Menu

Výstava Lidičky pohleďte, mistry díla pochvalte

27. 07. 2023

Od 10. srpna 2023 bude ve Vlastivědném muzeu Kyjov k vidění putovní výstava Lidičky pohleďte, mistry díla pochvalte, kterou připravilo Regionální pracoviště pro lidovou kulturu Jihomoravského kraje. Výstava již devátým rokem úspěšně putuje po České republice. Variabilita výstavy a každoroční doplňování o nově oceněné řemeslníky vytvářejí jedinečnost a neopakovatelnost každé z instalací. Ku příležitosti Slováckého roku se letos tato výstava opět vrací do Kyjova a představí řemeslníky oceněné titulem od jeho založení v roce 2012. Za tu dobu Rada Jihomoravského kraje ocenila již třicet čtyři lidových výrobců, kteří dosud uchovávají a praktikují pracovní dovednosti, postupy a technologie tradiční rukodělné výroby na území Jihomoravského kraje.

Slavnostní zahájení výstavy se uskuteční za přítomnosti laureátů ve čtvrtek 10. srpna 2023 v 16 hodin na vstupním nádvoří Vlastivědného muzea Kyjov. Součástí vernisáže bude křest publikace věnované tradiční lidové výšivce. K dobré náladě zahraje Cimbálová muzika Širúch z Kyjova. 

lidiky_pohlete_mistry_dla_pochvalte_plakt_zme.

Výstava si klade za cíl především propagaci krajského ocenění, propagaci oceněných tvůrců a připomenutí lidských dovedností v minulosti běžných, dnes však postupně upadajících v zapomenutí. Věříme, že se stane inspirací a důvodem k zamyšlení a hledání dalších vhodných kandidátů na tento titul v každém z vás.

Textová část výstavy prezentuje na velkoformátových bannerech jednotlivé výrobce a jejich výrobní postupy, dále pak budou k vidění přímo jejich autentické výrobky, které dokládají tvorbu každého z oceněných. Audiovizuální část představuje některé mistry v krátkých medailoncích. Výstavu doplňuje katalog věnovaný mistrům.

K výstavě připravujeme dvě předváděcí akce. První v sobotu 9. září 2023 v rámci projektu Zažít Kyjov jinak, druhou v poslední víkend výstavy od 30. září do 1. října 2023 ku příležitosti Dnů otevřených ateliérů a Svátku seniorů. Mistři zde představí své výrobky a budou probíhat ukázky řemesel. Vstup na obě akce i vernisáž je zdarma. Výstavu finančně podpořilo Ministerstvo kultury České republiky, Jihomoravský kraj a město Kyjov. 

Otevírací doba:
pondělí až pátek 8.00 – 12.00 a 13.00 – 16.00 hodin, sobota (srpen), neděle 13.00 – 17.00 hodin
skupiny je nutné předem objednat na tel: 725 058 810 nebo online https://muzeum-kyjov.reservio.com/
Připravila Iva Kopaničová.

www.masaryk.info/akce/1451/
 
www.masaryk.info 
https://www.facebook.com/vlastivednemuzeumkyjov



Archiv