Menu

Zájem o živý přenos z Letiště Praha roste

26. 04. 2021

provoz_na_drze_letit_praha

Pokud se nemůžete odtrhnout od živého přenosu z Letiště Václava Havla Praha, pravděpodobně patříte k fanouškům, kteří provoz na hlavní dráze největšího českého letiště sledují online prostřednictvím YouTube kanálu Letiště Praha nebo internetové televize Mall.tv. Od spuštění v únoru 2020 má totiž online vysílání z provozu na pražském letišti celkem více než 10,8 milionů zhlédnutí na obou dostupných platformách a zájem o sledování roste u  nás i v zahraničí. V souvislosti s plánovanou údržbou hlavní dráhy umožní nyní Letiště Praha veřejnosti i nový pohled na starty a přistání z vedlejší dráhy.


Celosvětově unikátní řešení živého přenosu spojuje obraz, zvuk, informace o konkrétních letadlech i aktuální fotografie strojů. Veřejnost má tak jedinečnou možnost pozorovat odlety i přílety blízkých nejen při cestách za zážitky, ale dozvědět se také zajímavé informace z provozu pražského letiště, včetně detailů o registracích a typech letadel či destinacích, do kterých míří. Celé vysílání je k dispozici 24 hodin denně online díky kameře umístěné v blízkosti hlavní dráhy 06/24. Přenos doplňuje i reálná komunikace mezi posádkami letadel v kokpitu s řídícími letového provozu.

Letecký provoz na pražském letišti bude nyní na více než dva měsíce převeden pouze na vedlejší dráhu 12/30, kde budou letadla vzlétat a přistávat ve zkrácené délce 2950 metrů místo standardních 3250 metrů. Na hlavní vzletové a přistávací dráze 06/24 bude totiž od pondělí 26. dubna 2021 do začátku července probíhat plánovaná údržba. Odborníci budou provádět technické a stavební činnosti související se zvýšením bezpečnosti provozu. Dojde například k úpravě protismykových vlastností vozovky na dráze broušením, ale také k úpravě terénu v okolí ranveje.

„Zájem o tzv. slow television, kdy lidé pozorují doma například letecký provoz místo televize, roste. Aby mohla veřejnost sledovat letadla prostřednictvím oblíbeného živého přenosu i během údržby hlavní dráhy, rozhodli jsme se ve spolupráci s internetovou televizí Mall.tv, že na toto období umístíme novou kameru na budovu Terminálu 2. Díky ní tak zprostředkujeme fanouškům letadel i našeho letiště pozorování provozu na vedlejší ranveji,“ uvedla Marcela Tučníková, manažerka externí komunikace a marketingu Letiště Praha.

amera

Živý přenos z nově umístěné kamery bude k dispozici od začátku údržby dráhy. Diváci ho mohou sledovat na YouTube kanálu Letiště Praha nebo na internetové televizi Mall.tv. Jednotlivé vzlety a přistání lze přehrát i o několik hodin zpětně a vidět tak veškeré pohyby na dráze.

Přímo v okolí Letiště Václava Havla Praha pak mohou zájemci pozorovat přílety a odlety z vyhlídek, tzv. spotterských valů. Veřejnost může navštívit pozorovací místo v obci Kněževes, které je vhodné zejména pro pozorování provozu na hlavní dráze 06/24. Dalším oblíbeným místem pro sledování letadel je také spotterský val u obce Hostivice, kde je vyhlídka umístěna v blízkosti křížení obou drah a je tak vhodná i pro sledování provozu z vedlejší dráhy.
Připravila Kateřina Pavlíková.

www.prg.aero/planespotting
YouTube kanálu Letiště Praha
Mall.tv



Související články


Doprava

Návrat trolejbusů do Prahy

Dopravní podnik hl. m. Prahy zahájil výstavbu infrastruktury pro první regulérní trolejbusovou linku od roku 1954.

11. 01. 2022

číst dál


Doprava Z domova

Skupina Letiště Praha dosáhla v roce 2018 hrubého provozního zisku ve výši 4,9 miliardy korun

V roce 2018 vykázaly klíčové společnosti skupiny Letiště Praha provozní zisk (EBITDA *) ve výši 4 922 milionů korun a přibližně tím...

27. 07. 2019

číst dál


Archiv