Menu

Znojemská Přímka hostila zahraniční stážisty

04. 06. 2019

Jako moderní instituce 21. století se tato škola zapojila do programu odborných stáží Erasmus +, který vytvořila Evropská unie. Projekt nese název Evropa bez hranic.
Jde v něm o rozvíjení kvality, inovativních metod a praxe odborného vzdělávání prostřednictvím nadnárodní spolupráce. Cílem zahraniční stáže studentů je zdokonalování se v praktických, odborných a jazykových dovednostech v zemích EU.

Díky tomu mají studenti ze znojemské Přímky možnost vycestovat do různých zemí Evropy, získat zde nové zkušenosti, navázat přátelské či pracovní kontakty, ale především upevnit znalosti cizích jazyků. A platí to i obráceně. Škola je také hostitelskou institucí, kde studenti ze zahraničí vykonávají odborné stáže.

Počátkem března využili tuto příležitost žáci z estonského Tartu. Odbornou praxi zde vykonávali téměř do poloviny dubna. Jejich pracovištěm se stal po celou dobu trvání stáže Dřevotvar.

V termínu od 31. 3. do 13. 4. 2019 zavítala do Znojma početná skupina studentů z norského Hamaru. Ti vykonávali praxi v různých hotelích našeho regionu, ve školní restauraci a kosmetické provozovně, Senior Centru Šanov či Montessori Dobromysl.

Od konce dubna do poloviny května k nám zamířili žáci z Finska. Stáž probíhala ve školní kadeřnické provozovně, ve školní restauraci a baru, školce Kruh Znojmo a kavárně Balance.

Nejdelší stáž zde absolvují studenti z městečka Praia da Vitória, které se nachází na Azorských ostrovech. Přiletěli počátkem května a pobudou zde až do osmého července. Praxi vykonávají ve školní restauraci, baru a kavárně Balance.

Všichni účastníci poprvé navštívili Českou republiku. Znojmem jsou nadšeni. Podle nich je to krásné a čisté město. Uneseni byli především z historických památek. To ocenili zvláště Finové. Azořani byli zpočátku trochu zmateni z množství nových podnětů a někdy i z jazykové bariéry. Taky je zaskočilo studené počasí. Ve škole ocenili příjemné a moderní prostředí a velkou ochotu pomoci.

V rámci programu navštívili nejen Znojmo a okolí, ale i hlavní město Prahu či nedalekou Vídeň v sousedním Rakousku.
Připravila Kateřina Kotoučová

www.sousoszn.cz

 

 

 

 



Archiv