Menu

Zámek Svijany zahajuje sezónu 2019

28. 03. 2019

Zámek Svijany otevírá po zimním spánku své brány veřejnosti již v sobotu 30. března. Kromě prohlídek se návštěvníci mohou těšit i na rozmanitý kulturní program, únikovou hru a rozšířenou realitu, která je přenese do doby bronzové. Na hotelové hosty čeká několik novinek v podobě možnosti zapůjčení sportovního vybavení včetně elektrokol či elektrokoloběžek.
„Zájem o prohlídky zámku registrujeme již několik týdnů, proto nebudeme se zahájením sezóny čekat tradičně až na duben, a i s ohledem na příznivou předpověď počasí ji zahájíme již tuto sobotu,“ říká Libor Stejskal, manažer Zámku Svijany.
Zámek Svijany pro své návštěvníky každoročně chystá atraktivní program a nejinak tomu bude i letos v jeho čtvrté sezóně. S nástupem měsíce dubna se můžeme těšit na tematické prohlídky, hudbu, program pro děti a řadu dalšího.
Zámek Svijany nabízí jedinečnou možnost prohlédnout si jeho prostory po setmění. Pravidelné noční prohlídky budou od 5. dubna probíhat vždy první či druhý pátek v měsíci, a to s výjimkou prázdnin až do listopadu. Kromě netradičního zážitku z prohlídky zámku v nočním světle čeká návštěvníky navíc odborný výklad archeologa Petra Brestovanského.

Speciální prohlídky připravil zámek také pro své nejmenší návštěvníky. Ti budou od června moci absolvovat zábavné procházky zámkem se zámeckým skřítkem, během kterých je čekají soutěže, úkoly a hádanky. Na závěr pak dostanou sladkou odměnu. Prohlídky pro děti budou probíhat vždy v neděli odpoledne, přibližně každé tři týdny.
Na oslavu třetího výročí svého otevření chystá zámek již vyhlášené Zámecké slavnosti. V sobotu 22. června jeho prostory ožijí celodenním programem pro rodiny s dětmi, chybět nebude ani již tradiční jarmark na nádvoří zámku, množství zábavných aktivit v zahradě a pohádkové postavy v prostorách zámku. Ve Svijanech pochopitelně nemůže chybět také pivo v podobě Zámeckého Mázu z Pivovaru Svijany.
Kromě toho se na zámku budou konat rozmanité koncerty a další kulturní události. Například 15. května se mohou milovníci knih těšit na Noc literatury s herečkou Miluší Bittnerovou. Na podzim se chystá koncert Jana Vančury. Aktuální program je vždy zveřejněn na www.zameksvijany.cz.

Mimo běžnou realitu
Zámek Svijany nabízí možnost vydat se po stopách historie prostoupené záhadami prostřednictvím zámecké zážitkové hry Arcana, která zájemce provede zámkem a jeho neuvěřitelnou historií za pomoci herní aplikace v tabletu nebo telefonu. Účastníci hry musí na své cestě vyřešit řadu úkolů, rozluštit několik šifer a překonat nastražené překážky. Týmy, které se dostanou až do cíle, se mohou těšit na malou odměnu. Moderních technologií využívá i projekt rozšířené reality na Zámku Svijany. Jeho tvůrci prostřednictvím mobilní aplikace přenesou návštěvníky do doby bronzové a umožní jim důkladně si prohlédnout pec na pečení chleba, svatyni, chýši, jehlici a další nálezy z doby bronzové přímo v terénu. V areálu zámku je rozmístěno celkem 14 informačních tabulí s obrázky, které se díky aplikaci promění v realistické 3D modely. Pro výlet do dávné minulosti je potřeba jen chytrý mobilní telefon nebo tablet s aplikací Svijanský zámek AR. Aplikace je dostupná zdarma pro OS Android. 

Zámek Svijany
Zámek stojící v těsné blízkosti Pivovaru Svijany ve stejnojmenné obci na Turnovsku byl vybudován v 16. století a jeho existence byla úzce spjata se sousedícím pivovarem. Po druhé světové válce byl přebudován z reprezentativního sídla na zaměstnanecké byty, a tak není divu, že se postupně měnil v ruinu. Jeho osud se otočil k lepšímu v roce 2013, kdy jej odkoupili vlastníci sousedního pivovaru. Rozhodli se navrátit zámku jeho dřívější podobu a zpřístupnit tuto kulturní památku veřejnosti.
Okolí obce Svijany patří k významným archeologickým nalezištím z doby bronzové a i během rekonstrukce byly odkryty další archeologické předměty z této doby. V obnoveném zámku byla proto zřízena stálá expozice archeologie, ve které našly unikátní archeologické nálezy ze zámku i okolí své místo. Dále byly v prostorách zámku vybudovány výstavní prostory s expozicí o jeho historii, expozicemi lázeňství a pivovarnictví či expozicí podzemí. Zpřístupněna je i krásně zrekonstruovaná zámecká kaple.
Kromě výstavních prostor byl na zámku zřízen také hotel a restaurace, které z něj činí vyhledávané místo pro pořádání svateb, firemních teambuildingů i relaxačních pobytů. Hoteloví hosté mají k dispozici řadu služeb jako relaxační masáže či piknikové koše pro příjemná odpoledne v zámecké zahradě. V letošním roce k nim přibude možnost zapůjčení sportovního vybavení na stolní tenis, badminton, pétanque nebo třeba lukostřelbu. Pro kratší i delší výlety do krajiny Českého ráje budou nově k zapůjčení elektrokola a elektrokoloběžky.
Připravila Radka Vavroušková.  

www.zameksvijany.cz
www.facebook.com/zameksvijany
www.hotelzameksvijany.cz

 



Archiv