Menu

Vernisáž v Orea Hotelu Voroněž, Brno

12. 01. 2018

Vernisáž soch brněnského umělce Jiřího Netíka za hudebního doprovodu přední brněnské hudebnice, pianistky, zpěvačky a autorky Hany Robinson se uskuteční v Brně v Orea Hotelu Voroněž 25. ledna 2018 od 19 hodin.

Jiří Netík, * 9. 8. 1953 (Brno)
sochař, řezbář a restaurátor. Působil jako profesionální hudebník v zahraničí, od roku 1985 se věnuje sochařství a restaurátorství; řezbář betlémů. V roce 2017 byl oceněn prestižní cenou na bienále ve Florencii. V jeho tvorbě se odráží úcta a respekt ke světu a údělu člověka stejně jako v dílech středověkých a barokních mistrů, vlastní produkce je však významně současná a realistická. Precizně vypracované detaily výrazů obličeje, anatomické detaily, drapérie ap.) vypovídají o dokonale zvládnutém řemesle. Nejsou však projevem naturalismu, ale rezonance umělcovy ideje se zpracovaným materiálem. Vlastní tvůrčí výpověď je zaměřena na duchovní zakotvení člověka žijícího na přelomu tisíciletí do kontextu přírody, vesmíru a historie lidstva. Středem pozornosti zůstává jedinec se svými bolestmi, hledáním identity, kořenů a svého místa na zemi. 

Hana Robinson,
brněnská rodačka, textařka, zpěvačka, klavíristka a skladatelka. Vystudovala prestižní hudební instituci Berklee College of Music v Bostonu ve Spojených Státech. Tato škola je světově proslulá zejména pro svou kvalitu v oblasti jazzové hudby. V roce 2007 si Hanu Robinson ke spolupráci vybral textař Michal Horáček na své album Ohrožený druh. Album bylo v roce 2009 oceněno cenou Anděl a Deskou roku a stalo se nejprodávanějším albem. Ohrožený druh se sama podílela na vytvoření tří písní, nejznámější je duet Bellissima, ve kterém ji doplňuje frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo. Projekt Ohrožený druh měl také téměř tři roky úspěšné koncertní provedení. V roce 2011 Hana vydala své první sólové album v češtině s názvem Brouk v hlavě, které sklidilo pozitivní ohlasy, jak u odborného, tak u veřejného publika. Album je ovlivněno řadou žánrů, zejména však jazzem, popem a šansonem. V současné době Hana připravuje druhé sólové album, kde vedle svých českých písní představí také vlastní jazzové písně v anglickém jazyce. Na spolupráci s Richardem Krajčem navázala ve své autorské písni Romantik, která je věnována lidem s roztroušenou sklerózou. Hana vystupuje také v rámci koncertů dalších významných interpretů. Například na vyprodaném galakoncertě Karla Gotta v Brně a Lucii Bílé.
Připravil Tomáš Matýsek.

www.oreahotelvoronez.cz



Archiv