Menu

Zima v Krkonoších láká na sjezdovky, běžky, perličky i kostičky

26. 02. 2022

Hory mnoha nej – tak se často říká Krkonoším. Jsou nejvyšší, nejnavštěvovanější a jediné v Česku mají vysokohorský ráz: z dvaceti nejvyšších vrcholů České republiky jich leží patnáct právě v Krkonoších. Nejkrásnější atmosféra do těchto hor přichází s první sněhovou pokrývkou.

zima_v_krkonoch

„Letošní zima nabízí lyžařům opravdu výborné podmínky, a to jak pro běžecké, tak i sjezdové lyžování. Možností mají milovníci všech druhů lyží celou řadu, ať už v Krkonoších, Jizerských nebo Lužických horách,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Běžkařský stadion je k dispozici v areálu Horní Mísečky. Nabízí perfektně upravené tratě pro klasické lyžování i bruslení. Tratě v délkách 1,5 až 10 kilometrů splňují parametry pro světový pohár a nuda tak rozhodně nehrozí. Rozhodnout se lze pro cestu, která vede hřebenovkou na Vrbatovu boudu a dál na Voseckou nebo Labskou boudu. Kdo potřebuje spíše rovinku, nechť zvolí trasu na Benecko přes Janovu Horu nebo Přední Labskou.

Krkonoše nezklamou ani milovníky sjezdového lyžování. Nejoblíbenějšími cíli jsou Ski areál Čertova hora, Skiresort Černá Hora – Pec, Skiareál Svatý Petr či Skiareál Medvědín. Krkonošské sjezdovky patří mezi špičku regionu. Jsou nejdelší, skvěle upravené a horská střediska moderně vybavená pro maximální pohodlí.

Při zimní dovolené v Krkonoších je oblíbeným cílem výletů také Labský důl, ledovcem modelované údolí u Špindlerova Mlýna. Z města sem vede modrá turistika značka a u soutoku Labe a Bílého Labe začíná naučná stezka. Jen malý háček: až k Malému Labskému vodopádu vede upravovaná běžkařská trasa. Chodit sem pěšky sice zakázáno není, ale je vhodné ohleduplně chodit mimo jejich vybroušené stopy.

Pokud počasí nepřeje, lze se zastavit třeba v malé obci Poniklá, která je centrem výroby perlových ozdob. Sídlí zde firma Rautis, ta navázala na více než stoletou tradici a vyrábí perličkové ozdoby dodnes. Že se jedná o opravdový unikát potvrdí i fakt, že v roce 2020 byla výroba vánočních ozdob ze skleněných perlí zapsána do seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Nejen lyžaři, ale i nadšenci do stavebnice Lego už mají v oblíbeném horském středisku svůj domov. Ve Špindlerově Mlýně funguje muzeum Lega s více než 1000 modely poskládanými z Lego kostiček. Za zmínku stojí Tower Bridge z 4284 kostiček nebo Millenium Falcon – vesmírná loď z 5195 dílků.
Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/

 



Archiv
for kids