Menu

Výstava Fenomén IGRÁČEK v srdci Vysočiny

27. 07. 2021


Pouhých dvaatřicet kilometrů dělí Nové Veselí, kde vzniká legendární česká hračka, od jihlavské Brány Matky Boží. Právě v ní je zpřístupněná putovní rodinná výstava Fenomén IGRÁČEK. Návštěvníci se mohou kromě historických i současných podob oblíbené figurky těšit i na dva neprodejné unikáty, vyrobené speciálně pro expozici v Jihlavě. Jde o figurku v podobě Gustava Mahlera a horníka ze stříbrných dolů. Jihlavskou expozici bude možné v Bráně Matky Boží navštívit až do 12. září tohoto roku. Zájemci mohou také vystoupat na vyhlídkovou věž a vychutnat si tak pěkný výhled na město. Putovní výstavu připravil český výrobce her a hraček, firma EFKO-karton s. r. o., ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně a Inspirací Zlín.

„Výstava Fenomén IGRÁČEK se nám dokonale hodila do celkového plánu výstav a do naší letní akce “Vysočinou s IGRÁČKEM“, kterou pořádá příspěvková organizace Vysočina Tourism,“ vysvětluje Martina Doležalová z jihlavského Turistického a informačního centra.

“Výstava Fenomén IGRÁČEK obsahuje i nejstarší IGRÁČKY, kteří se vyráběli v tehdejším Československu ve Výrobním družstvě Igra. Návštěvníci tak uvidí nejen úplně první vyrobenou postavičku zedníka z roku 1976, ale také např. paní učitelku, motorkáře, sestřičku nebo příslušníka veřejné bezpečnosti. Na své si přijdou i rodiče dnešních dětí, kteří si staré IGRÁČKY pamatují ze svého dětství,“ uvádí Mgr. Věra Stojarová, kurátorka výstavy.

“Připravili jsme pro návštěvníky výstavy nový interaktivní prvek. A sice možnost zazávodit si s IGRÁČKEM na jeho autodráze. Je to lákadlo nejen pro děti, ale i pro jejich tatínky, kteří mohou zavzpomínat na svoje závodní úspěchy s původní českou autodráhou. Všem rodinám s dětmi představíme také nově uvedený produkt: Igráčkovy kreativní sety s pohádkou. Sety se mohou stát příjemnou součástí prázdninového volna, stráveného ve společnosti nejbližších, a to třeba hraním divadla,” doplňuje závěrem Miroslav Kotík, majitel firmy Efko z Nového Veselí.  

Unikátní figurku IGRÁČKA v podobě světoznámého hudebního skladatele Gustava Mahlera vytvořil historik a modelář Miroslav Svoboda. Sám Mahler v Jihlavě strávil dětství v dnešní Znojemské ulici, navštěvoval německé gymnázium a realizoval zde svá první klavírní vystoupení.  Později se stal autorem deseti symfonií. Jeho dirigentská dráha ho poté zavedla do mnoha dalších měst, především do Vídně. Druhou originální figurku pan Svoboda oblékl do podoby horníka. Těžba stříbronosných rud byla s Jihlavou spjata především ve 13. století a tvoří významnou část jihlavské historie.
 
Součástí jihlavské expozice je rovněž česká autodráha ITES se závodním Supercartem, který řídí sám IGRÁČEK. Legendární autodráhu, která již po desetiletí oslovuje nejen malé závodní nadšence, vzal v roce 2019 pod svá křídla právě výrobce hraček z Vysočiny.   
Tradice výstav pro děti je na Bráně Matky Boží již dlouholetá. Pravidelně je zde jihlavští pořádají od roku 2010.
Připravila Kateřina Goroškov Řeháková.

www.efko.cz
www.jihlava.cz/turisticke-informacni-centrum-jihlava
www.tmbrno.cz
www.inspiracezlin.eu



Archiv