Menu

Výlety po středních Čechách podle operní pěvkyně Andrey Kalivodové

15. 06. 2020

Slavná česká operní pěvkyně Andrea Kalivodová žije již několik let ve Středočeském kraji, který si zamilovala a kde je šťastná. I to je jeden z důvodů, proč si ji Středočeská centrála cestovního ruchu vybrala jako jednu z tváří marketingové kampaně nazvané „Královských 72 hodin“. Podle doporučení této jedinečné pěvkyně jsme sestavili tipy na výlety po místech, které jsou jejímu srdci nejbližší.



Cílem nové kampaně je podpora cestovního ruchu ve Středočeském kraji. Nejlepším způsobem, jak inspirovat krajany k poznávání naší krásné země, je sdílení tipů a zkušeností lidí, kteří v daném místě žijí a jimž je zdejší krajina blízká. Andrea Kalivodová bydlí ve středních Čechách se svojí rodinou, s níž často podniká výlety po okolí. Od shonu a stresu si nejlépe odpočne tak, že se vydá do přírody, na pěší nebo cyklistický výlet. Mezi lokality, které jsou podle ní jako stvořené k dlouhým procházkám s dětmi a poklidným projížďkám na kole, se řadí lesy a louky kolem Jílového u Prahy.



„Když mám volno, tak trávím nejvíce času právě doma, tedy ve středních Čechách. S rodinou jezdíme na naše oblíbená místa, jako je park v Průhonicích, Kunratický les nebo úžasný Karlštejn. Snažím se dětem ukázat, že v kraji, ve kterém žijeme, je hodně krásných míst, a že ke štěstí stačí společně strávený den na čerstvém vzduchu. Často se vypravíme provětrat se do lesů kolem Jílového nebo do Luk pod Medníkem, někdy dokonce až k magické řece Sázavě nebo obci Žampach,“ svěřila se Andrea Kalivodová.



Jílové u Prahy, které vzniklo sloučením hornických osad a jehož počátky jsou úzce spojeny s dolováním zlata, bylo povýšeno na město královské císařem Karel IV. Tedy i toto město je úžasnou turistickou destinací s bohatou a pestrou historií. Nachází se zde muzeum, kde se návštěvníci seznámí s vývojem těžby zlata a dějinami města. Naproti němu stojí kostel sv. Vojtěcha, jehož interiér se objevil v oscarovém snímku Amadeus Miloše Formana. Dalším filmem, který se v Jílovém natáčel, je drama z roku 1990 Tichá bolest režiséra Martina Hollého ml. V jedné ze scén, jehož děj se odehrává v padesátých let minulého století, můžete poznat právě jílovské nádraží.



Nedaleko Jílového se v jemně zvlněné krajině mezi kopci porostlými listnatými stromy klene význačná industriální pamětihodnost – železniční viadukt Žampach. Tato velkolepá stavba patří k nejvyšším železničním mostům v České republice a budovala se mezi léty 1898–1899. Most je součástí opěvované trati Posázavský pacifik, rovněž turisticky atraktivní destinace. Návštěvníci tu prostřednictvím projížděk starobylým parním vlakem zažijí atmosféru první republiky. Milovníci turistiky a zábavného vzdělávání ocení možnost projít si Posázavskou naučnou stezku sestávající z informačních tabulí věnovaných poznatkům o zdejší přírodě, řece Sázavě, vodáctví, trampingu a výše zmíněné proslulé trati.
Připravila Linda Dlouhá.

www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
#VisitCentralBohemia



Nepřehlédněte


Mice

Německo dobývá první příčku v průzkumu nejlepší národní značky

Německo znovu dobývá první příčku v průzkumu nejlepší národní značky, zatímco USA se propadají na šesté místo.

11. 01. 2018

číst dál


Gastro

Skotsko a skvělou whisky si můžete užít po celý rok

Při návštěvě Skotska byste neměli minout palírnu pravé skotské. Nahlédněte s námi za zdi léty prozkoušené destilerie Cardhu, kde se v šesti kotlích pálí...

04. 10. 2017

číst dál


Archiv