Menu

Vinařství roku v Le Palais Art Hotelu Prague

15. 07. 2020

 Nejenom sklízet minulost, ale sázet budoucnost.
Tomáš Vican


skupina

Rodinné vinařství VICAN z Mikulkova zvalo 16. června do pětihvězdičkového Le Palais Art Hotelu Prague na akci Představení vín ročníku 2019 a na slavnostní předpremiéru filmu Bobule 3. Při té příležitosti jsem požádal majitele Vinařství roku 2019, vinaře Tomáše Vicana, o pár slov.

O víně vypovídá jeho barva, vůně a hlavně chuť. Každý si to musí sám vyzkoušet. Někomu chutná Vlašák, někomu Pálava. Někdo má rád suché, někdo sladší. Já sušší. Přestože máme rádi Vlašáky, Veltlíny. Ryzlinky, neznamená to, že bychom zapomněli na Tramíny a Pálavy, které jsou ve světě vysoce ceněné. Letos, jsme na zatím jedinou výstavu v USA (než propukla korona hysterie) v Texasu, dali šest vín a získali šest medailí. A zrovna Tramín získal double gold. Předloni, a nejen předloni, jsme za Pálavu na International Wine Competition v San Franciscu (na nejprestižnější mimoevropské světové výstavě vín) získali nejen Best of Nation Award jako nejlepší výrobci z Česka, ale i titul Best Pálava on the World. I americký fajnšmekrovský jazyk si totiž všiml, že existuje odrůda Pálava. 

Každopádně, během korona hysterie jsme nelenili a úspěšně prodávali (samozřejmě nikoliv do restaurací). Náš specializovaný maloobchod celoročně prodává na dobré adresy. Do soukromí nebo vinoték, vináren a restaurací. Restaurace pochopitelně stály, a hodně z nich nám ještě za víno dluží, ale věřím v dobré, že se to rozpohybuje. Rozhodně nejsme ti, kteří říkají: „Zaplaťte hned.“ Přesto mohu říct, že i díky „Vinařství roku“, šamponům, králům vín a dalším oceněním nám prodeje neklesly. Jedna věc je prodat víno, a druhá, že člověk musí sázet. Nejenom sklízet minulost, ale sázet budoucnost. Využili jsme čas i k tomu, že jsme podsadili na rýč 19 tisíc hlav. Fakt poctivě. Každou novou hlavu jsme zalili sedmi litry vody a opečovávali chlévskou mrvou.
 
Před chvílí jste se tu loučil s Karlem Rodenem. Jak svou kolekci Roden propagujete?
Dodáváme ji na dobré adresy. Lidem chutná. Určitě s ní půjdeme na výstavy. Třeba získá ocenění a něco se o ní napíše. Co se týče Bobulí, v kampani kolem těchto filmů edice Roden nefiguruje. Ale v rámci dlouholetého kamarádství se Karel Roden v úvodu filmu Bobule 3 ukáže. A já jsem dokonce u toho. Poprvé v životě hraju ve filmu. Sám sebe, coby šéfa soutěže Fest Wine.




Pro_představení vín vinařství VICAN jste zvolili Le Palais Art Hotel Prague.

Krásné prostředí. Ne nadarmo pětihvězda. Nádherný výhled na panorama Prahy i zahrada. Určitě je to v souladu s naší obchodní filozofií být na dobrých adresách. Mimochodem, tak to je i s americkými výstavami. Tím, že jsme všude, v New Yorku, Texasu i v San Franciscu, získali double goldy, se na nás obrátil americký distributor, že nám bude prodávat víno na stovkách míst. Jenže my chceme víno VICAN prodávat u nás, a ne ho vozit pryč (sice po kontejnerech), ale jako bezejmenní. Zvlášť v dnešní době je třeba hrát na domácí srdíčko. Pít a jíst dary naší přírody. Trávit dovolené v Česku. Pomáhat rozhýbat
                                                                                                         českou ekonomiku.
 
K Pálavě patří vinné sklípky.
V létě to může být docela masakr. O víkendech se to ukazuje už teď. Dobré adresy budou Češi letos určitě víc navštěvovat, a Pálava je rozhodně z těch nejlepších. Šli jsme tomu naproti už před korona hysterií. Třeba tím, že když jsem minule produkoval film Bikeři, tak tak jsme po dohodě s městem Mikulov zčásti vybudovali cyklostezku, a vznikl první Mikulovský cyklookruh. Předtím se jezdilo po hranici po bývalé signálce. Teď se může jezdit přes farmu Pálava směrem Lednice nebo opačně směrem Valtice. Už loni, ale i letos jsou dny, kdy nás během jednoho dne navštíví stovky cyklistů a dalších hostů.
S Tomášem Vicanem hovořil Matouš Kainc.

www.vican.wine  
www.farmapalava.cz
www.lepalaishotel.eu



Archiv