Menu

Výuka trochu jinak

20. 12. 2017

Patnáct studentů SŠ hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, s.r.o. zažilo v předvánočním čase netradiční formu výuky předmětu hotelový provoz. Výuka byla zaměřena na praxi na Housekeeping, Front –Office a Food and Beverage. Studenti navštívili totiž velmi prestižní čtyřhvězdičkové hotely v oblasti Valachy Resort, přesněji velkokarlovické hotely Grandhotel Tatra, Spa hotel Lanterna, hotel Horal, nahlédli do hotelů Soláň a hotelu Miura. 
18. prosince 2017 jsme se vydali na výlet pod vedení paní učitelky Stachurové a paní učitelky Havrlantové. Nasedli jsme do mikrobusu a vydali se na cestu plnou poznání. První zastávku jsme měli na Čeladné v hotelu Miura, který byl velice zajímavý svým moderním designem. Abstraktní a zároveň minimalistické sochy, které sedí na střeše hotelu, před ním či se o něj opírají. A začalo sněžit!  Po tomto neobvyklém zážitku jsme se vydali do Rožnova pod Radhoštěm, kde jsme byli svědky unikátní výroby svíček firmy Unipar, jejich zdobení a expedičního balení. Viděli jsme svíčky, které jsou zdobeny kamínky Swarovského, svíčky svatební a novou kolekci svíček  pro rok 2020. Tato firma pod vedením pana Šuplera vyrábí svíčky na zakázku do celého světa. Měli jsme možnost si zkusit sami svíčku nabarvit a ochutnat domácí vánoční punč. A moc nám chutnal! Další zastávkou byla známá Soláň, kde jsme viděli Zvonici a absolvovali naučnou stezku - od dřevěných soch až po Hofmanův ateliér výtvarnice paní Vajceové. Během cesty jsme si stihli zahrát koulovanou. I paní učitelky neminulo pár sněhových koulí. Nahlédli jsme do hotelu Soláň, který nás upoutal svou vkusnou dřevěnou architekturou. Poté jsme navštívili krásně zrekonstruovaný Grandhotel Tatra, kde jsme viděli nejen pokoje, ale i jejich speciální vinný sklípek a wellness.  Vedení hotelu, přesněji generální manažer pan Romaňák, velmi příjemný a sympatický člověk, se nás osobně ujal a provedl nás celým hotelem, podal nám podrobný výklad nejen o zařízení hotelu. Dostali jsme i malé pohoštění v podobě výborných domácích valašských dezertů a nápojů.
Pak jsme se vydali na Kyčerku, kde se nachází, díky iniciativě Sdružení pro Soláň, soubor krásných dřevěných soch symbolizujících dávná lidová řemesla Valašska. Součástí této expozice je také sousoší Betlém a Poslední večeře. V obci Velké Karlovice jsme rovněž zhlédli v místním muzeu výstavu betlémů. Předposlední zastávkou byl hotel Lanterna. Opět úžasný zážitek. Zde jsme měli možnost poobědvat, ale hlavně si prohlédnout celý hotel. Kromě paní ředitelky hotelu  - Zuzany Vašutové - se nás na závěr ujali i barmani, kteří nám ukázali 6 originálních a jimi vymyšlených drinků. Na závěr dne jsme se vydali do dalšího špičkového hotelu Horal, přesněji do místního wellness, které jsme si prohlédli i ho vyzkoušeli. Paráda! 
Tímto bychom chtěli moc poděkovat managementu všech navštívených hotelů, hlavně paní Vašutové a panu Romaňákovi za přínosné a zajímavé informace o provoze hotelu, současných trendech v hotelnictví, vysokou profesionalitu všech zaměstnanců zmiňovaných hotelů, za možnost vidět jejich krásné hotely, ale také za milé přijetí, vstřícnost a laskavost, se kterou nás přivítali.  A největší dík patří paní Stachurové za úžasný výlet, krásný vánoční dárek, skvělou organizaci a krásné zážitky! 
Filip /1. ročník, obor Hotelnictví/: "Bylo to super. Setkali jsme se s lidmi, kteří moc opravdu vědí, co dělají, a dělají to dobře, dostali jsme se do míst, kde se jen tak obyčejný smrtelník nedostane. Úžasný zážitek. Nejvíce mě zaujala práce barmanů hotelu Lanterna. Skuteční profíci“.
Vojta /2. ročník, obor: Hotelnictví/: "Opravdový zážitek. Vlastně jsem netušil, že docela blízko máme tak luxusní a krásné hotely, které nabízí špičkové služby i pro tu nejnáročnější klientelu. Doporučil bych je vám všem!"
Robert /1. ročník, obor hotelnictví/: "Moc se mi líbil přístup a profesionalita všech pracovníků těchto zařízení. Překvapila mě vstřícnost a bezprostřednost lidí, kteří jsou v tak významných a vysokých funkcích. Opravdu se nám věnovali. I když si myslím, že mají jiné pracovní starosti, zvláště v tomto předvánočním čase."
Připravila Barbora Smolková, 1. ročník oboru Hotelnictví.

www.hssilherovice.cz



Související články


Vzdělávání Mice

Online diskusní setkání „Dopady pandemie na cestovní ruch v regionech“

Pořádá 3. března 2021 Katedra cestovního ruchu Vysoké školy polytechnické Jihlava.

05. 02. 2021

číst dál


Vzdělávání Z domova

Oblíbené knižní tituly a katalogy sbírkových předmětů jsou nově online

Valašské muzeum v přírodě zavádí pro zájemce novou službu, která zpřístupňuje online vybrané tituly z produkce muzea a katalogy sbírek.

14. 04. 2020

číst dál


Archiv