Menu

Výstava exotických orchidejí v Botanické zahradě Praha

17. 03. 2018

Vysocí představitelé členských zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), členové pražského diplomatického sboru, Její Excelence paní Zanariah Zainal Abidin, velvyslankyně Malajsie, Jeho Excelence pan Narong Sasitorn, velvyslanec Thajska, pan Juan E. Dayang, Jr., Charge d'Affiares ambasády Filipín, paní Tran Thanh Huong, zástupkyně vedoucího mise z ambasády Vietnamu a pan Dwi Wisnu Budi Prabowo, reprezentant ambasády Indonésiese se 1. března 2018 zhostili slavnostního zahájení výstavy orchidejí Botanické zahrady Praha. 
Role patronek se ujaly zpěvačka Lucie Bílá a herečky Iva Hüttnerová a Michaela Kuklová. Tématem dvanáctého ročníku výstavy orchidejí je Asie a představí část z obrovského bohatství, které se skrývá uvnitř asijských tropických pralesů od nížin až po velehory. K výzdobě výstavy přispěly tentokrát i ambasády pěti zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie zapůjčením zajímavých dekorativních předmětů a soch. Výstava se koná ve skleníku Fata Morgana od 2. do 25. března, otevřeno je denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin. Chybět nebude ani doprovodný víkendový program, workshop aranžování, poradna odborníků i prodej rostlin.
Březnem zahajuje Botanická zahrada hl. m. Prahy již tradičně novou sezonu. „Nejvýznamnější událostí letošního roku je bezpochyby výstava exotických orchidejí v tropickém skleníku Fata Morgana. Tématem jejího dvanáctého ročníku je přírodní bohatství Asie. Návštěvníci uvidí desítky botanických druhů i stovky kříženců,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Úvodního slova k výstavě orchidejí se ujala také náměstkyně primátorky prof. Ing. Eva Kislingerová, CSc. „Na letošní rok 2018 jsme schválili pro Botanickou zahradu hl. m. Prahy investice v objemu 37,5 mil. Kč. Oceňuji proto aktivity, které věhlas botanické zahrady zvyšují a tato výstava otevírající letošní sezónu, navíc zahajovaná zahraniční delegací, mezi ně určitě patří. Návštěvnost zahrady v posledních letech stoupá a je důležité, aby se návštěvníci cítili v prostředí plném krásných květin příjemně a odnášeli si hezké zážitky. Na rozvoj areálu je proto potřeba i nadále pracovat,“ uvedla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová.
Botanická zahrada hl. m. Prahy má ve svých sbírkách přibližně dva tisíce dvě stě druhů orchidejí. Jednou z ozdob výstavy bude kvetoucí Paraphalaenopsis labukensis, orchidej s nejdelšími listy, které mohou dorůst téměř třímetrové délky. „Tato fascinující orchidej osídluje koruny stromů a v přírodě roste pouze na severozápadě ostrova Borneo, ve skalnatém údolí Labuk, v nadmořské výšce 500 až 1000 metrů. Její zajímavě tvarované květy v několika teplých odstínech hnědé a medově žluté barvy krásně voní po skořici,“ láká ke zhlédnutí Romana Rybková, kurátorka tropických rostlin. Tato orchidej je ve sbírkách spíše vzácná, ve skleníku trojské botanické zahrady kvete pravidelně každý rok.

Aranžmá v asijském stylu
Návštěvníci se mohou těšit na jedinečná aranžmá, která připravili studenti České zahradnické akademie Mělník pod vedením Petry Křížové. Uvidí například originální vějíře s orchidejemi zavěšené nad jezírkem, lampiony i neotřelé kompozice z orchidejí a jiných tropických rostlin. K výzdobě v asijském duchu přispěly také autentickými dekoračními předměty a sochami ambasády Filipín, Indonésie, Malajsie, Thajska a Vietnamu. Celou výstavu střeží posel bohů – Garuda, mocná postava objevující se v národních znacích mnoha asijských zemí. Ve výstavním sále v Ornamentální zahradě si návštěvníci prohlédnou snímky od vietnamských fotografů na téma Příroda a lidé Vietnamu.

Doprovodný program (nejen) pro milovníky orchidejí
Výstavu doprovodí také zajímavý víkendový program. Chybět nebudou jak ukázky pěstování a aranžování orchidejí, tak ani tematická přednáška či komentovaná provázení výstavou. Před skleníkem Fata Morgana návštěvníci najdou také stánek se vzdělávacími aktivitami botanické zahrady. Zájemci si zde mohou otestovat své znalosti vždy v sobotu a v neděli od 11 do 16 hodin. Nejen skvělé čaje a další teplé nápoje budou o víkendech k zakoupení v oblíbené čajovně U Cesty. Za příznivého počasí denně mimo pondělí nabídne občerstvení také pavilon pod skleníkem Fata Morgana. V zásobním skleníku pod administrativní budovou je pro zájemce připraven prodej, který zajišťuje firma Pokojovky.cz. Na výběr bude ze široké nabídky orchidejí, ale i dalších pokojových rostlin. Prodejci rádi poradí s výběrem i péčí o zakoupené rostliny. 

Botanická zahrada jako Noemova archa
Asie je svět plný kontrastů často vzdálený našemu chápaní. Je to také přírodní pokladnice, která ale v současné době čelí velkému tlaku ze strany člověka. Jedním z poslání trojské botanické zahrady je spolupráce na ochraně přírody a zachování biologické různorodosti. Dlouhodobě se proto podílí na množení vzácných a choulostivých rostlin, především orchidejí a kapradin. Mezi jinými se v místní laboratoři množí i vzácné rostliny z rodu střevíčníkovců (Paphiopedilum). Jedná se o 17 druhů tohoto rodu, z nichž 8 je řazeno v celosvětovém červeném seznamu mezi druhy kriticky ohrožené, což znamená, že v přírodě už jich roste jen několik desítek až stovek na jedné či několika málo lokalitách. Celý rod je vedený v příloze 1 mezinárodní úmluvy CITES. Jedním z druhů, který se v trojské botanické zahradě daří úspěšně množit, je i Paphiopedilum delenatii. „Tento druh je příkladem, jak krásná rostlina může vlivem bezohledné činnosti člověka zcela vymizet z přírody. Pochází z malé horské oblasti jižního Vietnamu a vyznačuje se nezvyklým růžovým květem. Lokality výskytu se v minulosti staly cílem sběratelů a obchodníků s orchidejemi, čímž byly populace v krátké době zcela zdecimovány. Dnes jen pár botaniků ví, ve kterých obtížně dostupných lokalitách se nachází. Jejich přesná poloha se úzkostlivě tají a nezveřejňuje se ani ve vědecké literatuře,“ vysvětluje Romana Rybková. Nejen pro Paphiopedilum delenatii je tak trojská botanická zahrada malou Noemovou archou.

Letošní ročník má tři krásné patronky
Ke krásným květům orchidejí patří samozřejmě i krásné ženy. 1. března se patronkami výstavy orchidejí ve skleníku Fata Morgana staly zpěvačka Lucie Bílá a herečky Iva Hüttnerová a Michaela Kuklová. „V tomto roce uběhne 9 let od chvíle, kdy jsem zde ve skleníku Fata Morgana vysadila vzácnou orchidej v rámci projektu Kořeny osobností. Byla jsem překvapena, že k dnešnímu dni se do projektu zapojilo již 83 osobností.  Mám radost, že tu dnes mohu být jako patronka letošní výstavy orchidejí,“ uvedla zpěvačka Lucie Bílá, která se v roce 2009 stala první známou osobností ve vzdělávacím projektu Botanické zahrady hl. m. Prahy nazvaném Kořeny osobností. Herečka a moderátorka Iva Hüttnerová chodí do trojské botanické zahrady často. „Zahrádky, květiny a orchideje zvláště jsou moje srdeční záležitost. Do Troje proto často jezdím a v minulosti jsem zde natáčela i pořady Barvy života a Domácí štěstí,“ vzpomínala Iva Hüttnerová. I Michaela Kuklová má k rostlinám kladný vztah. „Orchideje patří mezi nejkrásnější rostliny a považuji je za symbol ženskosti. I já jsem moc ráda, že mohu být patronkou této krásné výstavy,“ uvedla herečka Michaela Kuklová.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz



Archiv
for kids