinearts.ae



Archiv
for kids