Menu

Vodka má na Ukrajině neboli Rusi tradici 500 let starou

30. 03. 2022

V ruské encyklopedii se o vodce dozvíte, že jde o tvrdý alkohol, vyrobený spojením lihu a vody a filtrovaný dřevěným uhlím. Dodnes se na tomto teritoriu považuje za opravdu chlapské pití doušek čistého lihu zapitý vodou…a zajedený chlebem, solenými okurkami, rajčaty, tučnou rybou.  Opravdové vodkové žito
Představa o vodce jako ředěném lihu je ovšem primitivní. Kdyby to bylo tak jednoduché, mohli bychom pít i vodky české produkce. Ale ty se pít nedají. Přesto je zřejmé, že kvalitní vodka závisí na třech hlavních faktorech: kvalitě lihu, kvalitě vody a procesu čištění. Kvalitní líh pro originální vodku se vyrábí z žita. Opravdové „vodkové“ žito se rodí na nevysoké vrchovině, rozkládající se na severu Ukrajiny a dále na sever přes hranice jižního Ruska. Pokusy pěstovat tento druh v jiných podmínkách byly marné. I dnes patří Ukrajina k největším světovým producentům a exportérům kvalitního lihu. O kvalitě vody mohou vyprávět i čeští sládci – bez unikátního zdroje vody by nebylo ani unikátního českého piva. Ukrajina je opravdu bohatá na zdroje vody, přesto však najít pramen s vyváženým harmonickým složením a odpovídající technologii jejího změkčení – to je jak boží dar, tak filigránská práce velmi pomalu se vtělující v tajemství receptury.
 
Mocný marketingový tah – Voltaire a Goethe
Vodka má na Ukrajině neboli Rusi tradici 500 let starou. Gorilka se stala neodmyslitelným atributem kozáka. Když později Moskevské knížectví kolonizovalo Rus, přisvojilo si nejen název teritoria, ale i historii Kyjevské Rusi a…pojmenovalo i vodku. Šlechtické majetky produkovaly vodku nejen pro svoje potřeby, ale ucházely se i o dodávky na carský dvůr. Ve světě vodku proslavila Kateřina II, když ji nabídla Voltairovi a Goethemu. Těžko soudit, byl-li jejich obdiv upřímný, ale slova o božském nápoji z pera takových osobností byla mocným marketingovým tahem. O další rozšíření brandu se pak „postarali“ bolševici – jednomu z bratrů Smirnovových se podařilo emigrovat. Pouze s recepturou. Ale s vodkou Smirnoff dobyl nejen americký, ale i světový trh.Dmitrij Ivanovič Mendělejev (1834-1907).


19. století  připravilo vodku na velkovýrobu. Zasloužil se o to sám Mendělejev v průběhu své habilitace na Kyjevském vysokém učení technickém. Zkoumal procesy prodloužení lidského života a přes faktor kvašení se dostal až k názvu své doktorské práce: O spojení lihu s vodou. Určil optimální poměr 40 : 60 lihu v poměru k vodě. Připustil i 38 %, které jsou ve výsledku paradoxně nejtvrdší, a 45 %. Všechny experimenty prověřoval ve výrobě. Mimo klasické čištění uhlím a pískem, plstěmi, lněným plátnem filtroval tehdy svoji vodku i mlékem. Technologie známá již ze 17. století, řadící produkt k nejluxusnějším a také nejjemnějším, ale  pro svoji náročnost vzácně používaná. Po návratu do Sankt Peterburgu představil svoji vodku i členům Komory pro míry (mery) a váhy ruského impéria – byl totiž jejím prezidentem.  Produkt byl členy komory natolik oceněn, že vodku nazvali Mernaja, což znamenalo, že se stala mírou všech vodek. A značka dostala carskou pečeť, což znamenalo exkluzivitu dodávek na carský dvůr. Několik ruských lihovarů se pokoušelo tuto vodku na základě dodané receptury vyrobit, ale nakonec dvůr vrátil objednávky do Kyjeva. V roce 1931 výrobu Mernoj zrušili bolševici – jako carský přežitek.
 
Mernaja podle Mendělejeva
O 70 let později je výroba obnovena! V dnešní Ukrajině se o přízeň spotřebitelů uchází na dvě stě výrobců vodky. Tato konkurence je jednou z garancí kvality. Řada z nich používá při filtraci také biofaktory – med, žloutky. Ale jen jeden z nich smí vyrábět Mernuju podle staré patentované receptury Mendělejeva. Líh je dodáván nejstarším ukrajinským lihovarem, tímtéž, odkud brával líh sám Dmitrij Ivanovič Mendělejev. Běžný líh se vyrábí s použitím fermentorů, takže proces trvá 4 – 7 dní. Tento lihovar je nepoužívá, takže jeho Lux zraje 45 dní. Voda se čerpá jurská, z artézské studně z hloubky 265 m. Samotný proces v supermoderním technologickém cyklu pak zaujímá 21 dní, tj. pět až šestkrát déle než je obvyklá doba. Mimo klasické čištění 12 – 14 dní bez tlaku, samospádem z výšky 9 m prosakuje budoucí vodka vrstvou sušeného mléka. Mléko se pochopitelně odebírá jen z období přirozeného zeleného krmení (červen- září)… Právě tady dostává vodka svoji něžnost, hebkost. Biofaktory však současně obohacují i stopy minerálů – hořčíku, sodíku, vápníku. Finiš na stříbře pak vyvolá ten kovově hladký pocit, s jakým se doušek Mernoj spouští hrdlem, uvolňuje napětí, odblokuje bariéry, rozpouští problémy a probouzí fantazii.
Připravil Petr Vilhelm.

https://mernaya.ua

skinny brunette undressing strip unclothed desi bhabhi Perverted Stepdad Fucks Stepdaughter April Reid Wearing Mini Dress indian priya papa kitchen fuck in hindi


Archiv
food art festival
Climbing World Cup Prague
rum fest