Menu

Visutá galerie na Riegrově stezce provede přírodní rezervací Údolí Jizery

20. 03. 2021

Mezi další technické památky Libereckého kraje patří lávka známá jako visutá galerie na Riegerově stezce. Její trasa vede souběžně s červeně značenou turistickou Riegrovou stezkou a je průchodná v obou směrech. Lemují ji tabule, které návštěvníky seznamují s přírodním bohatstvím a historií rezervace Údolí Jizery.

Visutá galerie na Riegrově stezce se nachází ve skalnatém kaňonu řeky Jizery. Původně byla tato soutěska široká pouhý jeden metr. Vzhledem k častým záplavám, které ohrožovaly přádelnu továrníka Schmitta v Bítouchově, nechal roku 1870 tento průmyslník rozšířit soutěsku na dnešních 15 až 20 metrů.

Stavba samotné lávky neboli visuté galerie začala roku 1908. Skála, ve které je galerie ukotvená, je z albitické žuly, která je velmi tvrdá. Ukotvení 77 metrů dlouhé ocelové lávky, která je ve výšce 5,5 metru nad hladinou řeky, bylo z tohoto důvodu velmi složité. Zpřístupnění lávky proběhlo roku 1909.


„Až budou uvolněna bezpečnostní opatření a bude možné volně cestovat, bude Riegerova stezka opět jednou z nejfrekventovanějších turistických cest našeho kraje. Určitě stojí za to si uvědomit, že se nejedná jen o běžnou turistickou trasu, ale také o technické dílo, díky kterému je možné se do těchto míst vydat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

K nejkrásnějším místům stezky patří vstupní skalní brána u Bítouchova, kterou turisté překonají po 80 metrů dlouhé visuté lávce nad hladinou řeky.

V blízkosti nejvýše položeného bodu na stezce vznikla Böhmova vyhlídka, odkud se otevírá pohled do kaňonu a na Krkavčí vyhlídku na protějším břehu. U Böhmovy vyhlídky se nachází takzvaný pěšorest – zastřešené místo, které slouží turistům k posezení a odpočinku. Riegrova stezka končí v Podspálově na soutoku Jizery a Kamenice.

Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/

 



Archiv