Menu

Zámecký karneval v knihovním sále v Děčíně

21. 02. 2018

Knihovní sál děčínského zámku bude 17. března tohoto roku patřit dětem a jejich fantazii. Dětský zámecký karneval zahájí na parketu největšího sálu na zámku svým tanečním vystoupením děti z tanečního klubu Bella Danza Děčín z.s. O hlavní program karnevalu se postará divadlo VeTři, které má už dlouholetou zkušenost s pořádáním dětských akcí. Na malé návštěvníky tak čeká řada soutěží, písniček i tanců, kouzelnická nebo balonková show a spousta další zábavy. V den karnevalu nabídne zámek také dětské prohlídky „Za tajemstvím zámeckých dětí“. Malí návštěvníci budou moci tuto prohlídku navštívit v karnevalovém kostýmu.
„Plesovou sezónu na zámku Děčín jsme v minulém roce poprvé obohatili o Dětský zámecký karneval, a protože se setkal s velkým ohlasem, chceme udělat radost dětem i v letošním roce,“ uvádí Ing. Iveta Krupičková, ředitelka zámku v Děčíně. „Na návštěvu k hraběcí rodině přijede princezna se svým rytířem, kteří spolu budou bojovat proti zákeřné dětské nudě. Karneval tak bude pro všechny, kdo se rádi baví, tančí, hrají si a zpívají. Tak nezapomeňte. V sobotu 17. března vás v 15 hodin čekáme v pěkných a zajímavých kostýmech v knihovním sále zámku Děčín,“ dodává Iveta Krupičková.
Zámek v Děčíně nabízí vedle historicky zajímavých prohlídek i prohlídky atraktivní pro dětské návštěvníky. Pro menší děti je to prohlídka Za tajemstvím zámeckých dětí. Program se odehrává v běžné prohlídkové trase, ale má své vlastní speciální rekvizity, které zapojí co nejvíce smyslů. Malí návštěvníci proto nejen poslouchají a dívají se, ale některé předměty si mohou sami osahat, vyzkoušet a dokonce i ochutnat. Děti si ovšem ze všeho nejraději hrají, a proto se celou prohlídkou jako červená nit line zajímavé pátrání po skrytých indiciích a vzkazech, které po sobě zanechaly zámecké děti. A co děti čeká na konci? Tajemství, které se všichni dozví až během prohlídky. Tuto prohlídku nabízí zámek v době školních prázdnin. Pro větší děti je určena prohlídka s Černým rytířem, je to trochu strašidelná a trochu dobrodružná a vede zámeckým sklepením. Je přístupná od dubna do října. Vstupné na karneval je 50,- Kč pro děti a 90,- Kč pro dospělý doprovod. Na dětskou prohlídku je jednotné vstupné 70,- Kč.
Vedle okruhů stálých připravuje zámek v rámci turistické sezony i řadu akcí. Jednou z nejkrásnějších je například Otevírání zámeckých zahrad, kterými je zámek v Děčíně obklopen. Jsou překrásné a 24. března je pro návštěvníky nachystáno jejich slavnostní otevření po zimní přestávce. Nejcennější ze zahrad je barokní Růžová zahrada, která vznikla na konci 17. století společně s vedlejší Dlouhou jízdou. Na konci 19. století zde bylo založeno proslulé rosarium, jedno z největších v celé monarchii. Na jižní straně se zase nachází terasové zahrady, na kterých původně stály skleníky s rozsáhlými sbírkami orchidejí, přes šest set druhů, kamélií, ananasů, rhododendronů a azalek. 
Připravila Kateřina Goroškov.

www.zamekdecin.cz



Archiv