Menu

Vánoce ve Středočeském kraji

15. 11. 2018

Předvánoční doba není jen shon, stres, shánění dárků a uklízení domácnosti. Je to také čas, kdy se má člověk zastavit a užít si tu příjemnou, nezapomenutelnou atmosféru při čekání na Ježíška. Ve středočeských městech tradičně probíhají vánoční trhy a jarmarky s punčem a pečenými kaštany, netradiční výstavy betlémů nebo koncerty, na kterých zní známé koledy. Zámky nabízí komentované prohlídky, skanzeny zase ukázky staročeských Vánoc. Pro sportovce jsou naplánovány vánoční výběhy. Speciální vánoční výstavy chystá i hornické muzeum, budou se rozsvěcet vánoční stromy a přijde také Mikuláš.

konopit_zimn_ilustran

Každoročně patří k předvánočnímu času oblíbené výstavy betlémů. Ten nejoriginálnější bude k vidění od 24. listopadu až do konce ledna ve středočeské vesničce Máslovice. Již tradičně tu vyřezávají betlém z dvaceti kilogramů másla. Na zámku ve Veltrusech betlém ožije a s průvodem se vydá za doprovodu živé hudby k zámku, kde na koledníky bude čekat Panna Marie s Ježíškem a s Josefem. Výstava betlémů bude také na zámku v Dobříši, v Regionálním muzeu v Mělníku, jejich výroba bude představena na zámku Kačina. Příbramské hornické jesličky a jejich příběhy představí tradiční výstava v Příbrami.
Také hornické Vánoce přiblíží třetí adventní víkend (15. – 16. 12.) muzeum v Příbrami. Vánoční atmosféru v hornickém obydlí zažijí návštěvníci díky tradiční výzdobě, koledám, vůni tradičních pokrmů a tvoření vánočních dekorací. Zažít vánoční šichtu lze v Prokopské štole na dole Anna. Chybět nebude ani jízda důlním vláčkem. Tipy na vánoční výrobky tradičně nabídnou dílničky, na kterých se budou vyrábět různé dekorace – věnce, svícny nebo ozdoby na stromek. Na zámku ve Veltrusech se bude tvořit již 24. listopadu. Probíhat budou vánoční dílničky, kde bude možné si vyzkoušet zdobení perníčků, výrobu papírových ozdob, malování na sklo, zdobení věnců a jiné výtvarné činnosti. Nebude chybět ani malý vánoční jarmark pro nákup dárků. Možnost k výrobě budou mít také návštěvníci na mělnickém předvánočním jarmarku. Vánoční náladu navodí i vánoční jarmark na zámku Žleby, jehož nádvoří ožije dobovým tržištěm se sokolníky, komedianty a potulnými hudebníky.
„Středočeský kraj přináší nejen během Adventu nespočet akcí, na kterých na návštěvníky dýchne kouzlo Vánoc. Výlety na malebné hrady a zámky, které jsou vyzdobeny vánočními dekoracemi, jsou oblíbené napříč generacemi. Střední Čechy lákají na netradiční prožití vánočních svátků nejen na zámcích a hradech, ale i zasněžených skanzenech. Babičky a dědečkové tak mohou zavzpomínat na Vánoce, které prožívali jako malí a děti obdivují hračky, které dostávali kluci i holky před sto lety,“ říká Markéta Wernerová, ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu.
K vánočním svátkům patří také zpívání koled. Nejznámější Česká mše vánoční zazní na zámku Karlštejn, ale také na zámku v Dobříši. Vánočně laděný hudební program, doplněný úpravou známých českých i světových koled se uskuteční v Muzeu Podblanicka. Hudební sváteční program zakončí Štěpánské koledování na Karlštejně 27. prosince v podání vokálně instrumentální skupiny Chaire z Příbrami spolu s chrámovým sborem Codex Temporis.

Vánoční program ve Středočeském kraji:
Půjdeme spolu do betléma - výstava betlémů Muzeum Mělník (15. 11. 2018 – 6. 1. 2019)
Adventní tvoření na zámku Veltrusy (24. 11.)
B
etlém z másla v Máslovicích (24. 11. 2018 – 31. 1. 2019)
Vánoční jarmark na zámku Žleby (24. – 25. 11.)
Vánoční prohlídky na zámku Žleby (24. 11. – 9. 12.)
Vánoční prohlídky na zámku Loučeň a Příběh vánočního stromečku (27. 11. 2018 - 6. 1. 2019)
Adventní prohlídky zámku Veltrusy (listopad – prosinec)
Adventní divadlo na zámku Veltrusy (1. 12.)
Předvánoční řemeslný jarmark v Mělníku (1. 12.)
Zámek Dobříš: Adventní prohlídky s výstavou betlémů (1. 12. – 22.12)
Svatomikulášská obchůzka, Skanzen Kouřim (2. 12.)
Advent na zámku Kačina (2. 12.)
Oslava svátku sv. Barbory a rozsvícení vánočního stromu v Kutné Hoře (4. 12.)
Koncert Pod stromeček – Muzeum Podblanicka (6. 12.)
Příbramské betlémy (7. 12. 2018 - 6. 1. 2019)
Zámek Dobříš: Adventní trhy na nádvoří zámku (8. 12.)
Vánoce - Zámek Stránov (9. 12.)
Zámek Dobříš: Vánoční koncert města Dobříše (14. 12.)
Vánoce v hornickém domku (15. - 16. 12.)
Štědrovečerní šichta v Prokopské štole (15. - 16. 12.)
Živý betlém na zámku Veltrusy (16. 12.)
Stříbrná adventní neděle, Skanzen Kouřim (16. 12.)
Zámek Dobříš: Benefiční koncert NF Zdeňky Žádníkové (16. 12.)
Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby na Karlštejně (16. 12.)
Zámek Dobříš: Koncert – J. J. RYBA – Česká mše vánoční (22. 12.)
Vánoce na Chateau Mcely (23. – 26. 12.)
Štěpánské koledování na Karlštejně (27. 12.)
Připravila Lucie Vurbsová.

 www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/centralbohemia/



Archiv
for kids