Menu

Vinařské centrum ANNOVINO v Lednici

03. 05. 2019

Vinařství Lednice Annovino zahájilo letošní sezónu opravdu velkolepě! Spojení VINAŘSTVÍ LEDNICE ANNOVINO - VALTICKÉ PODZEMÍ - champion prestižní soutěže TOP Vinařský cíl České republiky má na světě další velkolepý projekt. Celých deset let příprav a realizace, usilovné práce spolumajitelů vinařství, Jindřicha Soboty a Romana Žďárského (kteří spolu, mimochodem letos oslaví úctyhodných 30 let ve společném podnikání). Ambice mají i nadále nemalé! Vinařské Centrum ANNOVINO by mělo být po lednickém zámku druhým nejnavštěvovanějším místem v Lednici, hned po zámeckém parku. Unikátní stavba Vinařského centra ANNOVINO v Lednici je založena na propojení vinohradů, unikátního terroir a místa, kde se bude víno prezentovat a konzumovat. (mimochodem tato stavba byla zapsána do knihy Českých rekordů agenturou Dobrý den). Je založena na místním mušličkovém vápenci tvořený zkamenělinami, který se běžně nachází v některých vinohradech v okolí. Staří těchto kamenů se odhaduje na 18 – 20 milionů let. Stavba vinařství je celkem z šedesáti tun tohoto vápence a celkově v zahradě je na 100 tun tohoto materiálu. Vápencové kameny nejsou opracovávány moderním způsobem, ale jsou citlivě skládány, tak jako před 150 - 200 lety, bez zásahu bruskou. 
Vinohrady s vápencovým podložím tvořeným zkamenělinami prehistorických mořských živočichů jsou velmi ceněné, vína z nich díky zvýšenému obsahu vápníku v půdě jsou vyhledávána milovníky vína a gastronomickými podniky. Mají osobitý lehce minerální podtóny. Vinařské centrum ANNOVINO to je také unikátní soubor 60 ks originálního nábytku vyrobeného ze starých dřevěných sudů na víno. Byly tak zachráněny a poskytují osobité místo pro vychutnání místních vín. Jsou dalším novým českým rekordem. Pro všechny návštěvníky je určena výstavka historických vinařských artefaktů a alších zkamenělin z okolí, která vznikla ve spolupráci s Regionálním muzeem Mikulov. Za shlédnutí stojí např. zkamenělé kosti a zuby mamutů či mastodonů, předchůdců dnešních slonů.
27. duben 2019 byl pro tuto událost velký den D, kdy byla přestřižena páska a slavnostně tak centrum přivítalo své první návštěvníky, které čekal také bohatý program degustace vín a hudební vystoupení cimbálek, souborů Mužáci a Valtického výběru z Bobulí. Tiskovou konferenci a celý program moderoval Josef Mádle, který se také zúčastnil pokus o další český rekord - tahání koštýřem a stal se novým českým rekordmanem s časem 2,35/0,75 l. Otevření předcházela tisková konference, na kterou dorazili kmotři vinařského centra, operní pěvci Michaela Gemrotová a Marian Vojtko. „Víno a zpěv patří neodmyslitelně dohromady. Jsem moc ráda, že po tom, co jsem se stala kmotrou slona a krokodýla, že přišlo i na víno, které miluji a návštěvu Lednického centra mám brzy v plánu,“ komentuje Michaela Gemrotová. Marian Vojtko dodává: „Vinaře jsme již s Míšou navštívili a přesvědčili se, jak skvěle to tam vedou. Díky jejich ambicím mám zase já ambici mít tam vlastní vinotéku. Opravdu ze srdce přejeme, aby měli co nejspokojenější návštěvníky, kteří se budou s nadšením vracet, jako my!“
Největší prodejní plocha vína na Moravě. Degustace skvělých vín. Komentované prohlídky vinařství s ochutnávkou vín zrozených v Lednici. Bohatý výběr vinařských dárků, sommelierských potřeb a regionálních potravin. Sadové a parkové úpravy s využitím mušličkového vápence s četnými zkamenělinami. Výstava historických vinařských potřeb. Unikátní expozice zkamenělých živočichů, symbolu dávných prehistorických moří. Vznikla ve spolupráci s regionálním Muzeem Mikulov a je jediným místem na jižní Moravě, kde můžete fascinující exponáty shlédnout. Expozice věnovaná atraktivnímu Valtickému Podzemí. Bezproblémové parkování včetně autobusů. Dětský koutek. Občerstvení. Možnost pořádat kulturní akce až pro 100 lidí v degustačním sále. „Vápencové zkameněliny jsou posbírány z výjimečného kraje, kde je celkem šest bývalých korálových útesů. Co je zajímavé je, že réva má kořeny do 15ti i 17ti metrů hloubky, a tedy bez problémů si živiny bohaté na vápník z uvolněných vápenců, což projevuje na zvýšené mineralitě vína. Nejvíce podloží z mušličkového vápence je v okolí Nesytu a Lednických rybníků a také ve Valticích na Jižních svazích. Mušličkové kameny se odedávna objevují na vinohrady a jsou vyorávány na polích. Aby nepoškozovaly hospodářské nářadí, hospodáři je dávali na mez a na okraje vinohradů. Nikdo je dosud nechtěl a my jsme pro něj našli toto jedinečné uplatnění,“ popisuje Jindřich Sobota.
V průběhu roku 2019 vznikne unikátní odpočinková zahrada Terroir Fosiilis, s kamennými a zkamenělými prvky, dětským koutkem a naprosto jedinečnou výsadbou asi stovka odrůd révy vinné, které se pěstují na Moravě. Nenechat si ujít příležitost ochutnat skvělá annovinská vína v autentické prostředí, kde se rodí, může jen málokdo. Seznámit se lze se zdejším proslulým Hibernalem, Pálavou, Rulandským šedým, Tramínem červeným a Ryzlinkem rýnským. Za zmínku stojí zdejší úžasné slámové víno, výběr z cibéb a originální Višňové. „Rozhodně nepřehlédněte loňskou velmi úspěšnou novinku Medové, unikátní kombinaci vína ovoce a výtečného medu,“ dodává Petr Krejčík, manažer marketingu.
Připravila Michaela Lejsková, foto Honza Kvarda a Annovino.  

www.valtickepodzemi.cz



Archiv