Menu

Ivan Bartoš přivítal místopředsedkyni Evropské komise Margrethe Vestager

24. 01. 2022

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš dnes přijal místopředsedkyni  Evropské komise Margrethe Vestager.  Probírali spolu nejžhavější témata současnosti, mezi které patří především příprava českého předsednictví v Radě Evropské uinie a prioritní oblasti v digitalizaci.  Během jednání se shodli, že je nutné zintenzivnit práci na budování evropské digitální identity a digitální peněženky, díky níž budou moci naši občané rychleji a komfortněji využívat digitální služby. 

Česko čeká od července 2022 už druhé předsednictví v Radě Evropské unie. V oblasti digitalizace proto Česko převezme řadu legislativních i nelegislativních iniciativ, které mohou výrazně ovlivnit fungování digitální ekonomiky a společnosti v Česku a Evropské unii. Vicepremiér Bartoš proto seznámil komisařku Vestager s klíčovými tématy pro Česko v této oblasti a pozval ji na hlavní konferenci českého předsednictví, která se uskuteční začátkem listopadu v Praze.  

„Žijeme v digitální době, a proto považuji za více než důležité, abychom kladli opravdu velký důraz na budování a zejména i na ochranu digitální infrastruktury. Ta musí být dobře zabezpečena proti kybernetickým a jiným útokům, kterých jsme bohužel v minulosti byli svědky například u nemocnic a některých ministerstev. Díky covidové pandemii se naléhavost kybernetické bezpečnosti ještě zvýšila,“ upozorňuje ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a dodává, že Česko klade důraz na digitální transformaci a vývoj digitálních služeb pro občany na národní i evropské úrovni. „Vítáme proto revizi evropské digitální identity #eID a návrh digitální peněženky, které můžou těžit na úspěchu s digitálním covid pasem Evropské unie,“ doplnil. 

Ministr a komisařka rovněž hovořili o posilování transatlantické spolupráce a budování globálních partnerství, které umožní otevřenost Evropské unie. Zmíněna byla role loni ustanovené Rady pro obchod a technologie (Trade and Technology Council), na jejíž aktivitách se komisařka Vestager podílí. 
Připravil Vilém Frček.

www.mmr.cz
https://ec.europa.eu/info/index_cs



Archiv