Menu

Vietnamské děti z Vyššího Brodu se na táboře učí česky

20. 08. 2021

Zdokonalit se v českém jazyce a lépe se orientovat v české kultuře se od 15. srpna snaží zhruba dvacítka vietnamských dětí z Vyššího Brodu a okolí na dětském česko-vietnamském táboře, který je jediný svého druhu na jihu Čech.

„Základní myšlenkou tábora je výuka češtiny a poznávání české kultury hravou formou. Mnoho vietnamských dětí má kvůli odlišnému mateřskému jazyku ztížené podmínky ve škole. Pro pedagogy to samozřejmě také není jednoduché, když mají ve třídě děti, které špatně rozumí. V tomto ohledu vycházíme z požadavků získaných přímo ze základní školy. Chceme tímto táborem jak dětem, tak pedagogickému sboru ve Vyšším Brodě pomoci v nástupu do nového školního roku,“ uvádí místostarosta Vyššího Brodu Jan Straka. Tábor také navštíví a dětem se představí úspěšní Vietnamci, kteří u nás žijí, například vietnamista Duc Anh Le a blogerka Do Thu Trang, která byla za svůj blog www.asijatka.cz letos podruhé nominována na cenu Magnesia Litera. Děti tu také například ochutnají česká jídla a některá, jako například tradiční buchty, se i samy naučí připravit.

Tábora se účastní děti od 6 do 16 let. Většina z nich jsou Vietnamci. O program se postaral partner projektu, kterým je krumlovské Centrum pro pomoc dětem a mládeži. Ve dvou a půl tisícovém městě, které je známé svým cisterciáckým klášterem a přes léto je také centrem vodáctví, vznikla komise pro integraci cizinců.

Projekt, který funguje na základě dotace z Ministerstva vnitra ČR, hledá ideální podobu vztahu mezi Čechy a Vietnamci. Cizinci tvoří ve Vyšším Brodě 18 procent obyvatel, většina z nich je vietnamského původu. Ve Vyšším Brodě v rámci tohoto projektu vznikla vedle zmíněného tábora, brožura a web se základními informacemi o české kultuře a českých zákonech - v češtině i vietnamštině.

„Navázali jsme úzkou spolupráci se školou, kontaktují nás občané ohledně sousedských sporů, snažíme se být mediátory, jsme tu pro všechny občany našeho města bez rozdílu“ uvedl Straka s tím, že obyvatelé Vyššího Brodu činnost a plány komise vnímají pozitivně. „Vyšebrodští mají konečně možnost se někomu svěřit, požádat o pomoc. Soužití mezi vietnamskou a českou komunitou není mnohdy jednoduché. My se snažíme tyto drobné třenice zjemnit,“ doplnil Straka.

„Cílem do příštího ročníku je na tábor nalákat více dětí českého původu, abychom zvýšili integrační potenciál tábora,“ uvádí koordinátor projektu Jan Krotký, který dříve pracoval na oddělení pro sociální začleňování cizinců na brněnském magistrátě, kde stále hledá inspiraci pro práci ve Vyšším Brodě. Podle něj má nyní komise v plánu dokončit integrační video o nástupu do základní školy. „Také je třeba dokončit a začít s propagací videa o třídění odpadu, jelikož nakládání s odpadem a dbaní o veřejný pořádek se ukázalo jako jedno z klíčových témat. Další spolupráci budeme plánovat v souladu s aktuálními potřebami základní školy,“ uvedl Krotký.

Na podzim je také v plánu sehrání veselého divadelního představení pro děti i dospělé na motivy známé české pohádky 12 měsíčků. „Vedle toho, že má hra silný klimatologický podtext, tak ve verších vypráví o velké lásce krásné, české dívky Marušky a spolumajitele vietnamské večerky Nguyena, které nezabrání ani zlá macecha a Holena či Ngyenův chamtivý bratr,“ uzavírá režisér představení a známý šumavský ochotník Karel Remeš.
Připravil Pavel Pechoušek.

http://tslipenska.cz/
www.lipensko.cz
www.facebook.com/lipensko/



Archiv