Menu

Vlakem po Turnovsku: Kopanina, Frýdštejn i Malá Skála

24. 08. 2021

kopanina

Branou do Českého ráje se často nazývá Turnov. Mnoho poutavých výletů po regionu lze právě v tomto městě začít. Vedou odtud cesty vlakem třeba na Malou Skálu, do Rovenska pod Troskami nebo do Semil. Jedna z tras zavede turisty také směrem k Rychnovu u Jablonce nad Nisou.


„Doporučuji tento výlet absolvovat mimo hlavní turistickou sezónu, tedy počkat minimálně na září. Jedná se o velmi navštěvované turistické trasy,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Z Rychnova míří hned dvě cesty na rozhlednu Kopanina, kterou roku 1894 postavili čeští turisté z Turnova. Žlutá vede přímo od nádraží, modrá z místní části Pulečný. Doporučit lze spíše modrou, která převážně po pastvinách dovede výletníky přímo do osady Kopanina, kde si lze vyzvednout klíče od rozhledny.

Pohled z vyhlídkové věže je vskutku impozantní – z jedné strany Kozákov a Maloskalsko, naproti Ještěd, na severu hřebeny Krkonoš a Jizerských hor a na jihu zamlžená Česká tabule se sopečnými kupami Bezdězu, Ralska a pískovcovými plošinami Českého ráje, z nichž ční jako dva hroty zřícenina hradu Trosky.

Od rozhledny je to pouze kilometr a půl ke zřícenině hradu Frýdštejn; sestup z Kopaniny vede překrásným terénem s několika dalšími vyhlídkami do krajiny přímo k hradu, jehož válcová věž vévodí širokému okolí. Výlet je pak možno završit na Malé Skále, kde se lze smočit v řece Jizeře, popřípadě občerstvit a vlakem vyrazit zpátky do Turnova.

Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv